Με ποιο τρόπο μεριμνά το Πολυϊατρείο για τα άτομα που έχουν ανάγκη;
Στην υπηρεσία μας υπάρχει μια κοινωνική λειτουργός, η οποία αποτελεί το πρώτο άτομο που έρχεται σε επαφή με το άτομο. Το πρόβλημα ποικίλει. Μπορεί να είναι υγείας, οικονομικά ή σύνθετα. Με λίγα, λόγια, η πρώτη επαφή είναι διερευνητική.
Συνήθως, αυτοί που γνωστοποιούν το πρόβλημα στην υπηρεσία είναι οι συγγενείς και όχι το ίδιο το άτομο, που έχει το πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό, η κοινωνική λειτουργός εξετάζει κατά πόσο είναι δεκτικό το ίδιο το άτομο, να συνεργαστεί, δεδομένου ότι αν δεν υπάρχει ανταπόκριση και διάθεση για συνεργασία, τότε με την πίεση μονάχα των συγγενών, δεν μπορεί να λυθεί το όποιο πρόβλημα.
Επίσης, η κοινωνική λειτουργός εξετάζει αν το συγκεκριμένο πρόβλημα χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης, διαφορετικά παραπέμπει τους εμπλεκόμενους στις σχετικές υπηρεσίες, δημοτικές ή κρατικές.
Αν το θέμα μπορεί να επιλυθεί στα Πολυϊατρεία, τότε στέλνει το άτομο σε εμάς για επίσκεψη στον ψυχολόγο. Επομένως, η μοναδική ειδικότητα που πάει σε σπίτι είναι η κοινωνική λειτουργός.
Πραγματοποιήθηκε κάποια δράση που να ελάφρυνε την επιβαρυμένη τσέπη των δημοτών;
Μια σημαντική πρωτοβουλία, που λάβαμε ήταν ότι δώσαμε τη δυνατότητα στους γονείς να βγάλουν δωρεάν τα χαρτιά καρδιολόγου, οδοντιάτρου και οφθαλμιάτρου που ζητούν τα σχολεία από τα παιδιά της πρώτης τάξης.
Με αυτήν την κίνηση, οι γονείς γλίτωσαν για κάθε παιδί περίπου 150 ευρώ.
Όπως καταλαβαίνετε, η ανταπόκριση ήταν τεράστια.
Ποιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό των Πολυιατρείων;
Στα Πολυιατρεία υπάρχουν μια νοσηλεύτρια, μια κοινωνική λειτουργός, δύο κοινωνιολόγοι και τέσσερις υπάλληλοι.
Είστε ικανοπιημένοι από πλευράς υποδομών;
Έχουμε ορισμένα ιατρεία για κάποιες ειδικότητες που χρειάζονται συγκεκριμένο εξοπλισμό, όπως γυναικολόγος και οδοντίατρος, και ένα γραφείο για όλους τους υπόλοιπους.
Οι γιατροί έρχονται εκ περιτροπής σε συγκεκριμένες ώρες, οπότε τα ιατρεία πηγαίνουν εναλλάξ και δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα.
Σε ποιο τομέα δώσατε έμφαση κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Ως γυναίκα έδωσα έμφαση στην ενημέρωση του φύλου μας, το οποίο συχνά, όταν γίνεται μητέρα ή εργαζόμενη παραμελεί και αφήνει πάντα τελευταίο τον εαυτό της και κατά επέκταση την υγεία της.
Προσωπικά, επικεντρώθηκα στην ενημέρωσή τους για το θέμα του καρκίνου του μαστού αλλά και για την αξία του τεστ παπ.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις με γκρουπ σε αντικαρκινικό κέντρο στην Παιανία, όπου έγινε δωρεάν τεστ Παπ, ψηφιακή μαστογραφία και ανίχνευση αίματος στα κόπρανα.
Στη συνέχεια οι μαστογραφίες ήρθαν σε ψηφιακή μορφή στις γυναίκες μαζί με μια διάγνωση και όσες ήθελαν περαιτέρω πληροφορίες, έκλεισαν ραντεβού με τους γυναικολόγους στα Πολυιατρεία μας.
Επίσης, επειδή είναι δύσκολο να οργανώνεται η επίσκεψη ομάδων, τηλεφωνήσαμε στα κυτταρολογικά τμήματα των κοντινών νοσοκομείων, ζητώντας να γίνουν δωρεάν τα τεστ παπ και λάβαμε θετική απάντση από δύο νοσοκομεία, το Αμαλία Φλέμινγκ και το Σισμανόγλειο.
Στη συνέχεια, ενημερώσαμε τις γυναίκες ότι τα τσετ Παπ είναι δωρεάν και έτσι η υπάλληλος του Δήμου τα πήγε και στη συνέχεια ήρθαν τα αποτελέσματα.
Το θεωρώ κουτό στην εποχή μας να πεθαίνουν γυναίκες από καρκίνο στήθους και τραχήλου. Δεν το διανοούμαι να ακούω νέες και μορφωμένες γυναίκες να λένε, ότι δεν έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους μαστογραφία ή ότι δεν τις έχει ξαναδεί γυναικολόγος από τότε που γέννησαν τα παιδιά τους.
Εγώ θεωρώ, πως μέσα από αυτές τις δράσεις, αν ευαισθητοποιηθεί και σωθεί έστω και μια γυναίκα, για μένα θα είναι σημαντικό.
Δυστυχώς, όμως, πολλές αμελούν τις συγκεκριμένες εξετάσεις, επειδή δεν είναι κάτι που θα σου χτυπήσει το καμπανάκι άμεσα. Αυτές οι παθήσεις, μπορεί να δουλεύουν ύπουλα και όταν το ανακαλύψεις, να είναι αργά. Το θέμα είναι να γίνεται έλεγχος κάθε χρόνο για να τις προλάβεις.
Εγώ από την μεριά ενημερώνω όλες τις γυναίκες που έρχονται εδώ, ότι έχουμε δωρεάν τεστ παπ και δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία.