Πώς θα καθοριστεί ο συντελεστής βαρύτητας σε ένα από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και πόσο καθοριστική θα είναι η αξία του;
Ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα από τα τέσσερα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου θα πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, μετά από πρόταση των αρμοδίων οργάνων διοίκησης των σχολών και των τμημάτων. Το μάθημα βαρύτητας και ο αντίστοιχος συντελεστής θα είναι διαφορετικός από σχολή σε σχολή, ακόμα και του ίδιου επιστημονικού πεδίου.
Το μάθημα βαρύτητας σε ορισμένα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι εκ των προτέρων προφανές. Επί παραδείγματι, για την εισαγωγή στο Μαθηματικό τμήμα θα είναι τα Μαθηματικά, για την εισαγωγή σε ένα τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, η Φυσική και για την εισαγωγή στις περισσότερες σχολές των Επιστημών Υγείας, η Βιολογία.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο καθορισμός των μαθημάτων βαρύτητας από τα Νομικά τμήματα, τα τμήματα της Πληροφορικής και πολλά άλλα. Ο συντελεστής πάντως για το ένα μάθημα κάθε σχολής δεν έχει καθοριστεί και η μόνη αρχική παρατήρηση αναφορικά με την αξία του μαθήματος βαρύτητας είναι ότι θα έχει κατά προσέγγιση διπλάσια αξία έναντι των άλλων μαθημάτων.
Πότε θα εξετάζονται και πώς θα επιλέγονται τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στα τέσσερα μαθήματα;
Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα διεξάγονται μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο, σε θέματα τα οποία θα προκύπτουν: α) σε ποσοστό 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) σε ποσοστό 50% από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, που θα ορίζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων.
Ποια θα είναι η ύλη των τεσσάρων μαθημάτων που θα εξετάζονται πανελλαδικά;
Σύμφωνα με την τελική διατύπωση του νόμου για το Νέο Λύκειο διαφαίνεται ότι η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα είναι μάλλον η ύλη της τελευταίας τάξης. Αναμένεται ωστόσο ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων να είναι επαυξημένος σε σχέση με τα θέματα των ίδιων μαθημάτων που θα εξεταστούν σε ενδοσχολικό επίπεδο.
Ποιες οι σημαντικότερες διαφορές του νέου συστήματος πρόσβασης σε σχέση με το ισχύον;
Μια σημαντική διαφορά είναι η αλλαγή στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που αφορά στο σύνολο των υποψηφίων, στην εξέταση της οποίας προστίθεται σε ποσοστό 40% το μάθημα της Λογοτεχνίας.
Μια δεύτερη σημαντική διαφορά είναι η απαγόρευση της οριζόντιας κινητικότητας μεταξύ των επιστημονικών πεδίων και ειδικά η επιλογή και δεύτερου επιστημονικού πεδίου.
Σημαντικό κρίνεται ακόμα το γεγονός ότι στην τετράδα των μαθημάτων των υποψηφίων των Επιστημών Υγείας δεν θα υπάρχει πλέον το μάθημα των Μαθηματικών.