H ούτως ή άλλως προσωρινή εκεχειρία ανήκει στο παρελθόν κι έτσι ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μόνο που οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή με τους αμάχους φαίνεται ότι έχει αφυπνίσει τη διεθνή κοινότητα, η οποία ξεπερνά το αρχικό σοκ από τις επιθέσεις της Χαμάς και ασκεί κριτική στο Ισραήλ για τις μεθόδους που ακολουθεί. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ «βομβαρδίζει στα τυφλά κι έτσι κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη».
Ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό
Οι ΗΠΑ προχώρησαν μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι να δηλώνει με τη σειρά του ότι «έχουμε ανησυχίες για τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα και τις συνέπειές της στον άμαχο πληθυσμό». Ενδεικτικό άλλωστε του τι ακριβώς συμβαίνει είναι και το γεγονός ότι έρευνες δείχνουν ότι η αποδοχή της Χαμάς αυξάνεται διαρκώς ανάμεσα στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι την ίδια στιγμή αξιώνουν και την παραίτηση του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Το Ισραήλ από τη δική του πλευρά εμμένει στη θέση του ότι επιδιώκει την «ολοκληρωτική καταστροφή» της Χαμάς, ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς μπορεί να σταματήσουν αυτή τη στιγμή να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι – ο τελευταίος επίσημος απολογισμός, πάντα σύμφωνα με τη Χαμάς, ξεπερνά τους 18.000 νεκρούς.
Πίεση και από τον ΟΗΕ
Παρόμοια θέση με τις ΗΠΑ εξέφρασαν άλλωστε και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, ζητώντας με ψήφισμά τους να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Το ψήφισμα ασφαλώς δεν έχει δεσμευτική ισχύ από νομικής άποψης, ωστόσο είναι γεγονός ότι αυξάνει την πίεση προς το Ισραήλ σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Οξύμωρο είναι μάλιστα ότι οι ΗΠΑ εδώ τάχθηκαν στο πλευρό του Ισραήλ και συμπεριλαμβάνονται στις 10 χώρες που καταψήφισαν την πρόταση, με το ψήφισμα να υιοθετείται τελικώς με 153 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 23 αποχές.
Πρόκειται δε για πλειοψηφία μεγαλύτερη από αυτή που καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι φοβάται την πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης στη Γάζα εάν δεν υιοθετηθεί το ψήφισμα για άμεση εκεχειρία. Τούτο διότι πολλά από τα ισραηλινά χτυπήματα χαρακτηρίζονται ως τυφλά, την ώρα πάντως που και οι επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες κατά πόλεων σε ισραηλινό έδαφος συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται και το δράμα των Iσραηλινών ομήρων που παραμένουν στα χέρια των εξτρεμιστών και ήδη 19 από αυτούς φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους.