Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 11/03/2023
Στο «κόκκινο» βρίσκονται πάλι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας κι ενώ στον χορό μπήκε και η Βόρεια Κορέα, η οποία προειδοποιεί ακόμη και με πόλεμο στην περίπτωση που οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας οδηγήσουν σε αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων που προέρχονται από την Πιονγκγιάνγκ.
Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο, μετά τα… «μπαλόνια» που καταρρίφθηκαν πάνω από αμερικανικό έδαφος, κλιμάκωσε την επίθεσή του απέναντι στην Ουάσιγκτον, καθώς στην ετήσια σύνοδο του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Σι Τζινγκπίνγκ καταδίκασε την πολιτική «ανάσχεσης και καταστολής» που επιδιώκουν οι ΗΠΑ σε βάρος της Κίνας. Και ο υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «εάν δεν πατήσουν φρένο και συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λάθος δρόμο, καμία προστατευτική μπάρα δεν θα αποτρέψει έναν εκτροχιασμό που θα μετατραπεί σε σύγκρουση και αναμέτρηση και τότε κάποιος θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες».
«Ενεργειακό» μήνυμα προς ΕΕ
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ προσπάθησε κατ’ αυτόν τον τρόπο να επιρρίψει αποκλειστικά τις ευθύνες στην αμερικανική πλευρά για την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών και κάλεσε την Ουάσιγκτον να τηρήσει τους κανόνες, για τους οποίους ζητά εξηγήσεις και συμμόρφωση από την πλευρά της Κίνας. Ιδιαίτερη σημασία όμως είχε το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος προς την Ευρώπη, καλώντας την να εξασφαλίσει «αληθινή στρατηγική αυτονομία» όσον αφορά στα ενεργειακά. Ουσιαστικά δηλαδή κάλεσε την ΕΕ να κρατήσει αποστάσεις από τις ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθούν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στρέφοντας την Ευρώπη σε λύσεις όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη διακίνηση του οποίου δραστηριοποιούνται κυρίως εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων. «Οι σχέσεις Κίνας – Ευρώπης δεν έχουν στόχο ούτε εξαρτώνται ούτε υπόκεινται σε τρίτα μέρη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος ΥΠΕΞ.
Το φλερτ με Ρωσία
Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τη σχέση της Κίνας με τη Ρωσία, ο ίδιος επανέλαβε ότι το Πεκίνο έχει στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα και αναφέρθηκε στην «καλή προσωπική σχέση» του προέδρου, Σι Τζινγκπίνγκ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Η σχέση αυτή, ωστόσο, είχε γίνει αντικείμενο αρνητικών σχολίων και φόβων από την πλευρά των ΗΠΑ ότι η Κίνα μπορεί να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως είχε δηλώσει στο περιθώριο της συνόδου του Μονάχου για τη διεθνή ασφάλεια ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν.
Η θέση άλλωστε που εκφράζει πάγια από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Κίνα, είναι ότι «η κρίση μοιάζει να οδηγείται από ένα αόρατο χέρι που ωθεί την ένοπλη σύρραξη σε παράταση και κλιμάκωση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γκανγκ, αφήνοντας έτσι εκ νέου με έμμεσο τρόπο αιχμές κατά των ΗΠΑ, καθώς συμπλήρωσε ότι «το αόρατο χέρι αυτό μοιάζει να χρησιμοποιεί την κρίση για να προωθηθούν συγκεκριμένες γεωπολιτικές ατζέντες». Όσο για τη λύση που προτείνει το Πεκίνο; Παραμένει ο απευθείας διάλογος Μόσχας – Κιέβου με στόχο την ειρήνη, με την Κίνα να μην αρνείται τον ρόλο του διαμεσολαβητή – ενδεχόμενο που δεν βλέπουν πάντως με καλό μάτι οι Αμερικάνοι.