Γεμάτη ιδέες και προγράμματα ξεκίνησε το 2010 το έργο της στην Κοινωνική Μέριμνα του Δήμου, η αρμόδια αντιδήμαρχος στη Λυκόβρυση Γεωργία Ποριώτου – Χρούσου. Με έμφαση στην ενημέρωση, η ίδια θεωρεί πως όσο καλύτερη είναι, τόσα περισσότερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται.
«Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας» τονίζει και εκείνη, όπως η πλειονότητα των δημοτικων συμβούλων που εμπλέκονται στα Πολυϊατρεία των Δήμων και βλέπουν από κοντά την αξία της ενημέρωσης.
Τη χρονιά που πέρασε, η κ. Ποριώτου εστίασε στην ενημέρωση των γυναικών, ενώ προσέθεσε στο έργο της τη στήριξη σε γονείς, επηρεασμένη από το γεγονός, ότι και η ίδια είναι εκπαιδευτικός και υποδιευθύντρια στο 1ο Δημοτικό της πόλης.
Ποιες είναι οι ειδικότητες που υπάρχουν στα Πολυϊατρεία και πού υπάρχει έλλειψη;
Σήμερα στα Πολυιατρεία έχουμε 15 ειδικότητες, αλλά οι γιατροί είναι πολύ περισσότεροι.
Θεοωρούμε ότι καλύπτουμε τις ανάγκες των περισσότερων πολιτών, εντούτοις περισσότερο προσωπικό είναι πάντα ευπρόσδεκτο.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των γιατρών, προσφέρει εθελοντική εργασία και ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Φωκιανός ως παθολόγος.
Πόσο εύκολο είναι να εξυπηρετηθεί ένας πολίτης;
Καταρχήν, να σημειώσουμε ότι ο υπηρεσίες των Πολυϊατρείων απευθύνονται βασικά στους δημότες Λυκόβρυσης, ενώ σπάνια εξυπηρετούμε πολίτες όμορων Δήμων.
Όσον αφορά στα ραντεβού, οι δημότες εξυπηρετούνται σε διάστημα μιας εβδομάδας το πολύ και γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα στα διαδικαστικά.
Με λίγα λόγια, έχουμε προβλέψει, ώστε οι οι ειδικότητες να είναι σκόρπιες μέσα στην εβδομάδα, για να εξυπηρετούνται όλοι οι δημότες.
Τα περισσότερα Πολυϊατρεία λειτουργούν με εθελοντές γιατρούς. Τι συμβαίνει στην πόλη σας και πόσο αξιόπιστοι είναι στις υποχρεώσεις τους;
Πράγματι, και εμείς λειτουργούμε με εθελοντές γιατρούς αλλά και με δημότες που προσφέρονται να κάνουν τη γραμματειακή υποστήριξη.
Από την εμπειρία που έχω μέχρι σήμερα, είδα ότι οι εθελοντές είναι πολύ τυπικοί στην εργασία τους και ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα.
Αναφέρατε ότι μεταξύ των ειδικοτήτων, υπάρχουν και εθελοντές. Πόσο ανοιχτός είναι ο κόσμος σε μια τέτοια επίσκεψη; Έχει ξεπεράσει τις προκαταλήψεις;
Στα Πολυιατρεία έχουμε 4 ψυχολόγους. Πιστεύω, ότι η συγκεκριμένη πληθώρα σηματοδοτεί την ανάγκη που έχει ο κόσμος να μιλήσει.
Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να απαγκιστρώνεται σταδιακά από προκαταλήψεις, εντούτοις συναντήσαμε περιπτώσεις ανθρώπων που μας επισκέπτονται από ομορους δήμους, ακριβώς για να μην πει κάτι η γειτονιά.
Βέβαια, πιστεύω ότι μια τέτοια αντιμετώπιση φανερώνει τακτική στρουθοκαμηλισμού, όπου ενώ γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα πρόβλημα, δεν θέλουμε να το δούμε κατάματα.
Πάντως, μιλώντας και από την πλευρά της εκπαιδευτικού, έχω παρατηρήσει ότι οι γονείς δέχονται πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι μια δεκατία πριν, να στείλουν το παιδί τους σε έναν παιδοψυχολόγο.
Μάλιστα, τους συνιστώ να εξετάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους και να μην αδιαφορούν για τυχόν αλλαγές.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι τις περισσότερες φορές, αντιμετωπίζουν πρόβλημα, οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι το μεταφέρουν στα παιδιά τους, που δέχονται τις όποιες συνέπειες.
Επίσης, είναι σύνηθες να φέρνουν οι γονείς το παιδί στον ψυχολόγο και να νομίζουν ότι την ώρα που θα πουν το πρόβλημα, θα βρεθεί λύση. Αυτή η αντίληψη, όμως, είναι λανθασμένη και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι χρειάζεται χρόνος.