Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 08/08
Η ανατροπή του Έβο Μοράλες και η εγκαθίδρυση άλλης μιας δικτατορίας made in USA είχε φυσικά πολιτικό στόχο, την εκ νέου πρόσδεση της χώρας στο αμερικανικό άρμα. Όμως όλοι πια γνωρίζουμε ότι μεγάλο ρόλο έπαιξαν και τα οικονομικά συμφέροντα της Δύσης, γεγονός που έχει πλέον επιβεβαιωθεί με δηλώσεις των πρωταγωνιστών…
Ωμή παραδοχή!
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού κατασκευαστή αυτοκινήτων Tesla, παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε αυτό που ο Πρόεδρος Μοράλες αποκαλεί «πραξικόπημα του λιθίου». «Θα κάνουμε πραξικόπημα σε όποιον θέλουμε! Πάρτε το απόφαση», ήταν η απάντηση του Elon Musk σε «μομφή» στο twitter, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οργάνωσε πραξικόπημα εναντίον του Μοράλες, έτσι ώστε ο Musk να αποκτήσει το λίθιο της Βολιβίας!
Το λίθιο, ένα κρίσιμο συστατικό των μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτροκίνητα οχήματα όπως τα Tesla, αναμένεται να γίνει ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους στον κόσμο, καθώς οι κατασκευαστές επιδιώκουν να το αποκτήσουν για χρήση σε μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υπολογιστές και βιομηχανικό εξοπλισμό. Χαρακτηριστική απόδειξη, η επιστολή της υπουργού Εξωτερικών του πραξικοπηματικού καθεστώτος Karen Longaric προς τον Elon Musk, με ημερομηνία 31 Μαρτίου, που αναφέρει ότι «οποιαδήποτε επένδυση που εσείς και η εταιρεία σας μπορείτε να παρέχετε στη χώρα μας θα είναι ευπρόσδεκτη»!
Στόχος η οικονομική ανεξαρτησία…
Τα κοινωνικά κινήματα έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το λίθιο και οι φυσικοί πόροι θα παραδοθούν στο ξένο κεφάλαιο από τους πραξικοπηματίες, σε μια αντιστροφή των σχεδίων της κυβέρνησης του Κινήματος Προς τη σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες, να επεξεργαστεί το λίθιο εντός της Βολιβίας αντί να εξάγει την πρώτη ύλη σε Δυτικές πολυεθνικές. Το έργο αντιπροσώπευε την απόρριψη της νεοαποικιακής σχέσης που είχαν επί πολλές δεκαετίες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Η ανατραπείσα νόμιμη κυβέρνηση MAS της Βολιβίας επέβλεψε την παραγωγή μπαταριών και του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της από την κρατική εταιρεία YLB, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία ACISA.
Στη συμφωνία αυτή, το κράτος της Βολιβίας κράτησε τον έλεγχο της πλειοψηφίας. Με τη ακύρωση της συμφωνίας, μαζί με αμέτρητα άλλα κρατικά σχέδια και με τις εκλογές να έχουν καθυστερήσει τρεις φορές από τις παράνομες αρχές του πραξικοπήματος, ο λαός και τα κοινωνικά κινήματα σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζουν να αντιτίθενται στη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση και οργανώνονται κατά της επιστροφής του καθεστώτος λεηλασίας των φυσικών πόρων της Βολιβίας από το αδίστακτο και εκμεταλλευτικό ξένο κεφάλαιο. Τα αποτελέσματα των μέτρων προστασίας του δημόσιου πλούτου ήσαν εξαιρετικά, ενώ το ποσοστό φτώχειας έπεσε από το απίστευτο 60% στο 35% μέχρι το 2018, με τον αριθμό όσων ζουν σε ακραία φτώχεια να πέφτει από σχεδόν το 38% στο 15% στην ίδια περίοδο!
Η στρατιωτική ανατροπή της κυβέρνησης Μοράλες — υπό τις επευφημίες της κυβέρνησης Τραμπ, της κυβέρνησης Τρυντώ στον Καναδά και του, υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ, Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών — δείχνει τα επικίνδυνα στοιχήματα για οποιαδήποτε μικρή, αλλά πλούσια σε φυσικούς πόρους, χώρα που προσπαθεί να μπει σε ένα οικονομικό μονοπάτι που θα ευνοεί τους φτωχούς, ενάντια στις απαιτήσεις των πλουσίων, των εταιρειών και των ιμπεριαλιστικών κρατών.