Η ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Νταβός εντυπωσίασε, τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής άποψης. Σε πολλά Δυτικά ΜΜΕ, ο χαρακτηρισμός της ομιλίας του Σι Τζιπίνγκ στο Νταβός ήταν: «Ρόλο ηγεμόνα στον πλανήτη επιδιώκει η Κίνα», «Ο Σι έκανε την Κίνα προστάτη της παγκοσμιοποίησης»! Πράγματι, η εικόνα ενός Κινέζου ηγέτη που υπερασπίζεται την… «παγκοσμιοποίηση» δεν είναι κάτι που περνά απαρατήρητο.
Σε ό,τι αφορά τον «ρόλο ηγεμόνα», αρκεί να αναφέρουμε ότι το μερίδιο των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν μειώθηκε από 31% το 2000 σε 23% το 2015, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο της Κίνας αυξήθηκε από 3,6% το 2000 σε 14,9% το 2015. Σχετικά με τις εμπορικές τους ανταλλαγές, μόλις το 8,95% των εισαγωγών της Κίνας προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ το 21,8% των εισαγωγών των ΗΠΑ προέρχεται από την Κίνα, γεγονός που εξηγεί τον σημερινό προβληματισμό του Τραμπ. Μόνο που αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια…
Το εθνικό εισόδημα της Κίνας σε τιμές καταναλωτή έχει ήδη υπερβεί το αντίστοιχο των ΗΠΑ! Πολύ σύντομα η Κίνα θα ξεπεράσει την πρώην «πλανητική» υπερδύναμη σε όλους τους τομείς, κάτι που έχει κάνει εδώ και χρόνια στο παγκόσμιο εμπόριο. Το αμερικανικό χρέος προς την Κίνα αποτελεί «πυρηνικό όπλο» στα χέρια της τελευταίας! Τέλος, η εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα δεν έχει να κάνει μόνο με τις εξαγωγές, αλλά και με την τεράστια κινεζική αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται όλες οι αμερικανικές πολυεθνικές! Τυχόν εμπορικός πόλεμος θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή για τη ραχοκοκαλιά της αμερικανικής οικονομίας!
Τι είπε ο Κινέζος;
«Κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο. Ως Κίνα θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων και θα πούμε όχι στον προστατευτισμό. Τα προβλήματα στην οικονομία και η χρηματοπιστωτική κρίση δεν οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση, αλλά είναι η συνέπεια τής με κάθε κόστος επιδίωξης του κέρδους και της έλλειψης ρύθμισης στην αγορά (…) Κάθε προσπάθεια διακοπής της ροής των κεφαλαίων, των τεχνολογιών και των προϊόντων μεταξύ των χωρών είναι αδύνατη και αντίθετη με τον ρου της ιστορίας (…) Η Κίνα είναι μια οικονομία ανοιχτή σε επενδύσεις, θέλει την πρόοδο όλων και δεν δυσαρεστείται όταν και οι άλλοι προοδεύουν».
Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα εισαγάγει εμπορεύματα αξίας 8 τρισ. δολαρίων, θα ενθαρρύνει 600 δισ. δολάρια ξένων επενδύσεων, θα προχωρήσει σε επενδύσεις στο εξωτερικό, αξίας 750 δισ. δολαρίων, προωθώντας το σχέδιο «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», ενώ προωθεί και τον «Δρόμο του Μεταξιού».
«Κωλοτούμπα» Τραμπ
Μετά τις αρχικές εξαγγελίες για επιθετική πολιτική απέναντι στην Κίνα, ο Τραμπ επικοινώνησε στις 10 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά μετά την εκλογή του τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του, ακριβώς δύο μήνες μετά το τηλεφώνημα που είχε κάνει στην Πρόεδρο της Ταϊβάν, προκαλώντας εκνευρισμό και ένταση στο Πεκίνο. Η συνομιλία τους χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου «εξαιρετικά εγκάρδια»!