Αντώνης Τσελέντας
Σε χώρους υγειονομικής ταφής οι προβληματικές εκδόσεις
Σε ότι αφορά τώρα τους τόμους της εγκυκλοπαίδειας δομής αυτοί παραλείφθηκαν εκ νέου από τους εργάτες του Δήμου για να καταλήξουν στους κάδους ανακύκλωσης δημιουργώντας ένα όχι και τόσο ωραίο θέαμα καθώς στο μέτρο που έχει αποφασιστεί να ακολουθηθεί η εν λόγω οδός λόγω της προβληματικότητας που παρουσιάζουν οι εκδόσεις, αυτή οφείλει να ακολουθείται πάντοτε με σεβασμό στο βιβλίο. «Πρόκειται για διαδικασία η οποία φροντίσαμε, ακόμα και με έγγραφη ενημέρωση να μην επαναλειφθεί», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ Αντώνης Τσελέντας. Οι δωρεές στο μέτρο που δεν μπορούν να κρατηθούν από τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη ή δεν χρήζει λόγος να κρατηθούν θα οδηγούνται με σεβασμό σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ εάν η κατάσταση των βιβλίων το επιτρέπει θα αναζητούνται σχολεία ή άλλες βιβλιοθήκες ή ιδρύματα ώστε να παραχωρηθούν τα βιβλία», επισημαίνει ο Αντώνης Τσελέντας με ιδιαίτερο σεβασμό στον πολιτισμό που κουβαλά το βιβλίο ευρύτερα.
«Τα βιβλία δεν είναι αποχωρητήριο»
Και να επανέλθουμε στη συνομιλία μας με την κα Χατζηγιαννίδου βιβλιοθηκονόμο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η ίδια μας αναφέρει ότι τα βιβλία δεν είναι αποχωρητήριο. «Φανταστείτε», μας είπε «κάποια στιγμή είχαν αφήσει βιβλία μέσα σε μία σακκούλα έξω από το σπίτι μου με στόχο αυτά να μετακινηθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στην ίδια σακκούλα βρήκα και χαρτιά τουαλέτας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας ότι τα βιβλία δεν είναι αποχωρητήριο. Μάλιστα, είχα εύλογα θυμώσει εκείνη την περίοδο για την έλλειψη σεβασμού στο βιβλίο που σκεφτόμουν να προχωρήσεω και σε σχετική ανακοίνωση με αυτόν τον τίτλο: ‘τα βιβλία δεν είναι αποχωρητήριο’. Εκείνο που έχει σημασία σήμερα είναι να βρεθεί οικονομικά τρόπος να δημιουργηθούν νέα ράφια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ώστε να υπάρξει επιπλέον χώρος για νέες εκδόσεις αλλά και να μεταφερθούν τα λευκώματα από την αποθήκη στον κυρίως χώρο της Βιβλιοθήκης που σήμερα αριθμεί συνολικά 5.500 βιβλία κυρίως λογοτεχνικά και ιστορικά. Υπό τις παρούσες πάντως συνθήκες χωρητικότητας η Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν είναι σε θέση να δεχτεί νέες εκδόσεις.
5.500 βιβλία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη
Μιλήσαμε στη συνέχεια με τον υπεύθυνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηλία Πολάτο. Ο ίδιος μάς εξήγησε ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε έναν χώρο όπου παλαιότερα βρισκόταν οι εγκαταστάσεις της Ελαιοϋφαντουργικής, εγκαταστάσεις οι οποίες και απαλλοτριώθηκαν, ενώ ένα κομμάτι τους δόθηκε περί το 2000 από το Υπουργείο Πολιτισμού στους ιδιοκτήτες. Το κομμάτι από το παλαιό εργοστάσιο με την καμινάδα ανακηρύχθηκε διατηρητέος βιομηχανικός χώρος, όπου και λειτουργεί από το 2006 η Δημοτική Βιβλιοθήκη με πλήθος ιστορικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Στον φρονισμένο χώρο της πραγματοποιποιούνται μάλιστα και εκδηλώσεις με παρουσίαση βιβλίων, ενώ στις αμέσως επόμενες παρουσιάσεις συγκαταλέγονται τα βιβλία των: Άννα Ασπραδάκη, Μάρως Κερασιώτη και Χρήστου Χωμενίδη.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί από τις 10:30 το πρωί έως τις 18:30 το απόγευμα, διαθέτει στη συλλογή της 5.500 βιβλία, ενώ στα ράφια της δύναται να βρει κανείς «Τα αυτόγραφα έργα του Διονύσιου Σολωμού», έκδοση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1960 σε επιμέλεια του Λίνου Πολίτη, εώς πιο πρόσφατες εκδόσεις από την το βιβλίο της Βικτώρια Χίσλοκ (2014) «Ο τελευταίος χορός» των εκδόσεων Διόπτρα.