Για γέλια ή για κλάματα;
Η πλάκα δεν τελειώνει με το δημοσίευμα και με τα παραμύθια των δυτικών ΜΜΕ. Αρκεί μια απλή επίσκεψη στο αμερικανικό διαδικτυακό Wikipedia, για να διασταυρωθούν τα υπόλοιπα «βιογραφικά στοιχεία» τού… «διασημότερου σύγχρονου καλλιτέχνη της Κίνας». Σταχυολογούμε ελάχιστα απ’ αυτά, λόγω στενότητας χώρου:
• Από το 1978, με τα πρώτα «ανοίγματα» της μεταμαοϊκής Κίνας, ο Weiwei φοίτησε στην Ακαδημία κινηματογράφου του Πεκίνου, δίπλα σε πραγματικά μεγάλους καλλιτέχνες, όπως οι σκηνοθέτες Zhang Zimou και Chen Kaige. Συμμετείχε σε καλλιτεχνικές ομάδες και σε ομαδικές εκθέσεις.
• Από το 1981 ως το 1993 έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη όπου το 1987 ίδρυσε μια αμφιλεγόμενη οργάνωση «Κινέζων καλλιτεχνών»!
• Το 1993 επέστρεψε στη Κίνα και εξέδωσε σειρά βιβλίων, ενώ συνέχισε τόσο την «Καλλιτεχνική» όσο και την «αρχιτεκτονική’ του δουλειά, κερδίζοντας κάτι παραπάνω από τα προς το ζην…
• Το 2000 οργάνωσε στη Σαγκάη την έκθεση με το συμπαθητικό όνομα «Fuck Off»!!!
• Δημιούργησε περιουσία από αρχιτεκτονικές δουλειές του στις Η.Π.Α. ενώ εκθέσεις του οργανώθηκαν σε πολλές δυτικές χώρες. Οι «προστάτες» του ήξεραν τι «κεφάλαιο» είχαν στα χέρια τους!
• Συμμετείχε –μέσω ελβετικής εταιρείας– ως απλός σύμβουλος σε κάποια σχέδια του Ολυμπιακού Σταδίου. Έκρινε ότι είχε έρθει η ώρα της «αντικαθεστωτικής δράσης» και έκτοτε δεν σταμάτησε τις προσπάθειες αυτές, με αποτέλεσμα να γίνει μια από τις «σημαίες» της …..αντικινεζικής προπαγάνδας, με πρόφαση τα «ανθρώπινα δικαιώματα».
Η περίπτωση Weiwei δείχνει ότι τα «πυρομαχικά» της Δύσης έχουν από καιρό εξαντληθεί. Χρησιμοποιούν πλέον γραφικές φυσιογνωμίες, ως «δημοκρατικά πρότυπα», με αποτέλεσμα να εξοργίζουν και να συσπειρώνουν τον κινεζικό bλαό, στο πλευρό της ηγεσίας του. Μιας ηγεσίας που υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των Κινέζων, ανεξάρτητα αν σε αυτή τη φάση κάποιοι ωφελούνται λιγότερο και άλλοι περισσότερο.
Η Κίνα δεν είναι -και προφανώς δεν θα γίνει ποτέ!- «παράδεισος». Όμως η διαρκής αναβάθμισή της είναι ένα επίτευγμα του Κομμουνιστικού Κόμματος, που δεν έχει βελτιώσει απλώς τη μοίρα ενός και πλέον δισεκατομμυρίου Κινέζων, αλλά έχει δρομολογήσει την μεγαλύτερη γεωστρατηγική, γεωπολιτική και οικονομική αλλαγή στην ιστορία της ανθρωπότητας! Όσοι δεν καταλαβαίνουν αυτές τις τόσο απλές αλήθειες, θα δυσκολευτούν υπερβολικά στην προσαρμογή στις νέες -δραματικά διαφορετικές- παγκόσμιες πραγματικότητες…
Χρήστος Φωτιάδης