Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 18/11/2023
Ο κύκλος αίματος που άνοιξε στη Μέση Ανατολή με τις επιθέσεις της Χαμάς και τη σκληρή απάντηση των Ισραηλινών στη Γάζα φαίνεται όλο και πιο πολύ πως θα δεν θα κλείσει σύντομα. Διαμορφώνει όμως όλο και πιο δύσκολες ισορροπίες, καθώς η Δύση ναι μεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά τα χτυπήματα της 7ης Οκτωβρίου που -δικαίως- χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατικά, αλλά την ίδια στιγμή οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί και οι χιλιάδες θάνατοι αμάχων Παλαιστινίων προκαλούν αντιδράσεις έως και αποστάσεις από την πλευρά των (δυτικών) συμμάχων.
Με άλλα λόγια, η Δύση εκτιμά όλο και πιο πολύ ως δυσανάλογο τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ απάντησε και απαντά στη Χαμάς και τις απειλές ότι θα τη σβήσει από τον χάρτη, αφού υπολογίζεται ότι σχεδόν 12.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα. Χαρακτηριστική είναι δε η περίπτωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί, υποστηρίζοντας από την πλευρά τους ότι σε αυτό η Χαμάς είχε κρύψει όπλα και εκρηκτικά. Ηγέτες ωστόσο, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζητούν επιτακτικά πλέον την κατάπαυση του πυρός και επικρίνουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα. Διαφορετική είναι και η ρητορική πλέον των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών, παρά το γεγονός ότι δεν ακολουθούν το παράδειγμα του Μακρόν.
Δύσκολη η κατάπαυση πυρός
Προς το παρόν, η κατάπαυση του πυρός δεν φαίνεται πάντως να είναι κάτι που συζητούν οι αντιμαχόμενες πλευρές – κυρίως αυτή των Ισραηλινών. Στο τραπέζι βρίσκονται μόνο οι λεγόμενες «ανθρωπιστικές παύσεις», οι οποίες όμως στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να εντείνουν την αγωνία των αμάχων που επιχειρούν να βρουν μάταια ένα δρόμο και τρόπο διαφυγής από τα πεδία των μαχών. Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει το δράμα των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και η αγωνία των συγγενών τους να παραμένει σε μέγιστο βαθμό.
Την ίδια στιγμή, την οργή του Μπένιαμιν Νετανιάχου προκαλούν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της Χαμάς, βάζοντας έτσι οριστικά τέλος στο ούτως ή άλλως σύντομο ειδύλλιο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία. Οι δύο χώρες πρακτικά έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και τις δηλώσεις υποστήριξης του Τούρκου προέδρου προς την οργάνωση, παρά το γεγονός ότι προσφάτως οι δύο χώρες, Τουρκία και Ισραήλ, είχαν συμφωνήσει για την επανεκκίνηση των διπλωματικών τους σχέσεων ύστερα από σχεδόν μια 10ετία και τα δραματικά γεγονότα τότε στο πλοίο Mavi Marmara που υπό τουρκική σημαία είχε επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και είχε δεχθεί την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων.