Παρά το «σφιχτό» πρόγραμμα των ημερών της εθνικής επετείου, καταφέραμε να μιλήσουμε με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν κ. M. Safari. Όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει την πρόσφατη εκτόξευση ιρανικού δορυφόρου, ο κ. Safari είπε:
«Η εκτόξευση δεν περιέχει κανένα μήνυμα εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας. Απλώς υπογραμμίζει το επίπεδο της τεχνολογίας μας. Άλλωστε, το Ισλάμ δεν είναι κατά της υψηλής τεχνολογίας. Το αντίθετο!
Παράλληλα, οι επιτυχίες μας δίνουν και ένα αίσθημα σιγουριάς στον ιρανικό λαό, όπως και τα αντίστοιχα επιτεύγματα στην ιατρική και σε άλλους τομείς. Τέλος, όλα αυτά γίνονται αποκλειστικά με δικά μας μέσα και με απόλυτο σεβασμό όλων των παγκόσμιων οργανισμών, των οποίων είμαστε μέλη!»
Σε ερώτησή μας, για το «άνοιγμα» του Ιρανού προέδρου προς τις ΗΠΑ, ο κ. Safari δήλωσε:
«Η διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ είναι πολύπλοκη. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε, αν αυτό γίνει με διαφάνεια. Και χωρίς προαπαιτούμενα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είδαμε κάποια σοβαρή προσπάθεια προσέγγισής μας από τις αμερικανικές κυβερνήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών…»
Του ζητήσαμε να σχολιάσει την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή και μας είπε τα εξής:
«Το Ιράν παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στο Ιράκ και γενικότερα στην περιοχή. Στο έδαφός μας φιλοξενούνται 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες, με τεράστιο κόστος και δίχως καμία υποστήριξη από διεθνείς οργανώσεις. Υπολογίζουμε ότι μας επιβαρύνουν με περισσότερα από 6 δισ. δολάρια ετησίως, για να μη μιλήσουμε για τις παρενέργειες, όπως η εξάπλωση των ναρκωτικών.
Την ώρα που εμείς δεν συμμετέχουμε σε καμία ένοπλη αναμέτρηση, καλούμαστε να πληρώσουμε το κόστος των αμερικανικών πολέμων!
Όσο για την Παλαιστίνη, ας μας εξηγήσουν γιατί έχουν κατατάξει τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμάς στις (τρομοκρατικές οργανώσεις)!
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοϊρανικές σχέσεις, ο κ. Safari άφησε να διαφανούν κάποια… παράπονα:
«Έχουμε πολύ καλές πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις αλλά δυστυχώς οι εμπορικές μας ανταλλαγές βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, π.χ. για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ είναι δυνατή και η συμπαραγωγή προϊόντων ιρανικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, με στόχο και κάποιες άλλες αγορές της Ε.Ε.!»
Χρήστος Φωτιάδης