Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 01/06/2024
Oπως ο πόλεμος συνεχίζεται στη Γάζα, έτσι συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η αναγνώριση ωστόσο παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση με το Ισραήλ και κρίση στις σχέσεις αυτών των χωρών, καθώς και έντονη φημολογία -που έχει ασφαλώς βάση- ότι τις επόμενες ημέρες θ’ ακολουθήσουν και άλλες χώρες που θ’ αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης σε μια ύστατη προσπάθεια για ν’ ασκήσουν πίεση προς την ισραηλινή πλευρά για προσωρινή, έστω, διακοπή των εχθροπραξιών. Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ν’ ανεβάζει τους τόνους κατά του Μπένιαμιν Νετανιάχου, προχωρώντας σε εξαιρετικά σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Iσραηλινού ηγέτη και προειδοποιώντας -σύμφωνα με τη δική του οπτική- ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής και να ζει ειρηνικά όσο το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη λωρίδα της Γάζας και να δολοφονεί αμάχους.
Στήριξη αλλά και αποστάσεις ΗΠΑ
Από τη δική τους πλευρά, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ, ωστόσο επιχειρούν να κρατήσουν και αποστάσεις σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις στη Ράφα και γι’ αυτό καλούν το Τελ Αβίβ να τηρήσει τους κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου και να αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που ήδη έχει επέλθει, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους και εκτοπίζοντας από τις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες άλλους. Πάντως, σε ό,τι αφορά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, η Ουάσιγκτον εξέφρασε την αντίθεσή της με αυτή την απόφαση και ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
«Παράθυρο» αυτονομίας
Παράλληλα, η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι ακόμη και η επικράτηση των ισραηλινών δυνάμεων στον πόλεμο με τη Χαμάς δεν θα είναι ολοκληρωτική, αφήνοντας έτσι παράθυρο για μια λύση που θα εμπεριέχει πολιτικά χαρακτηριστικά και θ’ αναγνωρίζει έτσι μια κάποια αυτονομία στους Παλαιστίνιους. Βέλγιο, Σλοβενία και Μάλτα φέρονται να είναι οι επόμενες ευρωπαϊκές χώρες που θ’ αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, με την υπόλοιπη Ευρώπη πάντως να παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή διχασμένη. Στον κατάλογο των χωρών που το έχουν ήδη πράξει συγκαταλέγονται οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, αλλά και η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Ωστόσο, το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει έως σήμερα αποτέλεσμα το παλαιστινιακό κράτος να μην έχει καταφέρει να ενταχθεί στους κόλπους του Οργανισμού.