Τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών χαρών σε όλους τους Δήμους της χώρας, σύμφωνα με υπουργική απόφαση.
Ρεπορτάζ: Θώμη Μελίδου
Με την υπουργική απόφαση, δίδεται λύση για τις υφιστάμενες παιδικές χαρές, μέσω μεταβατικών διατάξεων, ενώ ξεκαθαρίζουν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούν οι Δήμοι για την ανέγερση νέων παιδικών χαρών στο μέλλον.
Την ίδια στιγμή στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το χρονικό εύρος που απαιτείται για τη λήψη πιστοποίησης σε όλες τις παιδικές χαρές που λειτουργούν στον Δήμο, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες στην πόλη δεν έχει ακόμη καταστεί ευρύτερα γνωστό το απαιτούμενο κόστος για την επισκευή συντήρηση ή αλλαγή οργάνων στις παιδικές χαρές ώστε αυτές να πιστοποιηθούν.
Πάντως σήμερα «με ευθύνη των συνοδών τους» πραγματοποιείται η χρήση των παιδικών χαρών του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, σύμφωνα με τις χαρακτηριστικές ενημερωτικές πινακίδες που έχει τοποθετήσει ο Δήμος στις παιδικές χαρές που λειτουργούν στα όρια του. Αυτή είναι και η συνήθης πραγματικότητα για τις παιδικές χαρές σειράς Δήμων στη χώρα, οι οποίοι και δεν κατάφεραν να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση λειτουργίας των παιδικών τους χαρών έως την τελευταία ημέρα του περασμένου Ιουνίου.
Αυτή όμως δεν είναι η μόνη πραγματικότητα. Έτσι, σε άλλους Δήμους της χώρας συναντά κανείς στις παιδικές χαρές τη χαρακτηριστική πινακίδα «Παιδική χαρά εκτός λειτουργίας – απαγορεύεται αυστηρά η εισόδος και η χρήση των οργάνων», κάποιοι δήμαρχοι αναλαμβάνουν «οι ίδιοι την ευθύνη» αν γίνει κάποιο ατύχημα μέχρι να ολοκληρωθεί η συντήρηση και η πιστοποίησή τους, ενώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων εισηγούνται το κλείσιμό τους.
Στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης, τώρα, το ζήτημα λειτουργίας των παιδικών χαρών απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο λίγο πριν την εκπνοή του περασμένου Ιουνίου, με την 30-6-2014 να αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών. Στην πράξη το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τότε συνεδρίασή του δεν έλαβε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, έχοντας ως δεδομένο ότι την 1-7-2014 καμία παιδική χαρά του Δήμου δεν προλάβαινε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πιστοποίηση. Μόλις 5-6 παιδικές χαρές από τις 16 συνολικά που λειτουργούν στον Δήμο έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν μέσα σε διάστημα δύο έως δυόμισι μηνών, ενώ υπάρχουν και παιδικές χαρές, όπου παραμένει αδιευκρίνηστο το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης, η παιδική χαρά στην πόλη της Πεύκης που γειτνιάζει με την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και της οποίας η επίσημη χρήση της φέρεται ως χώρος δάσους καθώς ανήκει στη δωρεά Μορέλα. Αναφερόμαστε σαφώς στο άλσος Μορέλα που βρίσκεται χωροταξικά στην άνωθεν πλευρά του δημαρχείου του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης.
Έκτοτε, όπως αναφέρουν αρκετοί παράγοντες στην πόλη, το ζήτημα δεν απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο δεν υπήρξε, δεν έχει καταστεί ευρύτερα γνωστό ποιο είναι το κόστος που ενδεχομένως να βαρύνει τον Δήμο για τη συντήρηση των παιδικών χαρών ή την αλλαγή οργάνων ώστε αυτές να πιστοποιηθούν, δεδομένου ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα με τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης να βρίσκεται οικονομικά στο «κόκκινο». Μάλιστα, όπως αναφέρει εκπρόσωπος φορέα της πόλης: «Ο Δήμος Ξάνθης έκλεισε τις 43 παιδικές χαρές της πόλης καθώς η συνολική δαπάνη για να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, που έθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια ευρώ! Αναρωτιέμαι, λοιπόν, στον Δήμο μας έχουν καταγραφεί οι ακριβείς εργασίες που πρέπει να γίνουν στις παιδικές χαρές της πόλης και ποιο είναι το κόστος τους;». Αυτά και άλλα πολλά λέγονται στην πόλη, με το ζήτημα των παιδικών χαρών να παραμένει ανοιχτό και μόνο δεδομένο ότι θα απασχολήσει τη νέα δημοτική Αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο όπως αυτό προέκυψε από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από τον προσεχή Σεπτέμβρη.
Πιστοποίηση παιδικών χαρών… εδώ και τώρα!
Όλα ξεκίνησαν όταν το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να γίνουν έλεγχοι καταλληλότητας στις παιδικές χαρές, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό 13χρονου και τον σοβαρό τραυματισμό της 9χρονης αδελφής του, στις 27 Απριλίου 2014 στον Δήμο Ελληνικού. Ο έλεγχος διατάχθηκε με βάση το ΦΕΚ 931/18-04-09 με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών, Δήμων και Κοινοτήτων. Νόμος που, τουλάχιστον στο σκέλος των ελέγχων και της έκδοσης πιστοποιητικών καταλληλότητας, ουσιαστικά παρέμενε ανενεργός μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο που βρήκε τραγικό θάνατο ο άτυχος 13χρονος. Οι Δήμοι διαθέτουν παιδικές χαρές που σε γενικές γραμμές είναι συντηρημένες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας που θέτει ο νόμος. Όπως μεταξύ άλλων, ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, επαρκή φωτισμό, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης, προσβάσεις για ΑΜΕΑ, πινακίδα εισόδου που φέρει το πιστοποιητικό καταλληλότητας, απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν συνοδεύουν παιδί, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, τηλέφωνα επικοινωνίας με τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς, ώρες λειτουργίας και σειρά ακόμη απαιτήσεων που επιβεβαιώνουν πως η ψήφιση του νόμου, είτε δεν έλαβε υπόψη της την πραγματικότητα των αστικών κέντρων, είτε ο νόμος ψηφίσθηκε για να… ψηφισθεί! Έτσι το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε το σχετικό έγγραφο στους Δήμους της χώρας στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, απαιτώντας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες στις παιδικές χαρές ώστε να καταστούν κατάλληλες και φυσικά… χωρίς τη συνοδεία ανάλογων πόρων για την επίτευξη του στόχου!