Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 07/01/2023
Διατάγματα για να περιοριστεί η οπλοκατοχή και να ενισχυθεί η προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, αλλά και μια σειρά αποφάσεων με κοινωνικό πρόσημο, έλαβε μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του (Πρωτοχρονιά), ο νέος κεντροαριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, σε μια δραματική αλλαγή πολιτικής ρότας, σε σχέση με τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του σκληρού δεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Περιορισμός της οπλοφορίας
Με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Λούλα ανέστειλε για δύο μήνες τη χορήγηση νέων αδειών οπλοφορίας και αγοράς πυρομαχικών για κυνηγούς, συλλέκτες και τους ενασχολούμενους με το άθλημα της σκοποβολής (αυτές οι τρεις κατηγορίες αναφέρονται μαζί συχνά, με το ακρώνυμο CAC).
Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών είδε το οπλοστάσιό της να τριπλασιάζεται τα τέσσερα χρόνια της θητείας Μπολσονάρου, καθώς τα καταγεγραμμένα όπλα έφθασαν το ένα εκατομμύριο!
Ακόμη, περιόρισε τη δυνατότητα αγοράς όπλων και πυρομαχικών για κάποιες επιτρεπόμενες χρήσεις κι ανέστειλε τη χορήγηση νέων αδειών στους CAC, καθώς και την έκδοση νέων αδειών για το άνοιγμα κλαμπ ή/και σχολών σκοποβολής.
Ο Λούλα δημιούργησε ομάδα εργασίας επιφορτισμένη να προτείνει νέα ρύθμιση, παρόμοια με το πρόγραμμα αφοπλισμού των πολιτών που είχε τεθεί σε ισχύ το 2003, στην πρώτη του θητεία. «Το διάταγμα για τον έλεγχο των όπλων επιδιώκει να κλείσει η ανεύθυνη περίοδος τού “όλα επιτρέπονται”, που ήταν ασύμβατη με το Σύνταγμα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας, Φλάβιο Τζίνου.
Αμαζόνιος
Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε ακόμα σειρά διαταγμάτων με σκοπό να ενισχυθεί η προστασία του Αμαζονίου, καθώς η αποψίλωση του τροπικού δάσους κατά μέσον όρο αυξήθηκε κατά 75% σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία.
Ο Λούλα εγκαθίδρυσε μια «διαρκή διυπουργική επιτροπή για την προστασία και τον έλεγχο της αποψίλωσης του δάσους», ενώ ενεργοποίησε εκ νέου το Ταμείο για τον Αμαζόνιο που είχε δημιουργηθεί το 2008 για τη συγκέντρωση δωρεών προορισμένων για να γίνουν επενδύσεις στο δάσος και στην προστασία του.
Το Ταμείο τέθηκε σε αδράνεια το 2019, εξαιτίας των χαωδών διαφορών απόψεων για τον προορισμό των κεφαλαίων ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπολσονάρου και στη Νορβηγία και τη Γερμανία, τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτό, ωστόσο Όσλο και Βερολίνο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να το χρηματοδοτήσουν και πάλι.
Ο Λούλα ανακάλεσε, επίσης, την ισχύ διατάγματος που επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πολύτιμων μετάλλων σε περιοχές των αυτοχθόνων και σε περιοχές υπό προστασία για περιβαλλοντικούς λόγους.
«Bolsa Familia»
Την Κυριακή 1 Ιανουρίου ο Λούλα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο παρατείνεται το δημοφιλές πρόγραμμα «Bolsa Familia» («Οικογενειακό Επίδομα»), που φθάνει ως και τα 600 reais (110 ευρώ) τον μήνα για τις φτωχότερες οικογένειες. Παράλληλα, υπέγραψε αύξηση του κατώτερου μισθού από τα 1.212 στα 1.320 reais (περίπου 245 ευρώ), απόφαση που αναμενόταν τις προηγούμενες ημέρες να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Οι περίπου 125 εκατ. Βραζιλιάνοι, από το σύνολο του πληθυσμού των 215 εκατ., που είναι δικαιούχοι είναι αντιμέτωποι με διατροφική ανασφάλεια και 30 εκατ. αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.
Ιδιωτικοποιήσεις
Ο νέος πρόεδρος σταμάτησε ακόμη τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης οκτώ δημόσιων επιχειρήσεων που άρχισε επί Μπολσονάρου, συμπεριλαμβανομένων της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, της Petrobras, και των βραζιλιάνικων ταχυδρομείων, εφαρμόζοντας στην πράξη τις προεκλογικές του εξαγγελίες για καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας επιχείρησης.