Μια κλασική καθημερινή και τις περισσότερες ώρες της ημέρας, η Λεωφόρος Ειρήνης είναι «πηγμένη». Το πρόβλημα είναι εντονότερο στη συμβολή της με τη Χρ. Σμύρνης και την Πλαστήρα (στο ύψος της Εμπορικής Τράπεζας κι απέναντι), όπως και στη συμβολή της Ειρήνης με τη Βρυούλων και την Κουντουργιώτου απέναντι. Η φόρτιση οφείλεται στο ότι η Λεωφόρος Ειρήνης δέχεται ταυτόχρονα εισροή οχημάτων από τέσσερα σημεία, ενώ αποφορτίζεται μόνο από δύο (Ελ. Βενιζέλου και Δημοκρατίας). Η μία λωρίδα κυκλοφορίας, γίνεται ξαφνικά –και χωρίς καμία προειδοποίηση- δύο, ενώ τα σταθμευμένα αυτοκίνητα εντείνουν το πρόβλημα.
Γκάζια στους μονόδρομους
Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι βγάζουν τ’ απωθημένα τους στους κάθετους δρόμους, σ’ αυτούς που έγιναν μονόδρομοι με την κυκλοφοριακή μελέτη του 1996. Στη Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Δημοκρατίας, αλλά και στην Ελ. Βενιζέλου που βγήκαν τα σαμαράκια, οι οδηγοί βάλθηκαν να μοιάσουν στον Σουμάχερ και στον Ραϊκόνεν. Όμως η Πεύκη δεν είναι Νίρμπουρινγκ και ειδικά οι συγκεκριμένοι δρόμοι αποτελούν μέρος μιας αμιγώς οικιστικής περιοχής. Η ανηφορική Χρυσοστόμου Σμύρνης προδιαθέτει τους οδηγούς για να πατήσουν το γκάζι πιο… ψυχωμένα, ξέροντας ότι είναι μονόδρομος και δεν θα τους βγει κανείς άλλος από απέναντι. Όμως από τα κάθετα στενά, όλο και κάποιος βγαίνει. Στη Δημοκρατίας πάλι ξεχνούν ότι ο κώδικας ορίζει την ανώτατη ταχύτητα σε κατοικημένες περιοχές στα 30 χιλιόμετρα την ώρα κι η βελόνα των ταχυμέτρων τους «φλερτάρει» ακόμη και με τα 100. Και έχουν και το θράσος να δυσανασχετούν και να κορνάρουν σ’ όποιον… τολμάει να τηρεί τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Το ότι οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες σ’ αυτούς τους δρόμους οφείλεται κυρίως πως αυτοί οι δρόμοι είναι μονόδρομοι. Εδώ θα θυμηθούμε την αντίθεση του πρώην δημοτικού συμβούλου Θανάση Κοσμίδη στη μονοδρόμηση των κάθετων στη Λεωφ. Ειρήνης οδών. Ο κ. Θ. Κοσμίδης υποστήριζε ότι αν μονοδρομηθούν αυτές οι οδοί, θα γίνουν πιο επικίνδυνοι γιατί τα οχήματα μοιραία θα κινούνται ταχύτερα.
Στον αέρα η μελέτη
Ωστόσο ακόμη τίποτα δεν έχει γίνει, όσον αφορά στη μελέτη Φραντζεσκάκη, την ώρα που το Μαρούσι πιέζει για ξεχωριστή μελέτη στο νότιο τμήμα της Πεύκης. «Η πόλη σας δεν έχει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, όπως άλλοι δήμοι, λ.χ. το Μαρούσι», ήταν οι διαπίστωση του καθηγητή Γιάννη Φρανζεσκάκη προς τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της Πεύκης, τονίζοντας ότι «η μελέτη που εκπονήθηκε από τον κ. Τίλη το 1995 και εφαρμόστηκε μέχρι τώρα στην Πεύκη, είναι πολύ καλή και εμείς δεν επιφέραμε μεγάλες αλλαγές, απλώς παρεμβήκαμε σε μερικά σημεία. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι το γενικό συμφέρον της πόλης κι όχι να βλέπουμε μόνο πόσα αυτοκίνητα περνούν μπροστά από την πόρτα μας».
Αυτά είχε πει ο καθηγητής Φραντζεσκάκης πριν αρκετό καιρό, πάνω από ενάμιση χρόνο για την ακρίβεια, όταν είχε μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα της κυκλοφοριακής μελέτης που εκπονούσε, μιας μελέτης που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί και άξιο απορίας είναι, αν οι μετρήσεις που είχαν γίνει πριν χρόνια, είναι ακόμη έγκυρες, γιατί στον απλό πολίτη που περιδιαβαίνει την Πεύκη ή τον περαστικό που, για κακή του τύχη, θα μπλέξει στους κυκεώνες του Μαρουσιού και της Πεύκης (για τον ξένο, αυτά τα δύο αποτελούν ένα πράγμα), φαίνεται πως τα πράγματα έχουν χειροτερέψει τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας ενός ακόμη λόγου. Του ότι άνοιξε και λειτουργεί το εμπορικό μεγαθήριο «Mall», στη γειτονιά μας. Η Πεύκη πλέον, αδύνατη να υπομείνει έναν ακόμη κυκλοφοριακό «εφιάλτη», ασφυκτιά.