Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 03/12/2022
Η (σκληρότατη ενίοτε) πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κατά του κορωνοϊού στην Κίνα, σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού στη Γιουχάν, έφερε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική έκρηξη στη χώρα, την οποία αρκετοί παρομοιάζουν ακόμη και με όσα συνέβησαν το μακρινό πια 1989 στην πλατεία Τιενανμέν, με την εξέγερση των φοιτητών που πνίγηκε στο αίμα. Βέβαια οι διαφορές είναι πολλές και η σύγκριση μάλλον επιπόλαιη, ωστόσο αυτό διόλου σημαίνει ότι η κατάσταση στην Κίνα δεν είναι κρίσιμη και πως οι εξελίξεις είναι αδιάφορες, ειδικά μετά την επανεμφάνιση τανκς στους δρόμους… Αντιθέτως, τα συνθήματα για ελευθερία και δημοκρατία στην Κίνα και οι φωνές για την παραίτηση του προέδρου Σι Τζινγκπίνγκ δυναμώνουν και προέρχονται, πλέον, όχι μόνο από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο εσωτερικό, αλλά και από αυτές που διοργανώνουν Κινέζοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, εκφράζοντας ένα μεγάλο κύμα αμφισβήτησης κατά της ηγεσίας.
Το κεντρικό σύνθημα στις διαδηλώσεις αυτές είναι να γίνει η Κίνα «ξανά ελεύθερη», καθώς στο εσωτερικό έχουν αφαιρεθεί από το διαδίκτυο οι αναφορές στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και το θλιβερό περιστατικό στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά, επειδή λόγω του lockdown και των αυστηρών περιορισμών που επέβαλαν στις μετακινήσεις οι Αρχές, δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτήριο, ενώ και τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση λόγω των περιοριστικών μπαρών στην περιοχή. Η οργή που ακολούθησε το τραγικό αυτό περιστατικό, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει το κύμα διαδηλώσεων που αντιμετωπίζει με αμηχανία μέχρι στιγμής η κινεζική ηγεσία, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές από τις περιπτώσεις η αστυνομία απαντά με βία και με συλλήψεις. Σε αυτές τις βίαιες αντιδράσεις, ωστόσο, προστίθεται και εκείνες των εργαζομένων στη Nexxcon, τη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής iPhone της χώρας για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας τους, δίνοντας μια ακόμη βαθύτερη διάσταση στην κοινωνική ένταση που έχει φουντώσει στο εσωτερικό της Κίνας.
Ως προς τον κορωνοϊό, πάντως, οι κινεζικές Αρχές δεν δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία είχε αναγγελθεί πριν από τη μεγάλη σύνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος, στην οποία επανεξελέγη με θριαμβευτικό τρόπο ο πρόεδρος Σι. Η καραντίνα των 5+3 ημερών που επιβάλλεται σε Κινέζους και αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη χώρα και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και τα οποία φτάνουν ακόμη και σε ολικά lockdown σε συγκεκριμένες γειτονιές ή και ολόκληρες πόλεις έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών, οι οποίοι ζητούν ν’ ακολουθήσει η Κίνα το παράδειγμα άλλων χωρών που έχουν προχωρήσει στη χαλάρωση των μέτρων. Η απάντηση ωστόσο από την ηγεσία είναι με κατηγορηματικό τρόπο αρνητική, παρά τις διαδηλώσεις, αφού εκτιμά ότι μόνο έτσι θα καταφέρει και να προφυλάξει τον πληθυσμό που δεν έχει καταφύγει στην πλειονότητά του στον εμβολιασμό και να μη δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας, όπως είχε συμβεί στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα διατηρεί εξαιτίας της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων έναν από τους πιο χαμηλούς δείκτες εξάπλωσης της πανδημίας με μόλις 40.000 κρούσματα ημερησίως στην ακμή τους, πριν από λίγες ημέρες, σε έναν συνολικό πληθυσμό που ξεπερνά το 1 δισ. Ενώ αντίστοιχα, ο αριθμός των θανάτων παραμένει χαμηλός, με αποτέλεσμα να μη δικαιολογεί ούτε αυτός τη σφοδρότητα των περιοριστικών μέτρων.