Στην αποθήκη στοιβαγμένα λευκώματα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πεύκης, ελλείψει ραφιών! Αναστάτωση από τη δωρεά βιβλίων με ψείρα. Πλημμύρισαν οι αποθήκες, αλλά δεν κινδύνευσαν τα βιβλία.
Στην αποθήκη στοιβαγμένα βιβλία και λευκώματα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πεύκης λόγω οικονομικής κρίσης! Βιβλία και λευκώματα που χάριν στην τοποθέτησή τους από τους υπεύθυνους της Βιλιοθήκης σε ψηλά ράφια δεν κινδύνεψαν από τις έντονες καιρικές συνθήκες της περασμένης εβδομάδας όταν και οι δύο αποθήκες της Βιβλιοθήκης γέμισαν με νερά ελλείψει αδιαμόρφωτου πεζοδρομίου στον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Μικροπροβλήματα άμεσα αντιμετωπίσιμα βίωσε ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης την περασμένη εβδομάδα κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και μεγάλης καταιγίδας. Όπως μας ανέφερε σε σχετική ερώτηση ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βαγγέλης Παπανικολάου «μικρά ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισε η πόλη τα οποία και επιλύθηκαν». Συγκεκριμένα, πλημμύρισαν οι αποθήκες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σχολείο στη Λυκόβρυση αλλά και το υπόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Λυκόβρυση πιο έντονα έναντι της Πεύκης, οφείλονται στην έλλειψη των αντιπλημμυρικών έργων στο ρέμα Δαμάσκου, τόνισε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο Βαγγέλης Παπανικολάου.
Και ενώ συνέβαιναν αυτά, την ίδια στιγμή φήμες στην πόλη έκαναν λόγο για «κάψιμο βιβλίων» και λίγο μετέπειτα χρονικά για ρίψη αυτών στην ανακύκλωση, βιβλία που δώρισε δημότης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Όσο για τον λόγο που αυτά δεν κρατήθηκαν, οι φήμες στην πόλη έκαναν λόγο για την οικονομική κρίση και τη δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου, ένεκα της οποίας καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος ο καθαρισμός των βιβλίων από μικροζωϊφια που αναπτύσσονται στο χαρτί και δύνανται να το καταστρέψουν. Εκείνο που φάνηκε να συζητήθηκε περισσότερο στην πόλη αφορούσε τελικά τη ρήψη των βιβλίων στους κάδους ανακύκλωσης καθώς διατυπώθηκε ότι ακόμη και όταν χρειάζεται να καταστραφούν εκδόσεις η διαδικασία αυτή οφείλει να πραγματοποιείται με απόλυτο σεβασμό στο βιβλίο.
Η ψείρα των βιβλίων και η πρακτική που πρέπει να ακολουθείται
Τι ακριβώς έγινε στην πράξη πέρα από τις φήμες και τα σενάρια που αναπτύσσονται στην πόλη; Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με την βιβλιοθηκονόμο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαρά Χατζηγιαννίδου, συνομιλία που μάς επέτρεψε να διακρίνουμε τη μεγάλη της αγάπη αλλά και τον σεβασμό της στο βιβλίο. Τί μας είπε; Ιδού: «Κοιτάξτε, πράγματι δημότης έφερε στον Δήμο τμήματα της εγκυκλοπαίδειας Δομή τα οποία και μεταφέρθηκαν στην Βιβλιοθήκη. Οι τόμοι της εγκυκλοπαίδειας ήταν παλαιοκαιρισμένοι και απαιτούσαν ειδική φροντίδα καθαρισμού με στόχο την εξάλειψη του λεγόμενου μικροζωϊφιου της ψείρας των βιβλίων το οποίο και τα καταστρέφει αλλά θέτει σε κίνδυνο και άλλα βιβλία καθώς μεταδίδεται. Πρόκειται για ένα σημαντικό κόστος το οποίο και πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις εκδόσεων σημαντικής ιστορικής αξίας, πρακτική άλλωστε που ακολουθεί ακόμα και η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση δεν υφίσταται λόγος και νόημα. Άλλωστε έχουμε ζητήσει από τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης να έρχεται σε επικοινωνία μαζί μας για την αποδοχή δωρεών βιβλίων τόσο για να αποφεύγονται ανάλογα προβλήματα αλλά και ελλείψει ραφιών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης λόγω της οικονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό άλλωστε τα λευκώματα αλλά και βιβλία βρίσκονται φροντισμένα και τοποθετημένα σε μία από τις δύο αποθήκες της Βιβλιοθήκης».
Στη συνέχεια η κα Χατζηγιαννίδου μάς ενημέρωσε ότι οι αποθήκες της Βιβλιοθήκης γέμισαν με νερά την περασμένη εβδομάδα κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων ελλείψει του απαραίτητου πεζοδρομίου στον περιβάλοντα χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, νερά που αναγκάστηκε η ίδια η βιβλιοθηκονόμος να περισυλλέξει. Ευτυχώς, δεν κινδύνεψαν τα βιβλία και τα λευκώματα καθώς αυτά είναι τοποθετημένα σε ψηλά ράφια.