Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 22/03/2025
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ύστερα από το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλάντιμιρ Πούτιν, λαμβάνουν θετική τροπή και αχνοφαίνεται ένα φως για να σταματήσει ο πόλεμος, στη Μέση Ανατολή ο όλεθρος επιστρέφει. Η εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς πρακτικά αποτελεί παρελθόν, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας -όπου είχαν επιστρέψει οι εκτοπισμένοι- και παράλληλα απειλούν με κλιμάκωση των εχθροπραξιών και χερσαίες επιχειρήσεις. Κατηγορούν τη Χαμάς ότι κωλυσιεργεί αναφορικά με την επιστροφή του συνόλου των ομήρων που κρατάει, ωστόσο η οργάνωση απαντά ότι η συμφωνία για την εκεχειρία που ισχύει από το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και επρόκειτο από τις αρχές Μαρτίου να περάσει στη δεύτερη φάση της ήταν διαφορετική και πως την ευθύνη για την ανάφλεξη έχει αποκλειστικά η ισραηλινή πλευρά.
Δίχως «φως» στον ορίζοντα
Περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν χάσει πάντως τη ζωή τους μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, δίχως αυτή τη στιγμή να είναι ορατό το ενδεχόμενο να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις -που ούτως ή άλλως διακόπηκαν- και να επιστρέψει η ειρήνη. Η Χαμάς εγκαλεί μάλιστα και τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις και τις επιθέσεις των Ισραηλινών και πως έδωσαν την έγκρισή τους, κάτι που συνάδει και με τις επανειλημμένες δηλώσεις έως και απειλές του Τραμπ σε βάρος των Παλαιστινίων και της Χαμάς και την απαίτηση για άμεση επιστροφή των ομήρων – όπως ακριβώς δηλαδή αξιώνει τώρα το Ισραήλ προκειμένου ν’ αποσύρει τα στρατεύματά του. Η παλαιστινιακή οργάνωση ωστόσο δηλώνει ότι δεν κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο με τη σειρά της απαιτεί από το Ισραήλ να κάνει την πρώτη κίνηση και να αποσύρει τις δυνάμεις του, αλλά και να ανοίξει όλα τα περάσματα από και προς τη Γάζα.
Εκεχειρία υπό σκληρές διαπραγματεύσεις
Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο της Ουκρανίας, η πρόταση της Ουάσιγκτον για προσωρινή εκεχειρία 30 ημερών φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή από Μόσχα και Κίεβο, ωστόσο το παζάρι ΗΠΑ – Ουκρανίας για την προοπτική επίτευξης μιας οριστικής συμφωνίας συνεχίζεται. Μετά τα μεταλλεύματα και τα ορυκτά, τώρα η αμερικανική πλευρά φαίνεται να αξιώνει από την ουκρανική ν’ αποκτήσει και τον έλεγχο των πυρηνικών της εργοστασίων και γενικότερα της ενέργειας, ενώ όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο -άμεσης τουλάχιστον- ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εγκαταλείπεται, ικανοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια από τις απαιτήσεις της Μόσχας.
Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν πάντως ότι ο Πούτιν θ’ αξιώσει να διατηρήσει η Ρωσία στην κατοχή της όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει στον πόλεμο και να δεσμευτεί παράλληλα για σχέδιο ειρήνευσης μέσα σε δύο εβδομάδες από την επίτευξη συμφωνίας, όπως προτείνει και ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ. Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι το 30ήμερο μορατόριουμ για τα χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.