Mε αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, όπως αντίστοιχα αμείωτος είναι ο φόβος για μια γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή και ταυτόχρονα ελάχιστες οι ελπίδες για αποκλιμάκωση. Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στο έδαφος της Γάζας παραμένει θέμα χρόνου, καθώς οι συνεχείς αναβολές δεν οφείλονται σε κάποιο διπλωματικό παρασκήνιο, αλλά σε λόγους στρατηγικής – όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιτελείς του ισραηλινού στρατού. Αμείωτος είναι όμως και ο φόρος αίματος για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, την ώρα που η διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τον παλαιστινιακό λαό αναδεικνύεται σε ζητούμενο για όλο τον κόσμο, προκειμένου να ξετυλιχθεί με ορθό τρόπο το κουβάρι των εξελίξεων στην περιοχή.
Ανένδοτη Χαμάς
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο πολιτικός βραχίονας της Χαμάς καταδικάζει τη βία και τον κύκλο του αίματος, ωστόσο δεν δείχνει διατεθειμένος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, το οποίο, από τη δική του πλευρά, εμμένει στα σενάρια καταστροφής των τρομοκρατών -όπως τους αποκαλεί- και προφανώς δεν εκφράζει τον ενθουσιασμό του στην προοπτική της δημιουργίας δύο κρατών, ήτοι στην αναγνώριση και του παλαιστινιακού κράτους, όπως φαίνεται να υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια και οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις. Και τούτο διότι η μάχη με τη Χαμάς έχει ξεκάθαρα προσλάβει πλέον και χαρακτηριστικά θρησκευτικού και δη φονταμενταλιστικού πολέμου, αφού καραδοκεί η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο και επιπλέον ο μεγάλος φόβος της διεθνούς κοινότητας παραμένει τυχόν ανάμειξη του Ιράν, με τους Φρουρούς της Επανάστασης ήδη να βάλλουν -λεκτικά προσώρας- κατά του Ισραήλ.
Εκατόμβη αμάχων και παιδιών
Τα δεδομένα ωστόσο από τον πόλεμο είναι απογοητευτικά, με πιο χαρακτηριστικό στοιχείο την προειδοποίηση της Unicef για τους αμάχους και τα παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους και υπολογίζονται σε περισσότερα από 2.500 μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα μαχών. Η ιστορία του χτυπήματος στο νοσοκομείο της Γάζας παράλληλα και η θολή εικόνα για το ποιος πραγματικά ευθύνεται και τον αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της, ενώ και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη. Οι δηλώσεις παράλληλα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για σεβασμό των αμάχων και των κανόνων του πολέμου, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα έμοιαζαν αυτονόητες, προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ και τις φωνές για παραίτησή του, καθώς εκλήφθηκαν από την ισραηλινή πλευρά ως προειδοποίηση σε βάρος της – γεγονός που αποτυπώνει την ένταση και τις λεπτές ισορροπίες της στιγμής. Αλλά και την ανάγκη ταυτόχρονα να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας αφενός και αφετέρου αντίστοιχη μέριμνα ή απελευθέρωση για τους Iσραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.
Ανησυχία για την τρομοκρατία
Όλα αυτά ενώ ακόμη μια παράμετρος της όλης υπόθεσης εξακολουθεί να προβληματίζει τη Δύση: αυτή της ισλαμικής τρομοκρατίας, αφού τα αιματηρά περιστατικά στη Γαλλία και το Βέλγιο έχουν ήδη αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και την ετοιμότητα των Αρχών εν όψει και των γιορτών των Χριστουγέννων και οι απειλές από το Ισλαμικό Κράτος για πιθανά χτυπήματα από «μοναχικούς λύκους» είναι επίσης πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, ένας νέος κύκλος φόβου, βίας και αίματος φαίνεται ότι έχει ανοίξει όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, ύστερα από μια μικρή περίοδο σχετικής ηρεμίας που είχε ακολουθήσει τα χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με αποκορύφωμα ασφαλώς τη σφαγή του Μπατακλάν στο Παρίσι.