Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 27/11
Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έχει χρόνο για την Αλγερία, που έχει πλέον στραφεί προς την Τουρκία, χωρίς τα ελληνικά ΜΜΕ να ασχολούνται καν.
Aυξάνεται η ένταση μεταξύ Αλγερίας και Γαλλίας το τελευταίο διάστημα, με χαρακτηριστική την απόφαση της Αλγερίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Παρίσι και να κλείσει τον αλγερινό εναέριο χώρο στα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη που επιχειρούν στην περιοχή του Σαχέλ της Αφρικής!
Προκλητικός ο Μακρόν
Ήταν η απάντηση στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, περί «πολιτικού και στρατιωτικού συστήματος που κυβερνά την Αλγερία και το οποίο δεν διστάζει να ξαναγράψει εντελώς την Ιστορία σε βάρος της Γαλλίας», με αιχμή τα ειδεχθή εγκλήματα της περιόδου της γαλλικής αποικιοκρατίας. Λίγο πιο πριν, είχε ανακοινωθεί η απόφαση της Γαλλίας να περιορίσει δραστικά τη χορήγηση βίζας στους πολίτες της Αλγερίας, της Τυνησίας και του Μαρόκο.
Οι βαθύτερες αιτίες της «μομφής» του Μακρόν ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης του Α. Τεμπούν να ενισχύσει τις συνεργασίες με στρατηγικούς ανταγωνιστές της Δύσης, όπως η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία. Προς απόδειξη, η αλγερινή Υπηρεσία Προώθησης Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι, μετά την Κίνα, και η Τουρκία ξεπέρασε τη Γαλλία σε ξένες επενδύσεις στη χώρα, μέσω της δραστηριότητας περίπου 800 τουρκικών μεγάλων και μικρότερων εταιρειών! Όσο για τις κατασκευές, κινεζικές εταιρείες έχουν φτιάξει νέα κτήρια για υπουργεία, το κτήριο της νέας όπερας στο Αλγέρι, προεκτάσεις του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα και νέο οδικό άξονα που συνδέει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα της χώρας.
Ρωσικά όπλα – τουρκική επιρροή
Σε έναν άλλο ισχυρό τομέα της γαλλικής εξαγωγικής βιομηχανίας, τα όπλα, η Ρωσία παραμένει «παραδοσιακά» στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών όπλων και πολεμοφοδίων στην Αλγερία. Η τελευταία ξοδεύει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια τον χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες, κάνοντας το 67% των αγορών από τη Ρωσία! Είναι πλέον ο μεγαλύτερος «πελάτης» στην περιοχή, μετά τις αμερικανικές επεμβάσεις σε Ιράκ, Λιβύη και Συρία, που άλλαξαν για την ώρα τα δεδομένα.
Παράλληλα, βαθαίνει η συνεργασία Αλγερίας – Τουρκίας, με τις επιδιώξεις του Αλγερίου να «κουμπώνουν» με την προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει τη θέση της συνολικότερα στη Μεσόγειο, εκμεταλλευόμενη και την αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ προς την περιοχή του Ειρηνικού. Η συνεργασία αυτή προχωρά σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, όπως και σε κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στη γειτονική Λιβύη, Αλγερία και Τουρκία στοίχισαν τα συμφέροντά τους εναντίον του στρατάρχη Χ. Χάφταρ, ενώ ο Αλγερινός Πρόεδρος Α. Τεμπούν, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «Le Point», διεμήνυσε πως είναι έτοιμος για στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, λόγω των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, αλλά και των επενδύσεων «άνω των 5 δισ. δολαρίων» που έχει κάνει η Τουρκία στην Αλγερία δίχως πολιτικούς όρους και προϋποθέσεις. «Όποιος ενοχλείται από αυτήν τη σχέση, θα πρέπει να επενδύσει στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας το γάντι στα γαλλικά μονοπώλια…