Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο των δεσμευμένων κι ελεύθερων χώρων της Πεύκης, με την αρωγή της σχετικής Επιτροπής του Δήμου, στην οποία προεδρεύει ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Παναγιώτης Μπόλλας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α» μιλά για τους κοινόχρηστους χώρους και την ανάγκη «να πατηθεί το γκάζι», ώστε να ξεκινήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης.
Συνέντευξη στην Αμάλθεια Καραλή
Κύριε Μπόλλα, ποιος είναι ο ρόλος της Επιτροπής και τι έχετε κάνει μέχρι στιγμής προς όφελος της πόλης;
Ο Δήμος μας, από όταν ήταν κοινότητα, είχε πάρα πολλούς δεσμευμένους χώρους για ανάγκες οι οποίες στη συνέχεια καλύφθηκαν με άλλες υποδομές.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, προχώρησε στην εκκαθάριση αυτών των οικοπέδων, καθώς θεωρούμε άδικο να κρατά ο Δήμος οικόπεδα που απαλλοτριώθηκαν πριν 30-35 χρόνια, μην επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Παράλληλα, γνωμοδοτούμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τα οικόπεδα, που θεωρούμε ότι πρέπει να απαλλοτριωθούν από τον Δήμο και να δοθούν προς κοινόχρηστη χρήση.
Ποιοι χώροι πρόκειται να περιέλθουν στον Δήμο;
Η Επιτροπή έχει προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να περιέλθουν στον Δήμο τα οικόπεδα Μαξούρη, Πουρνάρα, το οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πελοποννήσου κι Εθνικής Αντίστασης και ορισμένα, ακόμη, τα οποία θα φέρουμε ως ολοκληρωμένες προτάσεις σε προσεχείς συνεδριάσεις.
Υπάρχουν σχέδια για αγορά οικοπέδων;
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως δημοτική αρχή, για να «συρρικνώσουμε» το έλλειμμα, ο Δήμος μας παραμένει υπερχρεωμένος και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αγοράσουμε κάποιον χώρο.
Ωστόσο, ως Επιτροπή προτείναμε τη δημιουργία Πράσινου Ταμείου. Επομένως, εφόσον ληφθούν ομόφωνες αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο και εφόσον υπάρχει κοινωνική συμμετοχή και συναίνεση όλου του κόσμου, τότε κάθε δημότης θα κληθεί να καταβάλει ένα τέλος, το οποίο θα έχει την έννοια της ανταποδοτικότητας, αφού θα προορίζεται για την αγορά κοινόχρηστων χώρων.
Πόσα τ.μ. κοινόχρηστου χώρου αντιστοιχούν σήμερα σε κάθε κάτοικο της Πεύκης;
Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από ό,τι άλλοι Δήμοι. Σε αυτό συντελούν τα δάση Μορέλλα και Κάσδαγλη, καθώς, αν δεν υπήρχαν, τότε η Πεύκη δεν θα απείχε πολύ από μία αθηναϊκή συνοικία.