Η προσαρμογή των βαθμών του Λυκείου στον μέσο όρο των βαθμών των τεσσάρων μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και η σχετικά μικρή συμβολή τους στο τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να οδηγήσει τους μαθητές στην απαξίωση των ενδοσχολικών αξιολογήσεων;
Ο αλγόριθμος της προσαρμογής των λυκειακών βαθμών στις πανελλαδικές επιδόσεις «τιμωρεί» τις χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο. Για την κατανόηση της προσαρμογής στην περίπτωση που ο σταθμισμένος βαθμός των τριών τάξεων είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο των πανελλαδικών δοκιμασιών, ας υποθέσουμε ότι ένας μαθητής έχει χαμηλό βαθμό προαγωγής απόλυσης από το Λύκειο 12 και η επίδοσή του στις Πανελλαδικές έχει μέσο όρο 17. Ο «πέμπτος βαθμός» αυτομάτως προσαρμόζεται, αυξανόμενος όμως μόνο κατά μία μονάδα! Δηλαδή το 12 θα γίνει 13!
Σε πόσα επιστημονικά πεδία κατηγοριοποιούνται οι σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής περισσότερων του ενός επιστημονικών πεδίων;
Τα επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης θα είναι τελικώς 5. Το επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών και Νομικών Σπουδών, το επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, το επιστημονικό πεδίο των Σχολών Υγείας, το επιστημονικό πεδίο των Σχολών της Οικονομίας, της Διοίκησης και των Πολιτικών Επιστημών και το επιστημονικό πεδίο των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Μια σημαντική διαφορά του νέου συστήματος πρόσβασης σε σχέση με το παλιό είναι το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής παρά μόνο ενός επιστημονικού πεδίου.
Ποιους κινδύνους εγκυμονεί για τους υποψηφίους η επιλογή ενός μόνο επιστημονικού πεδίου;
Η επιλογή ενός μόνο επιστημονικού πεδίου μπορεί να εγκλωβίσει τους υποψηφίους σε κάποιο επιστημονικό πεδίο ιδιαίτερα υψηλού ανταγωνισμού. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στο παρελθόν με το σύστημα των δεσμών, όταν υποψήφιοι των Σχολών Υγείας, με πραγματικά υψηλές επιδόσεις, δεν κατάφερναν να εισαχθούν τελικώς σε καμία σχολή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το σύστημα πρόσβασης οφείλει να εξασφαλίζει τη δυνατότητα της οριζόντιας κινητικότητας των υποψηφίων σε συναφή τουλάχιστον επιστημονικά πεδία. Επί παραδείγματι, ένας υποψήφιος του Θετικού και Τεχνολογικού επιστημονικού πεδίου θα μπορούσε να θεωρηθεί γνωστικά επαρκής για την εισαγωγή του στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Η κριτική που ασκείται στη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο επιστημονικού πεδίου αναμένεται να επιφέρει μια επαναδιατύπωση των σχετικών άρθρων του νόμου για το Νέο Λύκειο.