Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 19/04/2025
Kαι έτσι και αλλιώς το παίζει με τους δασμούς ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού ναι μεν δεν φαίνεται να κάνει πίσω και να συνεχίζει τον εμπορικό πόλεμο που άνοιξε με ολόκληρο τον κόσμο, αλλά η απόφασή του να εξαιρεθούν προσωρινά έστω από την επιβολή δασμών τα smartphones, οι υπολογιστές και άλλα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, δείχνει ότι μπορεί και να καταλαβαίνει τι ακριβώς έχει κάνει και να υπαναχωρεί ως ένα βαθμό. Άλλοι βέβαια πιστεύουν ότι απλώς υποκύπτει στις πιέσεις των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, καθώς τα προϊόντα τους αποτελούν περίπου το 1/4 αυτών που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα. Όλα αυτά φυσικά είχαν ως αποτέλεσμα ένα πρωτοφανές για τις τελευταίες δεκαετίες… roller coaster των παγκόσμιων αγορών και χρηματιστηρίων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στις οικονομικές ισορροπίες εντός κι εκτός ΗΠΑ.
Έτρεχαν να προλάβουν
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια υστερία με μαζικές εισαγωγές εξαρτημάτων και προϊόντων προκειμένου να προλάβουν την επιβολή των υπερ-δασμών ύψους 145% που έφτασε τελικά να επιβάλλει στα προϊόντα από την Κίνα ο Τραμπ, ενώ ανάλογη ήταν και η στάση των Αμερικανών καταναλωτών, οι οποίοι έσπευσαν να «σηκώσουν» τα καταστήματα. Από τη στιγμή μάλιστα που οι εταιρείες δεν έδειξαν να συγκινούνται από το κάλεσμα του Αμερικανού προέδρου να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ, το σενάριο να κατανόησε τι ακριβώς κάνει με τους υπέρογκους δασμούς που επιβάλλει είναι όλο και πιο πιθανό και με τις διάφορες εξαιρέσεις ν’ αρχίσει τώρα ο ίδιος να ξηλώνει το πουλόβερ.
Το τρίμηνο «πάγωμα»
Είχε προηγηθεί άλλωστε η απόφασή του να «παγώσει» για ένα τρίμηνο την επιβολή δασμών στην Ευρώπη και τη μείωση του αρχικού 25% σε 10% για κάποια προϊόντα, βαφτίζοντας μάλιστα σ’ αυτή την περίπτωση τους δασμούς ως «ανταποδοτικό τέλος» και ενώ η ΕΕ προσπαθεί να μην κόψει τις γέφυρες με τις ΗΠΑ και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να πληγεί το λιγότερο δυνατό από αυτόν τον πρωτόγνωρο εμπορικό πόλεμο. Όσο πιθανός όμως φαντάζει αυτή τη στιγμή ένας αμοιβαίος συμβιβασμός ή διμερείς συμφωνίες των ΗΠΑ με μεμονωμένα ευρωπαϊκά και άλλα κράτη, τόσο πιθανή μοιάζει και η επιμονή του Τραμπ στη συνέχιση αυτής της πολιτικής και τη γενίκευση αυτού του εμπορικού και οικονομικού πολέμου.
Ανυποχώρητη Κίνα
Αποφασισμένη να αντισταθεί πάντως είναι η Κίνα, με τον πρόεδρο Σι να στέλνει μάλιστα και μήνυμα ότι δεν φοβάται και να ετοιμάζει την αντεπίθεσή του. Χαρακτηριστικό είναι πως στο προσκήνιο έρχονται πληροφορίες για προσέγγιση ΕΕ-Κίνας σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ενώ ο Σι προχώρησε σε περιοδεία στη Ν/Α Ασία με σκοπό να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς της Κίνας με αυτές τις χώρες. Επιπλέον, επέλεξε και εκείνος να απευθύνει κάλεσμα προς ξένους επενδυτές – σε πολύ διαφορετικό τόνο βέβαια σε σχέση με το αντίστοιχο κάλεσμα του Τραμπ, αλλά και σε μια κίνηση που από πλευράς ενός Κινέζου ηγέτη θα φάνταζε αν μη τι άλλο τολμηρή, ακόμη και πριν από μερικούς μήνες.