Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 23/03/2024
Mια άλλη διάσταση αποκτά πλέον ο τεχνολογικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αφού ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να επιχορηγήσει με το ποσό – ρεκόρ των 20 δισ. δολαρίων τη διάσημη εταιρεία Intel που κατασκευάζει τσιπάκια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας. Πρόκειται μάλιστα για το υψηλότερο ποσό που έχει ανακοινωθεί ποτέ ως κρατική βοήθεια από τη διοίκηση Μπάιντεν σ’ αυτή την ιδιότυπη μάχη ανάμεσα στις αμερικανικές και τις κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, καθώς το τελευταίο διάστημα οι επενδύσεις των κινεζικών εταιρειών και η προσπάθεια διείσδυσής τους σε αγορές όπως η ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- είναι εντυπωσιακή και απειλεί ν’ αφήσει σε δεύτερο πλάνο τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.
Με προεκλογικό «άρωμα»
Εκτιμάται ασφαλώς ότι η κίνηση του Αμερικανού προέδρου γίνεται και με το βλέμμα στραμμένο στις ομοσπονδιακές εκλογές του Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι με αυτή θα καταφέρει να κερδίσει πόντους απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστό ότι έρχεται… με φόρα. Η ανακοίνωση μάλιστα της βοήθειας προς την Intel έγινε κατά τη διάρκεια περιοδείας του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα, όπου η διαφορά ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους συνήθως είναι πάρα πολύ μικρή. Η δε απόφαση για την κρατική βοήθεια προς την Intel βασίζεται σε νόμο του 2022, σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να δοθούν συνολικά έως και 52,7 δισ. δολάρια στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών (τσιπάκια).
Η διατήρηση των πρωτείων
Στόχος είναι έως το 2030 οι ΗΠΑ να καταφέρνουν να παράγουν το 1/5 του συνολικού αριθμού ημιαγωγών σε ολόκληρο τον κόσμο, ούτως ώστε να μη χάσουν τα πρωτεία από την Κίνα, η οποία, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έχει μπει εξαιρετικά δυναμικά στο παιχνίδι και απειλεί με αφανισμό τις αμερικανικές βιομηχανίες. Παράλληλα άλλωστε με τον επιχειρηματικό και οικονομικό ανταγωνισμό, εξελίσσεται ένα διπλωματικό θρίλερ για τον περιορισμό ή την απαγόρευση χρήσης ημιαγωγών κινεζικής προέλευσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο, καθώς οι ημιαγωγοί αυτοί δεν αφορούν μόνο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά όλες τις συσκευές τεχνολογίας όπως τα κινητά τηλέφωνα ή ακόμη και τα αυτοκίνητα.