Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 01/03/2025
H συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία για την εκμετάλλευση των λεγόμενων σπάνιων γαιών της δεύτερης από την πρώτη μοιάζει μεν με συνθηκολόγηση του Κιέβου και υποταγή του στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί η εκεχειρία ή ακόμη και ο τερματισμός του πολέμου, ύστερα σχεδόν από τρία χρόνια εχθροπραξιών. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ αποκτούν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τα έσοδα από τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, ήτοι έναν αριθμό μεταλλευμάτων και σπάνιων ορυκτών, με τη συμφωνία αυτή να υπολογίζεται ότι έχει αξία μεγαλύτερη από 500 δισ. δολάρια – χρήματα τα οποία ισχυρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι δανεικά και αντιστοιχούν στη βοήθεια που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια η Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και γι’ αυτό πρέπει να τα επιστρέψει.
Ζητά εγγυήσεις
Η συμφωνία ωστόσο δεν προβλέπει ρητές εγγυήσεις ασφάλειας, με αποτέλεσμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιεί πως αυτό κάθε άλλο παρά τον τερματισμό του πολέμου σημαίνει. Σηματοδοτεί όμως μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του προκειμένου να συνεχίσει να έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και να μην εγκαταλείψουν εντελώς την Ουκρανία, όπως είχε αφήσει να φανεί το προηγούμενο διάστημα ο Τραμπ με τις απευθείας επαφές του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία. Τραμπ και Ζελένσκι επρόκειτο εξάλλου να συζητήσουν από κοντά τα θέματα αυτά, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας και ίσως να φανεί από τις δηλώσεις τους που θ’ ακολουθούσαν το τι μέλλει γενέσθαι με τον πόλεμο.
Όλα ανοιχτά
Για την ανάγκη τερματισμού του πολέμου μίλησαν νωρίτερα στον Λευκό Οίκο και ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια επίσης να σπάσει ο πάγος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. «Η κατάπαυση του πυρός δεν νοείται να μην έχει εγγυήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, ζητώντας επί της ουσίας από τις ΗΠΑ να μην αγνοήσουν τον ευρωπαϊκό παράγοντα στο θέμα της Ουκρανίας και γενικότερα. Συνθηκολόγηση για το Κιέβο άλλωστε δεν είναι μόνο η συμφωνία για την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών, αλλά και η αποδοχή ότι η Ρωσία θα κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που έχει καταλάβει μετά τον πόλεμο, όπως αξιώνει η Μόσχα και φαίνεται να προκρίνουν οι ΗΠΑ. Ο Ζελένσκι πάντως από την πλευρά του επιχειρεί ακόμη μια ντρίπλα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχει πρόβλημα ν’ αποχωρήσει από το τιμόνι της Ουκρανίας εφόσον εξασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσει η πόρτα του ΝΑΤΟ για τη χώρα του – όπως επίσης αξιώνει η ρωσική πλευρά.