Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 02/03/2024
Ιδιαίτερα σκοτεινές παραμένουν οι συνθήκες του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, σε φυλακές στη Σιβηρία. Οι δικοί του άνθρωποι και η Δύση δηλώνουν πεισμένοι ότι ο Ναβάλνι εξοντώθηκε κατ’ εντολή του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, βλέπει τα πράγματα στον πόλεμο της Ουκρανίας να μην έχουν την τροπή που ο ίδιος θα περίμενε κι έτσι έχει κάθε λόγο να φοβάται αντιδράσεις σε βάρος του.
Φυσικά το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στον θάνατο του Ναβάλνι, ωστόσο το γεγονός ότι για πολλές ημέρες η σορός του ήταν «εξαφανισμένη» και δεν είχε παραδοθεί στη σύζυγο και την κόρη του παρά τις επανειλημμένες δραματικές εκκλήσεις τους, είναι λογικό να βάζει άπαντες σε σκέψεις. Μάλιστα, υποστηρικτές και συνεργάτες του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης καλούν τη Δύση να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στη Ρωσία, όπου ο Πούτιν αναμένεται εύκολα να επαναβεβαιώσει την παραμονή του στο Κρεμλίνο.
Πάντως, αν και οι απώλειες που έχει ο ρωσικός στρατός κυρίως σε έμψυχο δυναμικό είναι λογικό να δυσαρεστούν την κοινωνία, ωστόσο ακόμη και η σκέψη η κηδεία του Ναβάλνι να λάβει τον χαρακτήρα διαδήλωσης κατά του Πούτιν φαντάζει ως κάτι εξαιρετικά δύσκολο, πόσω μάλλον όταν στο πεδίο της μάχης, έστω και με μεγάλη δυσκολία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πρόσφατα σημειώσει επιτυχίες.