Σημειώστε τα αρχικά της νέας -κινεζικής έμπνευσης- παραπάνω τράπεζας: AIIB. Μόλις στις 24 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου έγινε η πρώτη επίσημη συνάντηση εκπρόσωπων των χωρών που θα συμμετάσχουν στο κεφάλαιο και στη λειτουργία της νέας τράπεζας. Ήδη τότε εκπροσωπήθηκαν 21 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία, το Καζακστάν, η Μογγολία, το Πακιστάν, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, αλλά και το Κουβέιτ και το Ομάν!
Το εγκεκριμένο κεφάλαιο είναι «μόλις» 100 δις $ και η έδρα της τράπεζας -φυσικά- θα είναι το Πεκίνο. Στις 21 αρχικά συμμετοχές έχουν ήδη προστεθεί τουλάχιστον άλλες οκτώ, με πιο εντυπωσιακές αυτές της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας! Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, η Αυστραλία και η Ν. Κορέα, ενώ σίγουρη θεωρείται και η συμμετοχή της Ρωσίας, στενότατου συμμάχου του Πεκίνου πλέον.
Αμερικανική απόγνωση!
Να σκεφτεί κανείς ότι η ταχύτατη υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Πεκίνου ξεκίνησε από τον αποκλεισμό του από την –αμερικανοϊαπωνικής έμπνευσης- «Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα» (TPP), της οποίας ο πρόεδρος είναι Ιάπωνας, αλλά με πολύ πενιχρά αποτελέσματα. Μόλις 12 χώρες εντάχθηκαν στους κόλπους της! Το αμερικανικό «unfair» άναψε τα αίματα των Kινέζων, που απάντησαν αστραπιαία και με μεγάλη επιτυχία. Εκτός από την TPP, πλήγμα αποτελεί η ίδρυση της ΑΙΙΒ και για την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ!
Χαρακτηριστικά τα σχόλια του Βρετανικού Τύπου
«Η ανάδυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας με οδηγό την Κίνα μπορεί να ιδωθεί ως αντίδραση στις αργές μεταρρυθμίσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπου κυριαρχεί η Δύση. Οι ΗΠΑ έχουν αποτελεσματικό βέτο στο ΔΝΤ και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι Αμερικανός, ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι Ευρωπαίος», ανέφερε το BBC στις 13 Μαρτίου!
Ο Guardian είναι ακόμη πιο επιθετικός: «Στρατηγικά, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποστηρίζουν μια οικονομική τάξη στην Ασία. Η ίδρυση της ΑΙΙΒ σημειώνεται στο πλαίσιο της ειρηνικής ανέλιξης που έχουν διακήρυξει οι Κινέζοι ηγέτες και η επιτυχία της είναι βέβαιη»!
Πακτωλός επενδύσεων
Σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη βυθίζεται στον αποπληθωρισμό, το ευρώ αποδυναμώνεται και οι επενδύσεις φεύγουν για την Ασία, η Κίνα δείχνει αποφασισμένη να ηγηθεί των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια στις ασιατικές υποδομές. Η πιο μετριοπαθής εκτίμηση της ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας μιλά για οκτώ (8) τρισεκατομμύρια $!
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Κίνα κρατά το γιουάν σε τεχνητή ισοτιμία με το δολάριο και… με τα δόντια εμποδίζει την ελεύθερη μετατρεψιμότητά του, επειδή δεν επιθυμεί ακόμη να εξοντώσει τις οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ! Για πόσο ακόμη;
Χρήστος Φωτιάδης