Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης
Ήταν φυσικό ότι θα χρειαζόταν και δεύτερο άρθρο μας, για να απομυθοποιηθούν τα ασύστολα ψεύδη που μόλυναν και πάλι το σώμα της ενημέρωσης και αφορούσαν την Κίνα, τον κορωνοϊό και εσχάτως ολόκληρο το σύστημα υγείας της πιο πολυάνθρωπης χώρας του κόσμου! Μάλιστα, η πολιτική… σύνθεση των προπαγανδιστών κατά της Κίνας απέκτησε αξιοθαύμαστη ποικιλία, από τον χώρο της «φιλελεύθερης Δεξιάς» μέχρι αυτόν της «επαναστατικής (και καλά!) Αριστεράς»!
Αίφνης, ο Ηλίας Μόσιαλος, βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου το 2011 και επιπλέον καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο London School of Economics, χρησιμοποιεί τους ως άνω τίτλους του, για να προσδώσει «εγκυρότητα» σε εκτεταμένο άρθρο του στο Facebook, που φυσικά αναπαράχθηκε επαρκώς.
Θα δανειστώ την κατακλείδα μιας σειράς επιλεγμένων αναληθειών: «Στη Wuhan είχαμε επομένως ένα κακό συνδυασμό πολλών παραγόντων. Κακή πολιτική και υγειονομική διαχείρηση, υποχρημοτοδοτούμενο σύστημα υγείας, κακές διοικήσεις νοσοκομείων, ανεπάρκεια του τοπικού παραρτήματος του Κέντρου για τον Έλεγχο των Νοσημάτων. Και επήλθε η καταστροφή. Αυτό που ακολούθησε με συντονισμένες ενέργειες από το Πεκίνο θα μπορούσε να γίνει μόνο στην Κίνα. Μόνο ένα τόσο ισχυρό και αυταρχικό καθεστώς (που η τοπική του εκδοχή δημιούργησε το πρόβλημα) θα μπορούσε να επιβάλλει τους σοβαρούς περιορισμούς στη διακίνηση των κατοίκων αλλά και τους περιορισμούς της οικονομικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας»!
Η αλήθεια
Τα ολίγα σοβαρά και αξιόπιστα ΜΜΕ της Δύσης έχουν ήδη αποδεχτεί τη σκληρή πραγματικότητα: Η Κίνα αντέδρασε άμεσα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά στη νέα αυτή πρόκληση! Ο περιορισμός της διάδοσης του ιού ήταν απροσδόκητα ταχύς και προκάλεσε τα εγκωμιαστικά σχόλια των ειδικών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), ο οποίος, στην ενδιάμεση έκθεσή του στο τέλος Φλεβάρη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα αυστηρά και ασυμβίβαστα μη φαρμακευτικά μέτρα που έλαβε η Κίνα συνιστούν ζωτικής σημασίας πρότυπο για την απαιτούμενη διεθνή ανταπόκριση. Αυτή η μοναδική και άνευ προηγουμένου ιατρική αντιμετώπιση αντέστρεψε την κλιμακούμενη επέκταση του ιού»!
Ο WHO δεν φείδεται τιμητικών επιθέτων για τον χειρισμό της επιδημίας από την κινεζική κυβέρνηση: «ταχύτατη προσαρμογή (των μέτρων), ετοιμότητα, αποτελεσματικότητα, διεξοδική αξιολόγηση κινδύνων, βιώσιμη προσέγγιση, ελαχιστοποίηση κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου»! Και καταλήγει στη μνημειώδη διαπίστωση: «Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν είναι ακόμη έτοιμο – λόγω νοοτροπίας και υλικής ανεπάρκειας – να επαναλάβει τα μέτρα που εφάρμοσε η Κίνα για τον περιορισμό του ιού»! Δυστυχώς ήρθε γρήγορα η επιβεβαίωση, με καλύτερο παράδειγμα την Ιταλία…
Η «Αριστερή» εκδοχή…
Είναι απολύτως βέβαιον ότι ο συμπαθέστατος και ικανότατος κατά τα άλλα Άρης Χατζηστεφάνου αδίκησε κατάφωρα τον εαυτό του, σε ολοσέλιδο άρθρο του με τον… πρωτότυπο τίτλο «Ο Μάο θα νικούσε τον κορωνοϊό» (ΕΦΣΥΝ 3-2-2020)! Έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι είναι σε θέση – το λιγότερο – να αξιολογήσει και να επιβεβαιώσει τις πηγές πληροφοριών του, πριν τις θέσει στην κρίση των πολυπληθών αναγνωστών του ως σοβαρές και αληθείς! Αυτή τη φορά, όμως, ατύχησε…
Σε μια σπάνια για τον ίδιο επίδειξη «πλούτου επιθέτων», επιδόθηκε σε έναν ψυχροπολεμικό λίβελο κατά της Κίνας γενικώς, με πρόσχημα το σύστημα υγείας της! Στο κεντρικό «χτύπημα» της σελίδας, αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης αν δεν ασχοληθεί με το κείμενο, αναφέρει: «Ο ιός που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη βρήκε πρόσφορο έδαφος στο κατεστραμμένο δημόσιο σύστημα υγείας της Κίνας»!
Η «ανάλυση» ξεκινά με την αποκάλυψη της… αξιόπιστης πηγής, στην οποία στηρίζονται όσα ακολουθούν: «Πριν από περίπου δύο χρόνια, κυκλοφόρησε στο Youtube ένα βιντεάκι με τον όχι και τόσο μετριοπαθή τίτλο “Πώς ο καπιταλισμός κατέστρεψε το σύστημα υγείας της Κίνας” (…) Το βιντεάκι θα μπορούσε να αποτελεί την ιδεολογικά φορτισμένη άποψη κάποιου μαοϊκού, αλλά έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή των New York Times…»!Το γνωστό φερέφωνο των «γερακιών» του Πενταγώνου και των πιο αντικινεζικών κύκλων του Δημοκρατικού Κόμματος (λέγε με Χίλαρι!) χαρακτηρίζεται επιπλέον από τον «Αριστερό» συντάκτη ως… «κορυφαία αμερικανική εφημερίδα», ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία του άρθρου του!
Οι «προβλέψεις» που… ατύχησαν!
Μια άλλη «αξιόπιστη» πηγή ήταν «η Κινέζα καθηγήτρια Πινγκάν Ζενγκ και δύο συνεργάτες της από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας», που «δώδεκα χρόνια νωρίτερα» (έτη φωτός για κάθε εξέλιξη στην Κίνα!) «περιέγραφαν με σοκαριστικές λεπτομέρειες τις τραγικές εξελίξεις που έφερε στον κλάδο της υγείας το μεγάλο άλμα προς τον καπιταλισμό του Ντενγκ Σιαοπίνγκ»…
Άλλες δραματικές περιγραφές υπάρχουν άφθονες στο κείμενο. «Η σταδιακή και συχνά συγκαλυμμένη αποκρατικοποίηση του συστήματος υγείας είχε αφήσει την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ανοχύρωτη απέναντι σε κάποια μολυσματική ασθένεια που θα μπορούσε να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή»! Ή και σοκαριστικά αποφθέγματα: «Μια ολόκληρη χώρα είχε μετατραπεί σε ξενιστή που περίμενε να πολλαπλασιάσει τον πρώτο θανατηφόρο ιό που θα χτυπούσε την πόρτα της»!
Και δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει η σύνδεση με τις πολιτικές πεποιθήσεις του συντάκτη, σεβαστές μεν γενικώς, αλλά παράταιρες σε ανάλυση ενός παγκόσμιου προβλήματος: «Όσα περιέγραφε το 2006 η Κινέζα πανεπιστημιακός για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην κινεζική ύπαιθρο αποδείχτηκαν προφητικά. Ουδείς προφήτης, όμως, στον τόπο του – ειδικά αν ο τόπος αποτελεί ένα κατ’ όνομα κομμουνιστικό προγεφύρωμα του απολυταρχικού καπιταλισμού»!
Τόσο το χειρότερο για την αλήθεια…
Κι αν η αλήθεια δεν επιβεβαιώνει όσα γράφουν οι διάφοροι καλοθελητές κατά της Κίνας (φαινόμενο σε επάρκεια τα τελευταία 20 χρόνια…), τόσο το χειρότερο για την αλήθεια! Η Κίνα είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία ήδη δυο επιδημίες. Με την ίδια συνέπεια ξεπερνά γοργά και την τρίτη. Ο τελικός απολογισμός αργεί, αλλά τα μέτρα της κυβέρνησης και η αντίδραση του συστήματος υγείας κρίθηκαν ήδη από τους επιστήμονες της διεθνούς ιατρικής κοινότητας, με εγκωμιαστικό τρόπο!
Ο πλανήτης πλήττεται οικονομικά από την επιδημία και αυτή τη στιγμή κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Απαιτείται σύνεση και αποφυγή της υπερβολικά υποκειμενικής κριτικής, ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Όλοι κρινόμαστε κάποια στιγμή και για όλους μας θα έπρεπε να υπάρχουν όρια και κόκκινες γραμμές αυτοσυγκράτησης…
Διαβάστε: Η πρέσβης της Κίνας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για κορωνοϊό: «Παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη στην Ελλάδα»