Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 08/03/2025
Oι εκπλήξεις από τον Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζονται, καθώς η επεισοδιακή συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο και οι απίστευτοι διάλογοι που εκτυλίχθηκαν με αυξημένη ένταση μπροστά στις κάμερες, οδήγησαν σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας – τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, με τις εξελίξεις να προμηνύονται ραγδαίες και ενδεχομένως να αλλάζουν σημαντικά τα γεωπολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Ευρώπη.
Η συμφωνία που επρόκειτο να υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες για την εκμετάλλευση των ορυκτών και των σπάνιων γαιών εξακολουθεί να εκκρεμεί, καθώς ο Ζελένσκι μπήκε στο Οβάλ Γραφείο δίχως να είναι έτοιμος να δεσμευτεί άμεσα όπως αποδείχθηκε, ωστόσο στο ενδιάμεσο ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε επισήμως τη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο – προφανώς για να πιέσει έως και να εκβιάσει τον Ουκρανό ομόλογό του, αφού εκ των υστέρων αξιώνει από τον Ζελένσκι να του ζητήσει και συγγνώμη για όσα έγιναν στον Λευκό Οίκο.
Ανοιχτή γραμμή με Μόσχα
Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Μόσχα και πως υπάρχει έτοιμο ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, εφόσον δεχθεί και το Κίεβο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Ο Ζελένσκι γνωρίζει άλλωστε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και ακόμη κι αν δεν ζητήσει ευθέως συγγνώμη από τον Τραμπ είναι φανερό πως επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να ρίξει γέφυρες και κυρίως διαμηνύει πως είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία που έμεινε ανυπόγραφη. Γνωρίζει με άλλα λόγια πως χωρίς την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν αρκεί η ευρωπαϊκή, προκειμένου η Ουκρανία ν’ αντιμετωπίσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Αυτό που εξακολουθεί να ζητάει παράλληλα είναι εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα του, αλλά παραμένει άγνωστο εάν είναι διατεθειμένος να του τις δώσει ο Τραμπ.
Στα σχοινιά…
Η Ουκρανία σε κάθε περίπτωση κινδυνεύει να συρθεί σε μια συνθηκολόγηση με αρκετά δυσμενείς όρους, όπως π.χ. να χάσει οριστικά τα εδάφη που κατέκτησε η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτά τα τρία έτη. Από την άλλη πλευρά, παραμένει ερωτηματικό ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος της Ευρώπης σε όλο αυτό το σχέδιο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και φαίνεται να είναι σε γνώση της Μόσχας, την ώρα που στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται διαφωνίες με το ενδεχόμενο αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία, όπως διαφάνηκε και από τη σύνοδο 15 Ευρωπαίων ηγετών στο Λονδίνο.
Το βέβαιο είναι συνεπώς ότι ο Τραμπ πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό προς όλες τις κατευθύνσεις, μολονότι για να το κάνει αυτό χρειάστηκε πράγματι να βγάλει από τη διεθνή απομόνωση τη Ρωσία και να αναδείξει σε προνομιακό συνομιλητή του τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Άλλωστε και προεκλογικά, αλλά και κατά την προηγούμενη θητεία του, είχε δείξει και είχε παραδεχθεί δημοσίως ότι οι δυο τους έχουν εξαιρετική χημεία.