Αν κάτι έχει μείνει σχετικά όρθιο από τα πολιτιστικά επιτεύγματα των Η.Π.Α. (που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα αμερόληπτο κριτή, έστω κι αν πνίγονται μέσα στη βρώμα της υποκουλτούρας…) είναι ο κινηματογράφος. Παραδοσιακό «άντρο» των προοδευτικών μυαλών της Αμερικής (και γι’ αυτό στόχος ιδιαίτερος του Μακάρθι…), το σινεμά πρόσφερε αναρίθμητους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, που δίχως αμφιβολία συνθέτουν την ίδια την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Τις τελευταίες δεκαετίες επικρατεί ο κινηματογράφος χαμηλού επιπέδου. Όμως πάντα υπάρχουν οι φωτισμένοι συντελεστές, που κρατούν ψηλά την τιμή των προγόνων τους. Από την εποχή του Μπους ήδη, αρκετοί σκηνοθέτες άρχισαν να μεταφέρουν στην οθόνη πραγματικά γεγονότα, σ’ ένα μίγμα σεναρίου και ντοκιμαντέρ. Αφθονούν τα έργα αυτού του τύπου, πολλά από τα οποία εκπληρώνουν κι άλλους σκοπούς, πλην του καθαρά καλλιτεχνικού.
Δύο από αυτά τα αριστουργήματα, που καλό θα ήταν να τα βλέπατε, είναι «Η Αρπαγή» και η «Κατάσταση πραγμάτων». Με την άδεια του συναδέλφου (και ειδικού) Άγγελου Πολύδωρου, επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια γι’ αυτές τις ταινίες.
Η πρώτη ασχολείται με το διογκούμενο πρόβλημα του εμπορίου λευκής σαρκός, ειδικότερα από σπείρες Αλβανών και Κοσοβάρων. Μετά την… εξάντληση των «προμηθειών» από την ανατολική Ευρώπη, οι σωματέμποροι του ευρωατλαντικού προτεκτοράτου στράφηκαν προς την δυτική Ευρώπη! Στο έργο καταγράφεται η δράση τους, στο Παρίσι (!), η άψογη οργάνωσή τους και η διασύνδεσή τους με την γαλλική αστυνομία. Σπάνια καταφέρνει μια ταινία να συνδυάσει την άριστη πλοκή και δράση με ένα υπαρκτό σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
Η «Κατάσταση Πραγμάτων» μπήγει το μαχαίρι βαθειά στην πληγή που άνοιξε η «ευγενής» δράση των μισθοφόρων της Blackwater στο Ιράκ! Με μόνη αλλαγή το… όνομα της δολοφονικής εταιρείας, οι συντελεστές αποκαλύπτουν με κάθε λεπτομέρεια την διαπλοκή Πολιτικής, Κεφαλαίου και Στρατού, με τα αποτελέσματα που γνωρίζουν όσοι διαβάζουν τα… ψιλά γράμματα των ΜΜΕ.
Να δείτε αυτά τα έργα! Και κατόπιν να αναλογιστείτε σε τι κόσμο μεγαλώνετε τα παιδιά σας. Τέλος, σκεφτείτε μήπως έχει έρθει η ώρα να κάνετε κι εσείς κάτι -έστω πολύ μικρό- για την ανατροπή αυτής της «κατάστασης πραγμάτων»…
Χρήστος Φωτιάδης