Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 21/12/2024
H Συρία παραμένει αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων για την επόμενη μέρα μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων για τις μελλοντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παραμένει μαζί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, καθώς το τοπίο στη δοκιμαζόμενη χώρα εξακολουθεί να παραμένει θολό.
Δεν αποτελεί μάλιστα πλέον μυστικό ότι σημαντικό ρόλο σ’ αυτές τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων καλείται τώρα να παίξει η Τουρκία, γεγονός που αναγνώρισε σε δηλώσεις του και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αναφορές κάνουν πάντως λόγο για προετοιμασία στρατιωτικής επέμβασης ή ακόμη και εισβολής των Τούρκων στη βόρεια Συρία, αφού είναι γεγονός ότι η Άγκυρα επιδιώκει να κυριολεκτικά να πατήσει πόδι στην περιοχή για να επεκτείνει τα σύνορά της και την κυριαρχία της και ταυτόχρονα να περιορίσει όλο και περισσότερο την παρουσία των Κούρδων.
Μετριοπαθείς ή… τζιχαντιστές;
Την ίδια στιγμή, κάλεσμα στη Δύση απευθύνουν ο ηγέτης των ανταρτών που ανέτρεψε τον Άσαντ Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι και ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, ο οποίος ορίστηκε ως μεταβατικός πρωθυπουργός. Και οι δύο επιδιώκουν να παρουσιάσουν ένα μετριοπαθές προφίλ που απέχει από εκείνο των φανατικών τζιχαντιστών ή ακόμη και από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που συμμετείχαν για πολλά χρόνια στον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Και οι δύο εξάλλου δεσμεύτηκαν δημοσίως να δώσουν στη δημοσιότητα έναν κατάλογο αξιωματούχων του καθεστώτος Άσαντ οι οποίοι συμμετείχαν σε βασανισμούς κρατουμένων που απελευθερώθηκαν – αν και υπάρχουν ήδη πολλές αναφορές για fake news και άλλες ιστορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ισραηλινό σφυροκόπημα
Στα νότια σύνορα της Συρίας, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί το σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων, με τους Ισραηλινούς να βάλλουν -κατά δήλωσή τους- κατά βάσεων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ, η οποία, με τη δική της σειρά, χαρακτήρισε ως μεγάλη και επικίνδυνη τη «νέα μεταβολή» στη Μέση Ανατολή με την πτώση του Άσαντ. Το γεγονός αυτό μάλιστα προκαλεί ιδιαίτερη ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, μολονότι στην πραγματικότητα οι επιδιώξεις των δύο πλευρών είναι μάλλον κοινές. Γενικότερα πάντως, όλες οι πλευρές και κυρίως η Δύση και η Ρωσία τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις, ακόμη και ως προς τον επαναπατρισμό των προσφύγων, αναστέλλοντας παράλληλα την εξέταση αιτήσεων από Σύρους πρόσφυγες. Ασφαλώς έξω από το κάδρο δεν μπορούν να μείνουν και τα ενεργειακά παιχνίδια που πάντα σχετίζονται με την περιοχή, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι πλούσια και η Τουρκία φέρεται ήδη να έχει σχεδιάσει τη χάραξη αγωγών στην περιοχή.