Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 26/04/2025
Μια σπουδαία προσωπικότητα: αυτό ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος από το πρωί της περασμένης Δευτέρας του Πάσχα 21 Απριλίου πέρασε στην ιστορία. Ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, γνωστός και «Πάπας των φτωχών» τα τελευταία 12 χρόνια που διετέλεσε προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, είχε γεννηθεί το 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και γι’ αυτό κατόρθωσε να γίνει ο πρώτος Πάπας που προερχόταν από τη Λατινική Αμερική και γενικότερα από το νότιο ημισφαίριο.
Τολμηρός και προοδευτικός
Ταπεινός, ήπιος και γενικότερα προοδευτικός, προσπάθησε κατά τη διάρκεια της θητείας του να ενισχύσει τον διαθρησκευτικό διάλογο και να γιατρέψει τις πληγές της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τα σκάνδαλα που την είχαν συνταράξει και είχαν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πιστών. Προχώρησε όμως και σε τολμηρές κινήσεις, αγκαλιάζοντας για παράδειγμα τους πρόσφυγες και τους ομοφυλόφιλους, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει συγγνώμη ακριβώς γι’ αυτές τις αμαρτίες και τα σκάνδαλα του παρελθόντος. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι έγινε κατόπιν επιθυμίας του ο πρώτος Πάπας που δεν θάβεται στο Βατικανό, αλλά στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης.
Πώς θα βγει «λευκός καπνός»
Τι ακολουθεί όμως το θάνατό του; Η εκλογή νέου Πάπα ήταν ανέκαθεν μια διαδικασία βαθιά μυστικιστική όσο και παράξενη. Το περιβόητο Κονκλάβιο που θα συγκληθεί στην Καπέλα Σιξτίνα και αποτελείται από τους καρδινάλιους θα κληθεί να ψηφίσει για τον νέο προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει ολόκληρα μερόνυχτα έως ότου να εμφανιστεί στην καμινάδα ο περίφημος λευκός καπνός και ν’ ακουστεί το «habemus papam», δηλαδή «έχουμε Πάπα». Η ψηφοφορία είναι μυστική, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και ουδείς δικαιούται να εγκαταλείψει τον χώρο έως ότου υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.
Η διαδοχή
Ποιος μπορεί να είναι όμως ο νέος Πάπας; Δεδομένου ότι ο Φραγκίσκος ήταν αυτός που είχε διορίσει 110 από τους συνολικά 138 καρδινάλιους, τούτο αναμένεται να επηρεάσει ή ακόμη και να κρίνει το αποτέλεσμα. Διότι οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική και όχι από την Ευρώπη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, συμβολίζοντας έτσι την προσπάθειά του να κάνει πιο προσιτή σε όλο τον κόσμο τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Έτσι, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να έχουμε, για παράδειγμα, Πάπα από την Αφρική ή από την Ασία, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχουν ισχυρές υποψηφιότητες και από την Ευρώπη.
Κάθε εκτίμηση ωστόσο φαντάζει πρόωρη αυτή τη στιγμή και επισφαλής και το βέβαιο είναι ότι έως την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μέσα στο Κονκλάβιο – όπως συνηθίζεται άλλωστε σ’ αυτές τις περιπτώσεις.