Οι μεγάλες εκλογικές επιτυχίες του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές προκάλεσαν ένα μονολεκτικό πρωτοσέλιδο-καρμπόν στις πιο ιστορικές εφημερίδες της Δεξιάς και της Αριστεράς, Figaro και Humanite: «Σοκ»!
Η ταυτόσημη «έμπνευση» των Γάλλων συναδέλφων επιδέχεται πολλών αμφισβητήσεων… Αμέτρητοι σχολιαστές, αναλυτές και δημοσιογράφοι προειδοποιούσαν επί αρκετά χρόνια ότι η πολιτική λιτότητας και καταστροφής του κοινωνικού κράτους θα οδηγούσε τελικά στην περαιτέρω αύξηση της δύναμης των εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων. Η «προφητεία» έγινε απλώς πραγματικότητα. Από πού κι ως πού «έκπληξη», πόσω μάλλον «σοκ»;
Οι περιγραφές όλων των ευρωπαϊκών ΜΜΑ ακολουθούν το ίδιο ακριβώς μονοπάτι: «Αποτέλεσμα φωτιά. Έτσι χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Liberation Λοράν Ζοφρέν την μεγάλη, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του κόμματός της, νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία. Ένα αποτέλεσμα που προκαλεί σεισμό στην Ευρώπη, μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός γαλλικών συνόρων, τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, με τη Γαλλία να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ξενοφοβία στο ζενίθ και την προσφυγική κρίση σε πλήρη εξέλιξη»…
Με μια ατζέντα που έχει ισχυρά αντιευρωπαϊκά στοιχεία, που καλλιεργεί τον γαλλικό εθνικισμό και την ισλαμοφοβία, στη χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην ΕΕ, το FN της Λεπέν άγγιξε το 28%, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Σαρκοζί καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 26,86,2% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ μόλις 23,33%.
«Ακροδεξιό»;
Οι χαρακτηρισμοί των Δυτικών ΜΜΕ για τις διάφορες πολιτικές προσωπικότητες ανά τον κόσμο είναι συχνά διασκεδαστικές. Ανάλογα με τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους, βαφτίζουν την κάθε προσωπικότητα όπως τους συμφέρει. Άπειρα τα παραδείγματα, πολλά από τα οποία έχουμε σχολιάσει και σε τούτη τη σελίδα. Τις περισσότερες φορές οι περιγραφές και οι χαρακτηρισμοί απέχουν πολύ από την πραγματικότητα ή είναι απόλυτα ψευδείς, όπως στην περίπτωση του ηγέτη της Λευκορωσίας.
Το ίδιο συμβαίνει και με το φαινόμενο της Μαρίν Λεπέν. Επί 40 χρόνια, υπό την ηγεσία του Ζαν Μαρί Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο αντιμετωπιζόταν ως ένα κίνημα ακραίων που είχαν σκοπό να πανικοβάλουν την Γαλλική Δημοκρατία. Υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν όμως όλα άλλαξαν. Η φιλοδοξία της να κατακτήσει την εξουσία εκφράστηκε μέσα από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, με σύνθημα την ασφάλεια, την εργασία για τους Γάλλους, την ανώδυνη έξοδο από το ευρώ και το εθνικό συμφέρον. Η Λεπέν τα κατάφερε και ο θρίαμβός της σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές ανοίγει την κερκόπορτα για ανεξέλεγκτες πολιτικές εξελίξεις στην δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης!
Το στοιχείο που κυρίως αποκρύπτουν όλες οι «βασικές αναλύσεις», είναι ότι η Λεπέν δεν θέτει απλά θέμα εξόδου από το ευρώ, αλλά βλέπει στο βάθος τη διάλυση της ίδιας της ΕΕ, ενώ σαφώς προτιμά τη Γαλλία σε «ειδική σχέση» με το ΝΑΤΟ ή ακόμα και εκτός αυτού! Επίσης, είναι πολύ καλά γνωστή η συμπάθειά της προς τη Ρωσία, τον Πούτιν προσωπικά, αλλά και οι συνεχείς αναφορές της σε μια στρατηγική σχέση με τους Ρώσους, μακριά από την αμερικανική ομπρέλα! Τέλος, είναι πολύ νωπές οι δηλώσεις της για τη Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ: «Ο Άσαντ είναι προς το παρόν ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να ελέγξει τη κατάσταση στη Συρία και να την σώσει από ένα ολοκληρωτικό χάος. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να υπάρχει έστω ένα μέρος του κράτους ή θέλουμε ένα καθαρά Ισλαμικό Κράτος. Οι συριακές επαναστάσεις είναι πια ανίκανες να κρατήσουν το κράτος μακριά από την κατάρρευση. Πρέπει να δούμε την κατάσταση όχι όπως θα θέλαμε να ήταν, αλλά όπως πραγματικά είναι. Πολεμώντας εναντίον του Άσαντ για τρία χρόνια, ενισχύσαμε τις θέσεις των τζιχαντιστών. Η Γαλλία πρέπει επιτέλους να αλλάξει την πολιτική της και να συνεργαστεί με τον Άσαντ προκειμένου να επιλύσει την αιματοχυσία στη Συρία»!
Τα… στατιστικά
Η ίδια η Μαρί Λεπέν, όπως και η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, κέρδισαν τις δυο περιφέρειες όπου ήταν υποψήφιες (στον βορρά στην Nord-Pas-De-Calais-Picardie,και στον Νότο Provence-Alpes-Cote d’ Azur) με σχεδόν 40% των ψήφων. Η μεν πρώτη έδωσε τη μάχη σε μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Γαλλίας, η δε ανιψιά της σε μια από τις πιο πλούσιες.
Το κόμμα τους ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, αυξάνοντας εντυπωσιακά τα ποσοστά του από τις εκλογές του 2010 (μόλις 11% ). Το FN ήρθε πρώτο σε έξι από τις 13 ηπειρωτικές περιφέρειες της Γαλλίας!
Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, η καμπάνα χτύπησε πολύ δυνατά. Μια καμπάνα πανευρωπαϊκή, που είναι όμως πολύ αμφίβολο αν θα ξυπνήσει τα κατεστημένα της… «ενωμένης Ευρώπης», τα οποία συνηθίζουν να βάζουν το κάρο πριν απ’ το άλογο και να ακολουθούν τις εξελίξεις, ανήμπορα να τις προλάβουν…
Χρήστος Φωτιάδης