Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 03/02/2024
Ήταν πριν από μια-δυο εβδομάδες όταν τα τρακτέρ κατέβηκαν στην πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, σχηματίζοντας μια πρωτόγνωρη για τα γερμανικά δεδομένα εικόνα – και για ολόκληρη την Ευρώπη, ασφαλώς. Ήταν όμως μόνο η αρχή, καθώς μέσα σε λίγες μέρες τα τρακτέρ κατέκλυσαν σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ακόμη πιο χαρακτηριστικές σε σχέση με τη Γερμανία είναι οι σκηνές που έρχονται από τη Γαλλία, με τους αγρότες να έχουν «κυκλώσει» το Παρίσι και τις σκηνές με τις λάσπες που εκτοξεύονταν από τα οχήματά τους προς κυβερνητικά κτήρια και τα «τείχη» από ελαστικά να φράζουν εισόδους τους να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και του πλανήτη, προκαλώντας αίσθηση.
Ακόμη και στις Βρυξέλλες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, τα τρακτέρ έφτασαν στην «καρδιά» της Ευρώπης και δίπλα στα κτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιχειρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να θυμίσουν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους «27» ότι… κάτι δεν πάει καλά.
Τα «στραβά μάτια» η Κομισιόν
Δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να εισακουστεί αυτή η διαμαρτυρία και τώρα η Κομισιόν ν’ αναζητεί τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχύσει τους αγρότες, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να πετάξει το μπαλάκι στα κράτη – μέλη και να τα καλέσει να πάρουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, παρεκκλίνοντας από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Να κάνει δηλαδή, με απλά λόγια, τα «στραβά μάτια» στις παρεκκλίσεις αυτές και τις ενισχυμένες παροχές προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουν, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τα απόνερα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Κυρίως όμως το πώς και πόσο επηρεάζεται η αγροτική παραγωγή έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρες του μεσογειακού νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα άλλωστε με την έκρηξη της τιμής στο ελαιόλαδο ή με την έλλειψη εσπεριδοειδών (π.χ. πορτοκάλια).
Νέες καλλιέργειες
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι τα όποια οικονομικά μέτρα και μέτρα στήριξης προς τους αγρότες απλώς θα είναι παροδικά και το μόνο που θα κάνουν είναι ν’ αποσύρουν τα τρακτέρ από τους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων και της υπαίθρου – συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Ελλάδας. Αυτό που προέχει και αυτό που θα πρέπει ίσως να συνειδητοποιήσουμε όλοι, είτε πρόκειται για τις κυβερνήσεις είτε για τους ίδιους τους αγρότες και εμάς ως κοινωνία, είναι ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και συνεπώς σε νέες καλλιέργειες ή τρόπους καλλιέργειας,προκειμένου να διασωθεί η αγροτική παραγωγή. Το πόσο έτοιμοι είμαστε για ν’ ανοίξει αυτή η συζήτηση και κυρίως για να πάρουμε αποφάσεις, θα φανεί το προσεχές διάστημα.