Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 15/07/2023
Αίσια έκβαση είχε τελικά στο Βίλνιους της Λιθουανίας το θρίλερ με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία είπε το «ναι» και έτσι δεν υπήρξαν άλλα παρατράγουδα και αντιρρήσεις. Για να συμβεί βέβαια αυτό χρειάστηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις και η Άγκυρα προχώρησε κυριολεκτικά σε ένα «ανατολίτικο παζάρι», αφού έβαλε στο τραπέζι ό,τι θα μπορούσε να βάλει: από τα αμερικανικά F-16 έως την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια σαφή προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βάλει μαξιμαλιστικούς στόχους, αλλά κυρίως ν’ απευθυνθεί στο εσωτερικό του ακροατήριο και να διασκεδάσει για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις λόγω της κακής κατάστασης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η τουρκική οικονομία, ακόμη και μετά την επικράτησή του στις εκλογές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο επόμενο διάστημα ξεκινά περιοδεία στη Μέση Ανατολή για την εξεύρεση κεφαλαίων από τις αραβικές χώρες.
Αποδεκτοί όροι αλλά εν μέρει…
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγιναν αποδεκτοί όλοι οι όροι του Ερντογάν από την άλλη πλευρά, με πρώτο αυτόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού ούτως ή άλλως είναι ξεκάθαρο ότι και ο ίδιος επιθυμεί περισσότερο την άμεση τελωνειακή σύνδεση της χώρας του με την ΕΕ και όχι την πλήρη ένταξή της, η οποία είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Κυρίως το βλέμμα του ήταν στραμμένο στους εξοπλισμούς και τα αμερικανικά F-16 και η θετική ανταπόκριση της Ουάσιγκτον συνοδεύτηκε από εγγυήσεις υπέρ της Αθήνας: ότι δηλαδή η Άγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα πολεμικά αεροσκάφη σε επιχειρήσεις κατά της Ελλάδας -όπως ζητούσε η Αθήνα- καθώς οι αντιδράσεις ακόμη και πολιτικών κύκλων στις ΗΠΑ ήταν έντονες απέναντι στην απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να υποκύψει στις πιέσεις του Τούρκου ομολόγου του προ- κειμένου να έχει happy end η υπόθεση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ενίσχυση Ουκρανίας, οργή Μόσχας
Στις δύσκολες αυτές ισορροπίες ήρθαν να προστεθούν και οι εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στη Συμμαχία και την Ουκρανία, καθώς ναι μεν αποφασίστηκε από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις η αποστολή βαρέως εξοπλισμού -που εξόργισε τη Μόσχα και δηλώνει ότι θα τη λάβει υπόψη της ως πυρηνική απειλή- αλλά για μια ακόμη φορά δεν ορίστηκε ούτε καν ένας οδικός χάρτης για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ίδιος δήλωσε πάντως ότι η Ουκρανία αποκτά «θεμέλιο ασφαλείας» με τα F-16, τις βόμβες διασποράς και τον λοιπό βαρύ εξοπλισμό που αποκτά από τους συμμάχους – αν και τούτο δεν πρόκειται ασφαλώς να γίνει άμεσα. «Το ΝΑΤΟ συνεχίζει ν’ αναβιώνει σχήματα του ψυχρού πολέμου», απαντά η Μόσχα, η οποία ακόμη ζυγίζει τα πράγματα μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της Βάγκνερ από την πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση που θα οδηγήσει έστω και σε μια υποψία για παύση ή τερματισμό του πολέμου.