Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 07/09/2024
Mε σκληρό τρόπο επιχειρεί ν’ απαντήσει η Ρωσία στο πλήγμα που δέχθηκε από την Ουκρανία στην περιοχή του Κουρσκ, καθώς εντείνει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 50 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από ένα τέτοιο χτύπημα στην πόλη Πολτάβα, με αποτέλεσμα την αντίδραση της Δύσης και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για «ελεεινή επίθεση» εκ μέρους της Μόσχας, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ακόμη και η αεροπορία της Πολωνίας, καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι έφτασαν έως τα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας.
Το τίμημα για το Κουρσκ
Είναι γεγονός ότι η επέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ αναπτέρωσε τις ελπίδες του Κιέβου και ταυτόχρονα κατέδειξε τις χτυπητές αδυναμίες της Μόσχας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος βρίσκεται κοντά στο τέλος του ή ότι η ρωσική πλευρά θα σημάνει υποχώρηση, μολονότι έχει χάσει περισσότερους από 66 χιλιάδες στρατιώτες. Κάθε άλλο, και αυτό δείχνουν τα σκληρά χτυπήματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων την ίδια στιγμή που η Ρωσία έχει καταλάβει σχεδόν το 1/3 των εδαφών την Ουκρανίας, έχοντας προσαρτήσει μάλιστα μονομερώς τις τέσσερις καταληφθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία. Αναλυτές εκτιμούν μεταξύ άλλων ότι και η επέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ εμπεριέχει ρίσκο, καθώς εάν χάσει στρατιώτες και εξοπλισμό, τούτο θα μπορούσε ν’ αποβεί μοιραίο ακόμη και για την τελική έκβαση του πολέμου. Παράλληλα, η καταστροφή μεγάλου μέρους των ενεργειακών και άλλων υποδομών στην Ουκρανία προμηνύει ένα δύσκολο χειμώνα, καθώς ακόμη και στο Κίεβο σημειώνονται καθημερινά πολύωρες διακοπές ρεύματος για να μην καταρρεύσει το σύστημα.
Κανένα φως διαπραγμάτευσης
Το θέμα είναι πάντως ότι ακόμη και η προοπτική να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Μόσχα και Κίεβο φαντάζει αυτή τη στιγμή μακρινή, καθώς και οι δύο πλευρές δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους, μολονότι οι πολίτες έχουν κουραστεί και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη συνέχιση του πολέμου. Το ερώτημα των επόμενων ημερών είναι συνεπώς εάν η Ρωσία θα επιχειρήσει και άλλα αντίστοιχα χτυπήματα με αυτά στην Πολτάβα, θέλοντας να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την Ουκρανία και ν’ απαντήσει αποτελεσματικά κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ.
Ανακατατάξεις από Ζελένσκι
Ενδιαφέρον έχουν και οι εσωτερικές εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέπεμψε τον προσωπάρχη του και ταυτόχρονα εγκατέλειψε το πόστο της η υπουργός που χειριζόταν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος Ζελένσκι προανήγγειλε και άλλες αλλαγές στην κυβέρνησή του, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για ν’ αναλύσει στον Τζο Μπάιντεν και στους υποψήφιους για την προεδρία το «σχέδιο νίκης», όπως το ονομάζει. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η Μόσχα τον χλευάζει ως προς αυτό το σχέδιο και επαναφέρει ακόμη και το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, εγκαλώντας ασφαλώς τη Δύση για τη βοήθεια που συνεχίζει να προσφέρει στο Κίεβο.