Στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναθεώρησης της Ιστορίας, όποιος σπέρνει ανέμους πιθανόν να θερίσει θύελλες. Για παράδειγμα, η ταύτιση του Χίτλερ με τον… Στάλιν επέτρεψε την ανακίνηση της συζήτησης για μια άλλη προσωπικότητα, μόνο που αυτή προέρχεται από τον 19ο αιώνα και μέχρι πρότινος αποτελούσε σύμβολο της Γαλλίας.
Ο αμφιλεγόμενος ρόλος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη άρχισε να αποκαλύπτεται, με αφορμή την άθλια κατάσταση της Αϊτής. Ο ρόλος του Βοναπάρτη στα νησιά της Καραϊβικής, ειδικότερα στην Αϊτή και τη Γουαδελούπη, ξεσκεπάστηκε από τον ιστορικό Κλοντ Ριμπ, στο βιβλίο με τον τολμηρό τίτλο «Το έγκλημα του Ναπολέοντα». Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και μοιραία θα περιοριστούμε σε μια μικρή περίληψή τους
Γύρω στα 1800, η Αϊτή ήταν η πλουσιότερη αποικία του κόσμου (!), αφού εκεί παράγονταν τα 2/3 του καφέ και το 1/2 του ζαχαροκάλαμου. Φυσικά, όπως γινόταν με όλες τις αποικίες της «πεφωτισμένης» Δύσης, οι κάτοικοι της Αϊτής θεωρούνταν (αυτονόητα) σκλάβοι και η συμπεριφορά των Γάλλων κατακτητών ήταν ανάλογη. Το 1802 ξέσπασε μια εξέγερση, που ανησύχησε τον αυτοκράτορα. Έτσι, έστειλε 10.000 στρατιώτες, που ξεκίνησαν το θεάρεστο έργο της καταστολής.
Απαγορεύτηκαν οι μικτοί γάμοι, οι λευκές που τόλμησαν να συνάψουν σχέσεις με μαύρους στέλνονταν υποχρεωτικά πίσω στη Γαλλία και αποφασίστηκε –προσωπικά από τον Βοναπάρτη- να εξολοθρευτούν όλοι οι άνδρες άνω των 12 (!), ώστε να αντικατασταθούν με υπάκουους εισαγόμενους Αφρικανούς!
Το βιβλίο του Γάλλου ιστορικού περιγράφει με φρικιαστική ακρίβεια τη σαδιστική δολοφονική μανία των δυτικών χριστιανών.
Σεβόμενοι την ψυχική ηρεμία των αναγνωστών μας, δεν θα παραθέσουμε τις ακριβείς περιγραφές, που αποδεικνύουν ότι η φαντασία των ναζί ήταν, τελικά, πολύ πιο περιορισμένη! Εκτός από τις πρωτοφανείς σφαγές, οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν ακόμη και… αέριο από τα ηφαίστεια του νησιού, για να δηλητηριάσουν, μαζικά τους ιθαγενείς, στα αμπάρια των πλοίων! Ίδιες ήσαν οι μέθοδοι ξεκληρίσματος και στην μαρτυρική Γουαδελούπη.
Η βρετανική «Daily Mail» χαρακτήρισε τον Βοναπάρτη «Γάλλο Φύρερ», προκαλώντας αισθήματα ντροπής στους Γάλλους. Άλλωστε, δημοσκόπηση της «Figaro» αποκάλυψε ότι το 40% των Γάλλων αναγνωρίζουν, ότι ο Ναπολέων «ήταν ένας δικτάτορας, που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να ικανοποιήσει τη δίψα του για εξουσία»!
Ολέθρια φτώχεια
Εκτός απ’ την εξόντωση των ιθαγενών και την αλλοίωση του πληθυσμού με Αφρικανούς, οι Γάλλοι κατάφεραν να καταστρέψουν και την οικονομία των νησιών. Η Γουαδελούπη υπήρξε πιο «τυχερή», επειδή την επέλεξαν ως εξωτερικό τουριστικό προορισμό, για τους κηφήνες της Δύσης. Όμως η Αϊτή είναι σήμερα μια απ’ τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, ενώ η αμερικανοκίνητη ανατροπή του προέδρου Αριστίντ οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη αθλιότητα. Η Αϊτή «επιβιώνει» με ξένη βοήθεια και με την παρουσία κυανόκρανων του Ο.Η.Ε…
Χρήστος Φωτιάδης