Στη λαμπρή τελετή λήξης της πρώτηςκαλοκαιρινής περιόδου για το πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου παρευρέθηκε η pρόεδρος του ΠΕ.Α.Π. Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη πρόσφατα, συγχαίροντας τους συντελεστές του camp για την άρτια διοργάνωση αλλά και τους γονείς και τα παιδιά για τη θετική ανταπόκρισή τους στο φετινό ψυχαγωγικό – εκπαιδευτικό κάλεσμα.
Με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης πλημμύρισε από παιδικές φωνές και αθλητικές – παιδαγωγικές δραστηριότητες, παρουσιάζοντας ένα απλό δείγμα της υπεύθυνης δουλειάς που γίνεται στο φετινό camp. Η κα Πατούλη αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο ρόλο των συντελεστών ευχαρίστησε για την επιμέλεια και την αγάπη με την οποία αγκαλιάζουν τα παιδιά, για τις αξίες της παιδείας και του ανθρωπισμού που μεταδίδουν μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες που υλοποιούν, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει με επαινετικά λόγια για όλους τους γονείς που εμπιστεύονται τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης στις δημιουργικές ημέρες του καλοκαιριού που είναι αφιερωμένες εξαιρετικά στα παιδιά μας.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλωνη κα Πατούλη: «Ως Ν.Π.Δ.Δ. ΠΕ.Α.Π. είμαστε αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, παρέχονταςτις εγκαταστάσεις που λειτουργούμε καθώς και έμψυχο δυναμικό για την καλύτερη οργάνωση και ασφαλή υλοποίηση του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης νέων. Με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας θα είμαστε δίπλα σε κάθε οικογένεια, στους λιλιπούτειους φίλους μας, ώστε να αναδείξουμε τις κλίσεις και τα ταλέντα τους σε ένα αρμονικό συνδυασμό εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη περίοδος του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης ξεκινά στις 11 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 29 Ιουλίου, ενώ η τρίτη περίοδος πραγματοποιείται από τις 22 Αυγούστου έως και τις 9 Σεπτεμβρίου.
Η σημασία της Δημιουργικής Απασχόλησης
Τι είναι η δημιουργική απασχόληση;
Συχνά την ακούμε, σπάνια αντιλαμβανόμαστε την σαφή και πλήρη έννοιά της. Δημιουργική ονομάζεται η απασχόληση του παιδιού που προωθούν την ενεργή και αμέριστη συμμετοχή του ,τη βιωματική μάθηση και τη διασκέδαση με δραστηριότητες που απαιτούν τη δημιουργία. Δραστηριότητες που απαιτούν φυσική και πνευματική συμμετοχή. Δραστηριότητες πους ως σκοπό έχουν την πολύπλευρη ανάπτυξη και δόμηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
Τι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνει;
Η δημιουργική απασχόληση ενός παιδιού ή μιας ομάδας παιδιών μπορεί να εκταθεί σε διάφορους τομείς και είδη δραστηριοτήτων. Μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική , την κίνηση, το χορό, τις φυσικές επιστήμες και τις μαθηματικές έννοιες, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την αγωγή υγείας και την καθημερινή και κοινωνική ζωή.
Σε τι ωφελεί ένα παιδί;
Η δημιουργική απασχόληση ενός παιδιού προσφέρει μια πολύπλευρη και ολιστική ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Με την δημιουργική απασχόληση βοηθούμε το παιδί να εντοπίσει και να αναπτύξει τις ικανότητές του, αλλά και να ενισχύσει τις αδυναμίες του. Η ενασχόληση του παιδιού με τέτοιου είδους δραστηριότητες, του προσφέρει τη δυνατότητα να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες , να αναπτύξει τη φαντασία του και να δημιουργήσει. Η δημιουργία με τη σειρά της είναι μια διαδικασία που εφοπλίζει το παιδί με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, εφόδια πολύ σημαντικά για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Η αλληλεπίδραση των παιδιών μέσα στις ομάδες εργασίας-δημιουργίας τα βοηθά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες αφού για κάτι τέτοιο απαιτείται αίσθημα συνεργασίας, αποδοχής και κοινωνικής ευθύνης. Αυτό βοηθά τα παιδιά να βρίσκουν τη θέση τους στο κοινωνικό σύνολο και να λειτουργούν εύρυθμα μέσα σε αυτό.
Πώς μπορούμε να απασχολήσουμε δημιουργικά το παιδί μας και στο σπίτι…
Υπάρχει η δυνατότητα να απασχολήσουμε το παιδί μας στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος και διάθεση. Μερικές απλές αλλά ουσιαστικές ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση ενός παιδιού στο σπίτι παραθέτονται παρακάτω:
α) Μαγειρική: η μαγειρική είναι μια διαδικασία που πάντα ενθουσιάζει τα παιδιά. Μπορούμε λοιπόν να μπούμε στην κουζίνα με τα παιδιά μας , να ανακατέψουμε κάθε είδους υλικά και παράλληλα να μιλάμε μαζί τους για τη διατροφική τους αξία, να κάνουμε νέους συνδυασμούς και να ζητούμε τις προτάσεις τους για την επόμενη μαγειρική μας απόπειρα. Το αποτέλεσμα θα τα ενθουσιάσει και η διαδικασία θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες.
β) Ανάγνωση και αφήγηση παραμυθιών: Η ανάγνωση παραμυθιών αλλά και η απόδοση τους με θεατρικό τρόπο, η δημιουργία δικών μας ιστοριών και σεναρίων και το συμβολικό παιχνίδι είναι πρώτης τάξεως δημιουργική απασχόληση.
γ) Μουσική -χορός: Ο χορός και το τραγούδι είναι δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν ένα πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, να εκφραστούν και να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες αλλά και να αναγνωρίσουν τα μέρη του σώματός τους. Η δημιουργία δικών μας μελωδιών, στίχων και λαχνισμάτων είναι κάτι προκύπτει πολύ εύκολα και αυθόρμητα σε ένα παιδί.
Το μόνο που έχουμε να θυμόμαστε ως γονείς είναι πως ο ανθρώπινος νους στην παιδική ηλικία έχει αστείρευτες δυνατότητες και ο περιορισμός αυτών των δυνατοτήτων είναι κάτι που πρέπει να αποτραπεί. Η κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για δημιουργική απασχόληση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σκεφτούμε ως παιδιά.