«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το ότι θα υλοποιηθεί το NBA Europe» δήλωνε πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν, όσον αφορά τη νέα λίγκα του NBA που θα απασχολήσει και την Ευρώπη.
Την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου έγινε ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς NBA και FIBA ανακοίνωσαν και επίσημα τη συνεργασία τους, ενώ από τον Ιανουάριο θα προχωρήσουν από κοινού στη διερεύνηση της νέας αυτής λίγκας, αρχίζοντας επαφές με υποψήφιες ομάδες προκειμένου να δουν τις διαθέσεις τους με στόχο την ένταξή τους στη νέα λίγκα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση αποσαφινίζει τα εξής:
«Το νέο πρωτάθλημα θα προσφέρει σε κάθε ομάδα σε ένα εγχώριο πρωτάθλημα που συνδέεται με τη FIBA στην Ευρώπη μια ετήσια, αξιοκρατική πορεία πρόκρισης.
Εκτός από τις μόνιμες θέσεις, το νέο πρωτάθλημα θα προσφέρει σε κάθε ομάδα σε ένα εγχώριο πρωτάθλημα που συνδέεται με τη FIBA στην Ευρώπη μια πορεία βασισμένη στην αξία για να προκριθεί σε ετήσια βάση είτε μέσω του Basketball Champions League (BCL) της FIBA είτε μέσω ενός προκριματικού τουρνουά στο τέλος της σεζόν. Το πρωτάθλημα θα ευθυγραμμίσει επίσης το πρόγραμμά του με το πρόγραμμα των εγχώριων πρωταθλημάτων και των εθνικών ομάδων, επιτρέποντας στους παίκτες να εκπροσωπούν τον σύλλογο και την εθνική τους ομάδα όλο το χρόνο.
Στο πλαίσιο του νέου πρωταθλήματος, το NBA και η FIBA θα σχεδιάζουν επίσης να αφιερώσουν οικονομική υποστήριξη και πόρους στη συνεχή ανάπτυξη του οικοσυστήματος μπάσκετ της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων πρωταθλημάτων, των ακαδημιών των ομάδων και των υφιστάμενων προγραμμάτων του NBA και της FIBA για την ανάπτυξη επίδοξων παικτών, προπονητών και διαιτητών σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού».
Ανδρέας Ζαγκλής: «Θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος μπάσκετ»
«Η περαιτέρω προώθηση αυτού του κοινού έργου NBA-FIBA είναι σπουδαία νέα για την ευρωπαϊκή κοινότητα μπάσκετ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής. «Η μορφή του πρωταθλήματος σέβεται τις αρχές του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου, προσφέροντας σε κάθε φιλόδοξο σύλλογο στην ήπειρο μια δίκαιη πορεία προς την κορυφή. Το έργο έχει σχεδιαστεί με τρόπο που θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος μπάσκετ, συμπεριλαμβανομένων των παικτών, των συλλόγων, των πρωταθλημάτων και των εθνικών ομοσπονδιών, δημιουργώντας ένα αλυσιδωτό αποτέλεσμα που θα ωφελήσει σημαντικά τους οπαδούς του μπάσκετ σε όλη την Ευρώπη».
«Οι συνομιλίες μας με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ευρώπη ενίσχυσαν την πεποίθησή μας ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία γύρω από τη δημιουργία ενός νέου πρωταθλήματος στην ήπειρο», δήλωσε ο Επίτροπος του NBA, Άνταμ Σίλβερ. «Μαζί με τη FIBA, προσβλέπουμε στη συνεργασία με υποψήφιους συλλόγους και ομάδες ιδιοκτησίας που μοιράζονται το όραμά μας για τις δυνατότητες του αθλήματος στην Ευρώπη».








































































































