Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 13/11
Όσοι μοιράζουν αισιοδοξία στα κανάλια, για δήθεν «υποβάθμιση» της Τουρκίας, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες…
Είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα την «άρνηση πραγματικότητας» που βασιλεύει στις ελληνικές κυβερνήσεις και τους πολίτες, σχετικά με την αναλογία ισχύος των δυο «συμμάχων – εχθρών» της περιοχής μας! Διαθέτοντας επί δεκαετίες υπεροχή στην οικονομία, η Ελλάδα εξακολουθούσε να πιστεύει ότι η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, της εξασφάλιζε τη διαιώνιση της συνολικής υπεροχής. Όμως, καθώς εμείς αυτοθαυμαζόμασταν, οι Τούρκοι έκαναν σιωπηρά το δικό τους οικονομικό θαύμα, ενώ δημιουργούσαν έναν ισχυρότατο στρατό, που όλο και λιγότερο εξαρτάται από τις εισαγωγές αμυντικού εξοπλισμού!
Δυτικός… Φρανκενστάιν!
Πώς έγινε η μεταμόρφωση της Τουρκίας, από μια υποανάπτυκτη χώρα σε κεντρικό παίκτη της Μέσης Ανατολής και της Ευρασίας; Όλα ξεκίνησαν με τη μοιραία εξαφάνιση της ΕΣΣΔ από τον χάρτη! Η ισχυρότερη βαλκανική χώρα, η ενιαία Γιουγκοσλαβία είχε επίσης την ίδια δραματική τύχη, διαλυόμενη στα εξ ων συνετέθη! Δυο άλλες ισχυρές χώρες με τις οποίες η χώρα μας διατηρούσε προνομιακές σχέσεις, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, παλεύουν έκτοτε για την επιβίωση! Όμως οι ΗΠΑ «δούλεψαν» για την Τουρκία και στα νότια σύνορά της. Τρεις ακόμη ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία, ισοπεδώθηκαν και γύρισαν τουλάχιστον 30 χρόνια πίσω!
Στην Άγκυρα δεν μπορούσαν να πιστέψουν το «θαύμα» που προκάλεσε η Δυτική (κυρίως αμερικανική) «παρέμβαση υπέρ της δημοκρατίας», υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Αραβική Άνοιξη». Σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας μια σειρά ισχυρών χωρών, ενώ παράλληλα οι κεντροασιατικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έμοιαζαν έτοιμες να… ενσωματωθούν στην Τουρκία! Πώς, λοιπόν, να μην πάρουν αέρα τα μυαλά των Τούρκων;
Ενέργεια, Ρωσία, Κίνα, Ιράν
Κι αν δεν υπήρχε η (σωτήρια για την Ελλάδα!) έμφυτη τάση του Ερντογάν να απλώνει τα πόδια έξω απ’ το πάπλωμα, η γειτονική μας χώρα θα έπαιζε χωρίς αντίπαλο. Συγκεκριμένα, όταν η Δύση έκλεινε τη στρόφιγγα ρωσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας – Ελλάδας, οι Τούρκοι κατασκεύαζαν τον δικό τους εναλλακτικό αγωγό, που σήμερα λειτουργεί ήδη με πατημένο γκάζι! Σύντομα η Ελλάδα θα εισάγει το 80% των αναγκών της μέσω ΤurkStream! Εμείς γινόμαστε εδώ και 2-3 δεκαετίες… ενεργειακός κόμβος στα χαρτιά, ενώ η Τουρκία διασχίζεται ήδη από ένα πλέγμα αγωγών, που την καθιστούν βασικό ενεργειακό κόμβο της περιοχής, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης!
Η ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία οδήγησε σταδιακά σε μια στρατηγική σχέση, που επεκτάθηκε στον πυρηνικό και στρατιωτικό τομέα. Παρά την ιστορική εχθρότητα αιώνων και τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η παραδοσιακή ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική αποδίδει πλούσιους καρπούς. Όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με άλλη μια ισχυρή μη αραβική χώρα της περιοχής, το Ιράν. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε όσο κανείς άλλος την αμερικανική επιβολή «κυρώσεων» κατά του Ιράν, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη και χτίζοντας μια δύσκολη μεν, αλλά απολύτως λειτουργική στρατηγική σχέση, την ώρα που η Ελλάδα κατέστρεφε τις δικές της φιλικές σχέσεις δεκαετιών, κατ’ εντολή των ξένων κηδεμόνων μας.
Πολύ πιο αθόρυβα εξελίσσονται οι τουρκοκινεζικές στρατηγικές σχέσεις, καθώς η Ελλάδα χάνει καθημερινά τη σημασία της για την πρακτικά ισχυρότερη χώρα του κόσμου. Ενώ οι συναντήσεις Ελλήνων και Κινέζων παραγόντων αναφέρονται με καμάρι στις «κοιτίδες πολιτισμού», το μόνο σοβαρό έργο που επιβίωσε είναι η παρουσία της COSCO, που κι αυτή αμφισβητείται έντονα από Δεξιούς και «Αριστερούς», δοκιμάζοντας την υπομονή των στελεχών της τεράστιας κρατικής κινεζικής εταιρείας.
Αντίθετα, στην πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι στην Τουρκία, αποκαλύφθηκαν πολλές πτυχές της εκρηκτικής διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Επιδεικτικά και συμβολικά, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον δικό του εμβολιασμό με κινεζικό εμβόλιο, «που δείχνει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του σε όλο τον κόσμο», όπως δήλωσε περιχαρής! Όμως το ζουμί ήταν στο ευρύτατο πλέγμα των ουσιαστικών διμερών συνεργασιών σε κρίσιμους τομείς όπως των θαλάσσιων μεταφορών («Μια ζώνη ένας δρόμος»), των τηλεπικοινωνιών (5G/Huawei), των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων κ.λπ. Στη διάρκεια της επίσκεψης, εγκαινιάστηκε τεράστια παραγωγική μονάδα του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Xiaomi στην Κωνσταντινούπολη, με αρχική ικανότητα παραγωγής 5 εκατομμυρίων «έξυπνων τηλεφώνων», με τα οποία σύντομα θα εφοδιάζεται και η ελληνική αγορά, όπως γίνεται και με χιλιάδες τουρκικής κατασκευής αυτοκίνητα κάθε χρόνο!
Διαβάστε επίσης: Τουρκία – Ελλάδα (1): Aνεδαφική αισιοδοξία