Το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης, το γνωστό JOTA (Jamboree On The Air – Τζάμπορη των Αιθέρων, ραδιοσυχνότητες δηλαδή) και το JOTI (Jamboree On The Internet – Τζάμπορη στο Internet).
Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το 1ο και 2ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Πεύκης οργάνωσε JOTI στο Άλσος Βαρβαρέσου.
Λίγα λόγια για την ιστορία του τζάμπορι
Η λέξη «τζάμπορι» έχει λεχθεί ότι επινοήθηκε από τον Baden Powell, ιδρυτή του προσκοπισμού, ως η λέξη για την ονομασία των γεγονότων, που θα φέρουν τους προσκόπους από όλο τον κόσμο κοντά.
Το πρώτο παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι ήταν το 1922 και ήταν ένα αξιοσημείωτο, ιστορικό γεγονός, το οποίο έφερε μαζί 8.000 προσκόπους από 34 χώρες.
Το πνεύμα και η ώθηση που φέρνει τους προσκόπους κοντά στα διεθνή γεγονότα ποτέ δεν μειώθηκε και διεξάγονται εκατοντάδες «διεθνείς» προσκοπικές δράσεις κάθε χρόνο. Η συνένωση των προσκόπων πλέον δεν χρειάζεται φυσική παρουσία, αφού η τεχνολογία επιτρέπει την επικοινωνία ακόμα και των άκρων της γης.
Επικοινωνία απ’ όλο τον κόσμο
Έτσι, τα παιδιά για ένα ολόκληρο διήμερο είχαν τη χαρά και την τύχη να συνομιλήσουν με άλλους προσκόπους από άλλα μέρη της γης με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του Internet.
Αρκετοί Βαθμοφόροι αλλά και μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης (ΕΚΣ) του 1ου και 2ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Πεύκης ασχολήθηκαν με τη διοργάνωση μήνες πριν στην Εστία του Συστήματος στο Άλσος Βαρβαρέσου, ώστε τα Προσκοπικά Συστήματα της περιοχής μας και όχι μόνο να συμμετέχουν σε αυτή τη παγκόσμια συνάντηση.
Οι βαθμοφόροι έβαλαν τους υπολογιστές, τα καλώδια και το στήσιμο, η ΕΚΣ τη γραμμή ADSL, και τα παιδιά το ΚΕΦΙ τους!
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν έμειναν μόνο στο κομμάτι της συνομιλίας, αλλά οι Βαθμοφόροι ενέταξαν τη δραστηριότητα αυτή μέσα στην προσκοπική δραστηριότητα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν κάποια πράγματα χρήσιμα μέσα από το παιχνίδι, το οποίο είναι το μέσο διαπαιδαγώγησης στους προσκόπους.
Σ’ αυτή τη δράση, γνωρίζοντας ότι όλοι οι πρόσκοποι γνωρίζουν για το τζάμπορι, κάπου 1.000.000 πρόσκοποι και οδηγοί από όλο τον κόσμο επικοινωνούν μέσω internet και ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, ανταλλάσσοντας στοιχεία και κάνοντας γνωριμίες.
Στην 13η χρονιά του ιντερνετικού Τζάμπορι, την εστία του Συστήματος, εκτός από τα προσκοπικά τμήματα της Πεύκης, επισκέφτηκαν και Λυκόπουλα, Πρόσκοποι και Ανιχνευτές από το Μαρούσι και τα Μελίσσια.
Κατά τη διάρκεια του Τζάμπορη, από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής μίλησαν με προσκόπους από Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Γιάννενα, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη αλλα και με χώρες του εξωτερικού, από το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών που στήθηκε.
Ακόμη και τα Λυκόπουλα κατάφεραν να μιλήσουν με Λυκόπουλα άλλων χωρών, επικοινωνώντας μέσω ειδικού κώδικα που δίνει τη δυνατότητα σε δύο άτομα που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, να πραγματοποιήσουν έναν απλό διάλογο.
Σύμφωνα με τον υπαρχηγό ομάδας 1ου ΣυστήματοςΑεροπροσκόπων Πεύκης Νίκο Μόσχοβο και τον υπαρχηγό της αγέλης 1ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Πεύκης Αντώνη Ορφανό, «όλοι οι απανταχού πρόσκοποι και οδηγοί σε όλον τον πλανήτη, ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου, στις 16-17 Οκτωβρίου 2010».