Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 12/12
Καθημερινά φτάνουν – σε όσους έχουν τη δυνατότητα – εκπληκτικές ειδήσεις από την Κίνα, για νέες ανακαλύψεις, όπως π.χ. τεχνητός ήλιος! Αληθινός επιστημονικός οργασμός, στη χώρα που πριν αιώνες έκανε τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις! Η αντιμετώπιση της πανδημίας έγραψε Ιστορία, προκαλώντας ρίγη μίσους στη Δύση. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που αρχίζουν να βλέπουν την αλήθεια, έστω κι αν ποτέ δεν συμπαθούσαν τη μεγάλη χώρα… Αίφνης ο Κ. Καλλίτσης της Οικονομικής Καθημερινής, σε άρθρο του που φανερώνει τον προβληματισμό του: «Το άγχος για την οικονομία είναι εύλογο και κοινό. Ωστόσο, ούτε εδώ ισχύει η TINA (There Is No Alternative).
Υπάρχει το “μοντέλο της Δύσης” που επιχειρεί να κρατά μια ευαίσθητη (που ενίοτε γίνεται επικίνδυνη…) ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ζωής προστασίας της οικονομικής δραστηριότητας (…) Υπάρχει και το “μοντέλο της Ανατολής” (Κίνα, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) που υποτάσσει την οικονομία στην προτεραιότητα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, όπου τα περιοριστικά μέτρα αίρονται μόνο όταν τα κρούσματα μηδενίζονται»!
Και στην Ελλάδα; «Το πολιτικό προσωπικό, στο παραδοσιακό φάσμα από δεξιά μέχρι αριστερά, άρρητα, σιωπηρά συμμερίζεται την ίδια, κοινή απάντηση στο βασικό δίλημμα της ισορροπίας μεταξύ οικονομικής δράσης και ζωής των ανθρώπων. Λες και δεν υπάρχει εναλλακτική. Ενώ υπάρχει. Απλώς, το πολιτικό προσωπικό δεν ασχολείται με τέτοια διλήμματα».