Κοινό πρόβλημα για τους περισσότερους δήμους των Βορείων Προαστίων αποτελούν τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μιχάλη Μαρκουλάκη.
Όπως υποστηρίζει, εδώ και πολλά χρόνια αναζητείται χώρος, στον οποίο τα «ορφανά» από ιδιοκτήτη ζώα θα δέχονται την κατάλληλη φροντίδα και προστασία.
Ωστόσο, «κανένας Δήμος δεν θέλει να υιοθετήσει έναν τέτοιο χώρο στην πόλη του. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νεκροταφεία», αναφέρει. Σημειώνεται, ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει κατά περιόδους από δημάρχους για ανεύρεση μιας τέτοιας έκτασης είναι πολλές, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν τελεσφορήσει.
Η δυσκολία, σύμφωνα με τον κ. Μαρκουλάκη, έγκειται στο γεγονός, ότι «άλλες φορές υπάρχουν αντιρρήσεις από κατοίκους, που δεν θέλουν κοντά τους φασαρία και μυρωδιές, ενώ άλλες φορές οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων αρνούνται την πώληση ή την ενοικίαση». Και συνεχίζει, δηλώνοντας κατηγορηματικά, ότι «στην Πεύκη έχουμε ψάξει και δεν υπάρχει κάποιο κατάλληλο οικόπεδο».
Ως εκ τούτου, ο Δήμος συνεργάζεται με τη Φιλοζωική Εταιρεία Κορωπίου, η οποία εμβολιάζει, στειρώνει και κάνει απεντομώσεις σε όλα τα αδέσποτα ζώα του Δήμου. Επίσης, πραγματοποιεί εγχειρίσεις σε όσα είναι πληγωμένα ή τραυματισμένα.
Τα «στέκια» των αδέσποτων ζώων στην Πεύκη είναι η πλατεία Παπαναστασίου, το Ηλιακό Χωριό και τα δάση Κάσδαγλη και Μορέλλα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το πρόβλημα είναι πιο έντονο το καλοκαίρι, όταν οι ιδιοκτήτες των ζώων τα παρατούν, επειδή φεύγουν για διακοπές. Για το λόγο αυτό, κάνει έκκληση στους δημότες της Πεύκης να μην αφήνουν τα σκυλιά στο δρόμο, όταν φεύγουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι, καθώς δημιουργείται πρόβλημα στην πόλη.
Σε ερώτηση της «Α» σχετικά με το τι γίνεται, όταν ένα σκυλί δαγκώσει κάποιον πολίτη, ο αντιδήμαρχος απαντά, ότι η Εταιρεία το κρατά περίπου 1 μήνα και στη συνέχεια το επιστρέφει στο σημείο που το παρέλαβε. Αν, όμως, το ίδιο σκυλί συνεχίζει να είναι βίαιο, τότε συνεδριάζει η Επιτροπή Φιλόζωων Δημοτών μαζί με έναν υπάλληλο του Δήμου και αποφασίζει, αν θα γίνει ευθανασία ή όχι. «Αν και η διοίκηση δεν συμμετέχει στην επιτροπή, ωστόσο, προσπαθούμε να εξαντλούμε κάθε όριο μέχρι να καταλήξουμε στη λύση της ευθανασίας», σημειώνει ο κ. Μαρκουλάκης.
Όλα τα παραπάνω έξοδα για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων τα επιβαρύνεται ο Δήμος. Για τον λόγο αυτό, ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι «αν γινόταν ο διαδημοτικός χώρος φύλαξης των αδέσποτων ζώων, τότε τα έξοδα για τον Δήμο θα ήταν πολύ λιγότερα και ταυτόχρονα θα υπήρχαν καλύτερες συνθήκες για τα ζωντανά».
Ωστόσο, ο κ. Μαρκουλάκης τονίζει ότι «το θέμα που τίθεται δεν είναι το χρηματικό. Αυτό που προέχει για εμάς είναι η ασφάλεια των πολιτών και των παιδιών που κυκλοφορούν στην πόλη».
Αμάλθεια Καραλή