Με μεγάλη επισκεψιμότητα -1.300 επισκέψεις σε γιατρούς το 2009- συνεχίζει τη δράση του το Πολυϊατρείο και Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, το οποίο προγραμματίζει ενημερωτικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες μετά το καλοκαίρι. Η «Α» μίλησε με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Μιχάλη Πλυτζανόπουλο, ο οποίος παρουσίασε τη δράση, αλλά και τα προβλήματα του Κέντρου.
Συνέντευξη στην Αμάλθεια Καραλή
Κύριε Πλυτζανόπουλε, ποιος είναι ο σκοπός του Πολυϊατρείου και πώς αγγίζει την καθημερινότητα του Πευκιώτη;
Ο σκοπός του Πολυϊατρείου είναι η δωρεάν προσφορά υπηρεσιών σε πρωτογενές επίπεδο πρόληψης και η διοργάνωση ενημερωτικών ομιλιών ιατρικού περιεχομένου, σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών, καθώς και της αιμοδοσίας του Δήμου. Όπως είναι γνωστό, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, όμως, για να προλάβει ο ασθενής μια ασθένεια, θα πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη ενημέρωση. Αυτόν τον ρόλο καλούμαστε να καλύψουμε εμείς με τη δράση μας.
Οι ειδικότητες που υπάρχουν στο Πολυϊατρείο καλύπτουν τις ανάγκες του κόσμου;
Οι ειδικότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι 27 και οι γιατροί 40. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, ωστόσο, ανακύπτουν ανά περιόδους εξειδικευμένα αιτήματα, στα οποία δεν μπορούμε πάντα ν’ ανταποκριθούμε. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι, επειδή οι γιατροί είναι εθελοντές, δεν υπάρχει σταθερότητα στη σύνθεση του προσωπικού, η οποία ανά περιόδους αλλάζει.
Τρανταχτό παράδειγμα είναι ότι αυτόν τον καιρό δεν διαθέτουμε γιατρό του Δημοσίου για θεωρήσεις βιβλιαρίων, οι οποίες είχαν ξεπεράσει τις 6.000 κατά τη διάρκεια του έτους 2009.
Ποια είναι τα έσοδα του Πολυϊατρείου και πόσοι εργάζονται σε αυτό;
Το μοναδικό έσοδο που έχουμε είναι η χορηγία του Δήμου. Όσον αφορά στο προσωπικό, αυτό δεν είναι επαρκές, αφού περιορίζεται σε μια γραμματέα και μια νοσηλεύτρια. Ως εκ τούτου, υπάρχουν φορές που αναζητώ τη βοήθεια των εθελοντών για τη διεκπεραίωση ακόμη και των πιο απλών διαδικασιών, όπως το κλείδωμα του χώρου. Κι αυτό γιατί, παρά τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, η λειτουργία του κέντρου παραμένει από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Παλαιότερα, είχαμε 5 άτομα, τα οποία εργάζονταν με το πρόγραμμα «stage», αλλά έφυγαν.
Οι υποδομές και ο εξοπλισμός του Πολυϊατρείου επαρκούν;
Ο χώρος μας είναι αρκετά μικρός, αφού δεν υπερβαίνει τα 100 τ.μ. Σήμερα διαθέτει δύο δωμάτια, αλλά για την καλύτερη λειτουργία του Πολυϊατρείου, θα ήταν προτιμότερο να υπήρχαν ακόμη δύο. Όσον αφορά στον εξοπλισμό, η επιθυμία μου ήταν η αγορά ενός υπερήχου και τριών – τεσσάρων απινιδωτών, οι οποίοι βοηθούν στην ανάκτηση των αισθήσεων. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς θα τοποθετούνταν στα γήπεδα της πόλης, ώστε να ήταν διαθέσιμοι σε ώρα ανάγκης. Αν και το ποσό συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου, τελικά δεν κατέστη εφικτό να γίνει η προμήθεια, λόγω των περικοπών στις κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους.
Στην ατζέντα σας βρίσκονται και ενημερωτικές εκδηλώσεις για ιατρικά θέματα. Ποιες είναι οι επόμενες διοργανώσεις και κατά πόσο μείνατε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στις προηγούμενες;
Αν και όσοι ασχολούνται με τα κοινά υποστηρίζουν ότι η ανταπόκριση στις εκδηλώσεις μας είναι μεγάλη, εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος και θέλω περισσότερη. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση του κόσμου. Εμείς από την πλευρά μας, ως Διοικητικό Συμβούλιο, φροντίσαμε οι επόμενες ομιλίες ν’ «αγγίζουν» και τη νέα γενιά. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο πρόκειται να διεξαχθούν ομιλίες με θέμα τον αλκοολισμό, τα ναρκωτικά, την ανορεξία.
Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι η συνένωση του Δήμου με τη Λυκόβρυση θα επηρεάσει τη λειτουργία των Πολυϊατρείων;
Αν και δεν έχω πραγματοποιήσει κάποια επαφή με τον γειτονικό Δήμο, εντούτοις θεωρώ ότι ο ένας θα συμπληρώσει τον άλλο, όπως για παράδειγμα στον ιατρικό εξοπλισμό. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η συνένωση των δύο Δήμων θα οδηγήσει στη συνένωση των δυνάμεων και κατά επέκταση, στις ακόμη καλύτερες υπηρεσίες προς τον δημότη.