Αναγκαίο να καθαρίζονται οι τουαλέτες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης και κατά την πρωινή ζώνη, διατύπωσε ο Σύλλογος Γονεών και Κηδεμόνων του σχολείου με επιστολές του προς τον δήμο αλλά και με παρουσία στην Ημέρα του Πολίτη σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Ο Σύλλογος εδράζει το αίτημά του στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πρωινής σχολικής ζώνης και ιδίως μετά το δεύτερο διάλειμμα η κατάσταση στις τουαλέτες είναι ανθιγειινή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στον αντίποδα ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον Δήμο απαντά μετά από επίσκεψή του στο σχολείο ότι: «Το αίτημα για δεύτερη πρωινή καθαρίστρια που έθεσαν γονείς και εκπαιδευτικοί δεν μας βρίσκει αντίθετους, μακάρι ο νόμος να μας έδινε το δικαίωμα αυτό. Όμως οι υπερβολές που ακούστηκαν και ακούγονται είναι πολλές και αίολες».
Επίσκεψη του Χρήστου Φωτίδη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης
«Θα κάνουμε ότι μπορούμε αλλά οι υπερβολές πρέπει να σταματήσουν»
Αναστάτωση στην πόλη με αφορμή το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης και το αίτημα του Συλλόγου Γονέων για δεύτερη καθαρίστρια στο σχολείο που φιλοξενεί 230 παιδάκια. Ο Σύλλογος υποστηρίζει και εδράζει σχετικά το αίτημά του, ότι η κατάσταση στις τουαλέτες του σχολείου μετά το πρώτο και ιδίως μετά το δεύτερο πρωϊνό διάλειμμα κάθε άλλο παρά πληροί τις παραμέτρους υγιεινής για τα παιδιά. Εκτεταμένες ακαθαρσίες, εμετοί και σερβιέτες δημιουργούν μία τεταμένη κατάσταση στις τουαλέτες, μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου. Ανάλογο πρόβλημα είχε ανακύψει και πέρυσι το οποίο και έλυσε ο δήμος με ίδιους πόρους.
Μιλήσαμε σχετικά με τον πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών, Χρήστο Φωτίδη ο οποίος και μάς διευκρίνισε ότι βάσει νόμου σε κάθε σχολείο αντιστοιχεί μία καθαρίστρια η οποία και αναλαμβάνει τον καθαρισμό των σχολικών χώρων μετά την ολοκλήρωση του διδακτικού ωραρίου. Έτσι και συμβαίνει στο 2ο δημοτικό σχολείο Λυκόβρυσης, με τον Σύλλογο Γονέων να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη σχετική εργασία που επιτελεί η απογευματινή καθαρίστρια όπως μάς είπε η πρόεδρος του Συλλόγου. Κατά την άποψη όμως του Συλλόγου η μία καθαρίστρια το απόγευμα δεν επαρκεί!
Όπως τονίζει ο κ. Φωτίδης ο δήμος εξετάζει και θα εξετάσει το θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν είναι όμως αρμόδιος ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης για την επίλυσή του. Τόσο ο διευθυντής του σχολείου όσο και ο Σύλλογος οφείλουν να προσφύγουν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας να εξηγήσουν το πρόβλημα ώστε από εκεί να αποφασιστεί εάν θα δοθούν τα χρήματα και για δεύτερη καθαρίστρια.
Να εξηγήσουμε σε αυτό το σημείο ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης κατασκευάστηκε για να λειτουργήσει ως εξαθέσιο, σήμερα μετά και την προσθήκη στον ευρύτερο χώρο του δύο προκατασκευασμένων αιθουσών, μία το 2008 και μία το 2013 λειτουργεί ως δωδεκαθέσιο, ενώ σε ό,τι αφορά τις τουαλέτες παρέμειναν ως είχαν. Η λειτουργία τώρα του 3ου Δημοτικού Σχολείου στη Λυκόβρυση αναμένεται να αποσυμφορήσει την κατάσταση.
Μιλήσαμε και με την αρμόδια υπηρεσία που εγκρίνει τα ποσά των συμβάσεων των καθαριστριών. Πρόκειται για το Ίδρυμα Νεότητας και Δια Βίου Μάθησης. Όπως προέκυψε από το σχετικό ρεπορτάζ, βάσει νόμου οι καθαρίστριες στα σχολεία πληρώνονται με βάση των αριθμό των αιθουσών που αναλαμβάνουν προς καθαρισμό (συμπεριλαμβάνονται οι περιφερειακοί χώροι), ενώ ο ανώτατος αριθμός αιθουσών που μπορεί βάσει νόμου να αναλάβει μία καθαρίστρια ανέρχεται στις 18 αίθουσες, όσες ακριβώς διαθέτει και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης. Να σημειώσουμε ότι το χρηματικό αντίτιμο που εγκρίνει το Ίδρυμα Νεότητας και Δια Βίου Μάθησης είναι συγκεκριμένο και εναπόκειται στις Σχολικές Επιτροπές εάν θα επιλέξουν μία ή και περισσότερες καθαρίστριες. Παραδείγματος χάριν για τον καθαρισμό των 18 αιθουσών του 2ου Δημοτικού Λυκόβρυσης πέρυσι καταβλήθηκαν (καθαρός μισθός και εργοδοτικές εισφορές) 7.590,69 ευρώ για την απασχόληση μίας καθαρίστριας, ενώ για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης που απασχολεί δύο καθαρίστριες για τον καθαρισμό 17 αιθουσών πληρώθηκαν 7.168,43 ευρώ από το Ίδρυμα Νεότητας και Δια Βίου Μάθησης. Αντίστοιχα, συνεχίζοντας το παράδειγμά μας για το 2ο Δημοτικό Πεύκης όπου απασχολούνται επίσης δύο καθαρίστριες για τον καθαρισμό 27 αιθουσών δαπανήθηκαν πέρυσι περίπου 11.200 ευρώ. Τι προκύπτει; Στην πράξη το ποσό που δίνεται βάσει νόμου είναι συγκεκριμένο και εναπόκειται στις σχολικές επιτροπές εάν αυτό θα το διανείμουν σε μία ή και περισσότερες καθαρίστριες με τον ανώτατο αριθμό αιθουσών που μπορεί να ανατεθεί σε μία καθαρίστρια βάσει νόμου να φθάνει τις 18 αίθουσες όπως ήδη έχουμε αναφέρει. Τώρα, βάσει νόμου ο καθαρισμό πραγματοποιείται μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου των σχολείων, συνεπώς στο μέτρο που οποιοδήποτε σχολείο απολαμβάνει τις υπηρεσίες καθαρίστριας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του το πρωί αυτό πραγματοποιείται καλή τη πίστη της καθαρίστριας ή των καθαριστριών που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό του εκάστοτε σχολείου. Το ποσό όμως τονίζουμε και πάλι που δίδεται είναι συγκεκριμένο και το ίδιο έστω και εάν αυτό μοιραστεί σε περισσότερες εκ του ενός καθαριστριών ώστε να υφίσταται η δυνατότητα μετά από συνεννόηση και πάντοτε καλή τη πίστη μία εκ των δύο ή η μία και μοναδική, να εξυπηρετεί και κατά τη διάρκεια του πρωινού ωραρίου. Τέλος, άξιο μνείας να τονίσουμε και πάλι ότι στο 2ο Δημοτικό Λυκόβρυσης ο αριθμός των τουαλετών αφορούσε την αρχική του κατάσταση ως εξαθέσιο σχολείο, ενώ σήμερα μετά και την προσθήκη των προκατασκευασμένων αιθουσών το σχολείο είναι δωδεκαθέσιο. Και αυτό είναι ένα θέμα που ενδεχομένως οφείλει να δει επισταμένα η πόλη.
Εν κατακλείδι, κύκλοι στην πόλη αναφέρουν στο μέτρο που θεωρείται αναγκαίο να καθαρίζεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης και κατά τη διάρκεια του πρωϊνού ωραρίου, δύναται το συγκεκριμένο ποσό που χορηγεί το Ίδρυμα Νεότητας να μοιραστεί σε δύο καθαρίστριες όπως ακριβώς συνέβη και στο 1ο Δημοτικό Πεύκης (αναλογία ποσών όπως και περίπου αιθουσών) και στο μέτρο που υπάρχει η καλή πίστη σε μία εκ των δύο καθαριστριών, να εξυπηρετεί, χωρίς να είναι υποχρεωμένη βάση νόμου και το πρωινό ωράριο ώστε να μην υφίσταται η κακή κατάσταση στις τουαλέτες του σχολείου.