Οι ενστάσεις επί των προσφορών και των ανοιγμένων φακέλων και η ανάγκη για διάλογο στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.
Στην τελική ευθεία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι μικροί λιλιπούτειοι του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης και το προτεινόμενο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης της πόλης αναμένεται σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα με τους γονείς της πόλης ήδη να συζητούν σχετικά για τις πρωϊνές και μεσημβρινές ώρες απασχόλησης των παιδιών τους μετά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς περί τα μέσα Ιουνίου 2015.
Η προκήρυξη πρόσκλησης αναδόχων του προγράμματος του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και μετά από ένσταση συμμετέχουσας εταιρείας που απορρίφθηκε ολιστικά από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, ανοίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι προσφορές των συμμετεχόντων. Ενστάσεις παρουσιάστηκαν και επί των ανοιγμένων προσφορών, ενώ το θέμα αναμένεται να έχει και συνέχεια…
Να σημειώσουμε ότι φέτος το πρόγραμμα προκηρύχθηκε στο κόστος των 60 χιλ. ευρώ και για τις τρεις περιόδους που θα τρέξει στην πόλη, ποσό στο οποίο και τελικά είχε διαμορφωθεί πέρυσι μετά από αίτημα και της αναδόχου εταιρείας, με την αρχική προκήρυξη πέρυσι να αφορά το ποσό των 50 χιλ. ευρώ.
Του λόγου το αληθές το ποσό της προκήρυξης πέρυσι συμπληρώθηκε βάσει των πληρωμών των γονέων ήδη από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου. Εκείνη την εποχή σημείωνε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ (στοιχεία χρήσιμα για το τι είχε συμβεί πέρυσι και έως έναν βαθμό επηρεάζει τις φετινές επιλογές και προδιαγραφές του Προγράμματος): «Στο ποσό των 50 χιλ. ευρώ στρογγυλοποιημένα συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23% (50.344,33 ευρώ για την ακρίβεια) ανήλθαν έως τις 4/7/2014 οι πληρωμές των γονέων του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης για τη συμμετοχή των παιδιών τους στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης 2014 του Δήμου. Εικόνα για τη μέχρι σήμερα σχετική οικονομική πορεία εσόδων της εταιρείας-αναδόχου «Φραγκιαδάκης Γεώργιος» (ατομική επιχείρηση που «τρέχει» το Πρόγραμμα της Δημιουργικής Απασχόλησης), αναμένεται να αποκτήσει ο Δήμος, σύμφωνα με τους ιθύνοντές του, την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουλίου, οπότε και επιστρέφει από την άδειά του ο ταμίας του Δήμου. Από την πλευρά πάντως του αναδόχου, όπως μάς είπε ο Ιωάννης Μακρής, project manager του Προγράμματος μέχρι σήμερα οι πληρωμές των γονέων για τη συμμετοχή των παιδιών τους στο Πρόγραμμα φθάνουν στο ποσό των 52 χιλ. ευρώ και για τις τρεις περιόδους.
Την πρώτη πάντως περίοδο του Προγράμματος η συνολική εγγραφή πληρωμών αφορά σε ποσό ύψους 38 χιλ. ευρώ (37.954,83 ευρώ), εκ των οποίων τα 34 χιλ. ευρώ με το ΦΠΑ, αφορούν στην πρώτη περίοδο του Προγράμματος και τα υπόλοιπα 4 χιλ. ευρώ σε πληρωμές γονέων για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη δεύτερη περίοδο του Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης. Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, στη δεύτερη περίοδο συμμετείχαν τις πρώτες δύο εβδομάδες 230-240 παιδιά και την τελευταία εβδομάδα της δεύτερης περιόδου ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε σε 170-180 παιδιά. Να θυμίσουμε ότι η συμμετοχή των παιδιών την πρώτη περίοδο κυμάνθηκε σε 500 παιδιά περίπου σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δημήτρη Φωκιανό».
Ανάλογη αναμένεται να είναι η συμμετοχή των παιδιών και το καλοκαίρι 2015, ενώ δεν λείπουν από την πόλη οι φωνές, ακόμη και εντός του δημοτικού συμβουλίου που επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στον δήμο διακρίνεται από μία σειρά από γκρίζες ζώνες και χρήζει αναγκαιότητας σημαντικής βελτίωσης. Βελτίωση που μπορεί να εδράσει τα επιχειρήματά της σε πρώτη βάση στον διάλογο, εντός του δημοτικού συμβουλίου αλλά και ευρύτερα με τους θεσμούς, τους φορείς και κυρίως τους Συλλόγους Γονέων. Βέβαια ο διάλογος αυτός υπόκειται σήμερα σε σημαντικούς χρονικούς περιορισμούς καθώς βρισκόμαστε μία μόλις ανάσα πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Διάλογος όμως υποστηρίζουν πολλοί στην πόλη που πρέπει κάποτε να ξεκινήσει έστω και εάν τα συμπεράσματά του φανούν χρήσιμα ακόμα και την επόμενη χρονιά. Διαφορετικά σε αυτή θα επικρατήσει το ίδιο χαρακτηριστικό: «η στασιμότητα».
Πώς ξεκινάει ο διάλογος; Μα δράττοντας την απαρχή του από το ίδιο το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης και απαντώντας αρχικά σε μία σειρά πρώϊμων ερωτημάτων – κλειδί όμως για τη λειτουργικότητα του Προγράμματος. Π.χ.: 1. Είμαστε ευχαριστημένοι με τον τρόπου που τρέχει τα τελευταία χρόνια το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης στην πόλη;, 2. Πώς μπορεί να βελτιωθεί;, 3. Έχει πραγματοποιηθεί έρευνα ικανοποίησης των γονέων από το Πρόγραμμα με τη βοήθεια των Συλλόγων ή μέσω αποστολής του σχετικού δελτίου συμπλήρωσης από τους γονείς με διακομιστές τα ίδια τα αγγελούδια του δήμου μέσω του σχολείου; 4. Μπορεί ο δήμος να τρέξει μόνος του και χωρίς διαμεσολάβηση το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης στηριζόμενος στο δυναμικό του αλλά και στον εθελοντισμό που μπορεί να αναπτυχθεί σχετικά στην πόλη;
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πρώϊμα ερωτήματα που δύναται κάποιος να υποβάλλει σε μία διαδικασία διερεύνησης ενός Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης με στόχο να κρατήσει τις θετικές του παραμέτρους και να προβεί σε βελτιωτικές αλλαγές. Και σαφώς αυτά τα ερωτήματα είναι μόνο η αρχή και ο κατάλογος σίγουρα είναι μακρύς στο μέτρο που το θέμα θα απασχολήσει σοβαρά την πόλη.
Πριν περάσουμε στην απορριπτική έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής επί των προσφορών που κατατέθηκαν στον δήμο στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ανάληψη του Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης, να επισημάνουμε ότι στην επόμενη έκδοση της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ (3-6-2015) θα φιλοξενήσουμε τις θέσεις και τις απόψεις σχετικά των ιθυνόντων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο.
Ακολουθεί η απορριπτική έκθεση όπως προτάθηκε και ψηφίστηκε τελικά από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης.