Στόχος του είναι να αποτελέσει το πρώτο σημείο συνάντησης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης με τους πολίτες που έχουν ανάγκη από κοινωνική προστασία. Θα διαθέτει κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο.
Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του νέου θεσμού του Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης όπως άλλωστε θα λειτουργήσει και στους περισσότερους Δήμους της χώρας. Ο νέος θεσμός όπως μας εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού Νίκος Γκαραβέλας αποτελεί τριετές Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής (2017-2019) με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ μέσω του Υπουργείου Εργασίας. Στο πλαίσιο του νέου θεσμού που θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και θα διαθέτει κοινωνιολόγο και ψυχολόγο ωφελούμενοι θα είναι όλοι όσοι ζουν στον δήμο, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τα άτομα που βρίσκονται σε φτώχεια, που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου και έχουν το καθεστώς του δικαιούμενου νόμιμης προστασίας. Ευρύτερα, δυνητικές ειδικότητες εργαζομένων στα κέντρα κοινότητας είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και σχολικοί ψυχολόγοι, απόφοιτοι κοινωνικών επιστημών, νοσηλευτές, πτυχιούχοι οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων και μεσολαβητές για τους Ρομά.
Μόνο σε Δήμους με 10 χιλ. κατοίκους και άνω
Αναλυτικότερα, τη δημιουργία των «Κέντρων Κοινότητας», των νέων κοινωνικών δομών σε 55 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, δρομολόγησε η Περιφέρεια Αττικής με τη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους για 3 έτη. Κάπως έτσι, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στο ΠΕΠ Αττικής εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2746/11.07.16 πρόσκληση, προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, η οποία απευθυνόταν στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, με στόχο τη δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας. Κάπως έτσι αυτή τη στιγμή ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης περιμένει τη σχετική έγκριση από την Περιφέρεια με στόχο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, σε αυτό δηλαδή της προώθησης της διαδικασίας δημιουργίας Κέντρου Κοινότητας. Στόχος της λειτουργίας τους είναι η περαιτέρω υποστήριξη των Δήμων στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους. Όπως έχει αναφέρει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η διδάκτωρ κοινωνιολογίας, Εύη Κάιλα, συνεργάτιδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: «Θα υπάρχουν πιστοποιημένοι χρήστες σε κάθε κέντρο κοινότητας από τις κοινωνικές δομές των Δήμων. Με αυτό το πληροφοριακό σύστημα θα μπορεί άμεσα να γίνεται η καταγραφή των προσερχόμενων και η διασύνδεσή τους με τα προγράμματα και τους φορείς. Δεν θα χρειαστεί δηλαδή ο κάθε Δήμος να στήσει το δικό του σύστημα, δεν θα χρειαστεί να υπάρχει ένα αρχείο με έγγραφα όπως υπήρχε στο παρελθόν. Θα είναι τελείως σύγχρονο το σύστημα και πάρα πολύ άμεσα εφαρμόσιμο», διευκρίνισε.
Με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014-2020
Μιλώντας ειδικότερα για τα Κέντρα Κοινότητας τόνισε ότι η δομή σχεδιάστηκε από το υπουργείο, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες γιατί ουσιαστικά εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ του 2014-2020. «Είναι ουσιαστικά αυτό που θα λέγαμε one stop shop, δηλαδή ένα σημείο στο οποίο έρχονται οι πολίτες που έχουν ανάγκη από δράσεις κοινωνικής προστασίας, καταγράφονται και μετά διασυνδέονται με όλους τους φορείς και τα προγράμματα εκείνα που τους προσφέρουν λύσεις σε διάφορα προβλήματα, είτε αυτά αφορούν την απασχόλησή τους, είτε κάποια προνοιακή βοήθεια λόγω αναπηριών, είτε επανένταξή τους με διάφορους άλλους τρόπους. Γενικά είναι η πρώτη επαφή των ανθρώπων αυτών που είναι εν δυνάμει ωφελούμενοι όλων αυτών των δράσεων με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων για να πάρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την κοινωνική τους επανένταξη», σχολίασε.
Είπε, μάλιστα, ότι τα Κέντρα Κοινότητας θα βοηθήσουν πάρα πολύ την πανελλαδική εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, του προγράμματος που αυτή τη στιγμή ‘τρέχει’ πιλοτικά σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα και από τον Ιανουάριο του 2017 θα εφαρμοστεί πλέον σε όλους τους δήμους της επικράτειας. Για τον τρόπο με τον οποίο προέκυψαν οι 254 Δήμοι όπου θα γίνουν τα πρώτα Κέντρα Κοινότητας, διευκρίνισε ότι επειδή δημιουργούνται σε συνεργασία του υπουργείου με τις Περιφέρειες, οι οποίες είχαν ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς για στρατηγικές κοινωνικής ένταξης, «υπάρχουν περιφέρειες όπου σε όλους τους δήμους μπορούν και ιδρύονται Κέντρα κοινότητας και υπάρχουν και περιφέρειες όπου οι δήμοι με κάτω από 10.000 κατοίκους που έχουν και μικρότερες ανάγκες και λιγότερο πληθυσμό να απευθυνθεί στα Κέντρα Κοινότητας δεν περιλαμβάνονται. Έτσι προέκυψε αυτός ο αριθμός των 254 σε έναν αριθμό δήμων 320 περίπου πανελλαδικά».
Προσλήψεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ
Σχετικά με το προσωπικό που θα απασχοληθεί στα Κέντρα, τόνισε ότι καθώς πρόκειται για μια καινούρια δομή και όχι για συνέχεια προηγούμενων προγραμμάτων θα προσληφθεί προσωπικό εξαρχής, και συγκεκριμένα 1.450 άτομα σε όλη την Ελλάδα. «Έχει ληφθεί μέριμνα ώστε στα κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν κατά τη διαδικασία των προσλήψεων με όρους ΑΣΕΠ να υπάρξει μοριοδότηση αρκετά μεγάλη για την εμπειρία από δομές κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ένταξης. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που δούλευαν σε αυτές τις δομές θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να επαναπροσληφθούν σε μία από τις καινούριες δομές, είτε είναι Κέντρα Κοινότητας είτε είναι πάλι δομές αντιμετώπισης της φτώχειας», προσέθεσε.
Η κ. Κάιλα γνωστοποίησε ακόμη ότι σε δήμους που έχουν θύλακες Ρομά τα Κέντρα Κοινότητας διευρύνονται όσον αφορά το προσωπικό τους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και τις ειδικές ανάγκες αυτής της κατηγορίας πληθυσμού.