Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας, 31/12/2021-01/01/2022
Στην κωμικοτραγική μάζωξη του Μπάιντεν με τίτλο «Σύνοδος της Δημοκρατίας», προσκλήθηκαν με αλλοπρόσαλλα κριτήρια κάπου 100 κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανισμοί αρωγής, που κρίθηκαν ότι πληρούν τις… προδιαγραφές της «δημοκρατικότητας» των ΗΠΑ. Η Σύνοδος προκάλεσε σφοδρή κριτική ακόμα και εντός ΗΠΑ, αλλά έφερε ακόμη πιο κοντά τους δυο γίγαντες της Ευρασίας, που αποτελούν συνεχή στόχο της Ουάσιγκτον.
Οι πρεσβευτές Κίνας και Ρωσίας στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκαν ως υποστηρικτές της «αυθεντικής δημοκρατίας» που θεωρούν ότι εφαρμόζεται στις χώρες τους. Σε κοινό άρθρο στο περιοδικό «The National Interest», οι Qin Gang και Anatoly Antonov αντιπαρέθεσαν τα μοντέλα δημοκρατίας των δικών τους χωρών με αυτά των επικριτών τους. «Βασικό κριτήριο της δημοκρατίας οφείλει να είναι η σχέση με τον λαό, δηλαδή εάν οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κυβερνούν τη χώρα τους, εάν καλύπτονται οι ανάγκες τους, εάν αισθάνονται ικανοποίηση και χαρά. Εάν τους ξυπνάνε μόνο για να ψηφίσουν και όταν τελειώσει η ψηφοφορία τούς στέλνουν πίσω στη χειμερία νάρκη, εάν τους σερβίρουν ελκυστικά συνθήματα την ώρα της προεκλογικής εκστρατείας αλλά δεν έχουν λόγο μετά την εκλογή, εάν τους σαγηνεύουν πριν από την εκλογή αλλά τους αποκλείουν μετά, τότε αυτή δεν είναι αυθεντική δημοκρατία».
Οι πρεσβευτές ασκούν κριτική για την ανάμειξη της Αμερικής στα εσωτερικά άλλων χωρών, για το γεγονός ότι κάποιες χώρες κρίνουν άλλες «με ένα μοναδικό μέτρο και παραβιάζουν τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών», αναφέροντας τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και τις στρατιωτικές παρεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.