Με αφορμή το περίγραμμα του Νέου Λυκείου, το οποίο επικυρώθηκε πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητήσαμε από την κ. Βασιλική Ματζαβέλα, διευθύντρια Σπουδών Φροντιστηρίων «Πουκαμισάς» στη Λυκόβρυση, να μας απαντήσει σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν κάθε φορά που επανακαθορίζεται το πρόγραμμα των σπουδών και η αξιολόγηση των μαθητών.
Κυρία Ματζαβέλα, είναι το Νέο Λύκειο ένας «εξεταστικός Καιάδας» , ένας «τριετής εξεταστικός μαραθώνιος» μικρών, πανελλαδικών κατά το ήμισυ, δοκιμασιών, που συναθροίζουν το αποτέλεσμά τους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα;
Οι προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και της Β΄ Λυκείου στο Νέο Λύκειο, καθώς και απολυτήριες εξετάσεις της τελευταίας τάξης ως αριθμητικό σύνολο εξεταζομένων μαθημάτων δεν είναι ούτε περισσότερες, ούτε πανελλαδικές. Οι εξετάσεις είναι ενδοσχολικές, με τη φιλική επιτήρηση των οικείων καθηγητών.
Τα γραπτά θα διορθώνονται από τους ίδιους τους διδάσκοντες καθηγητές και η συνήθως υψηλή προφορική βαθμολογία δεν θα προσαρμόζεται στη γραπτή. Οι καθηγητές του σχολείου θα επιλέγουν τα μισά θέματα των εξετάσεων, ενώ για τα άλλα μισά θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά διασφαλισμένη, ως προς την εγκυρότητά της, κλήρωση ανά σχολείο, από μια ανοιχτή τράπεζα ερωτήσεων διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Οι εξετάσεις δηλαδή στο Νέο Λύκειο δεν θα είναι ούτε περισσότερες, ούτε δυσκολότερες… Με γνώμονα μάλιστα τον οικείο και ενδοσχολικό χαρακτήρα των εξετάσεων, το ποσοστό των προαγόμενων και των απολυόμενων θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στα σημερινά επίπεδα.
Σε ποιο ποσοστό η προσμέτρηση των βαθμού προαγωγής και απόλυσης από το Νέο Λύκειο καθορίζει την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;
Το καθοριστικό κριτήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι οι βαθμοί των γραπτών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ο βαθμός προαγωγής και απόλυσης από το Νέο Λύκειο έχει την αξία ενός «πέμπτου βαθμού», ο οποίος όμως έχει προηγουμένως προσαρμοσθεί στον μέσο όρο των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Κατά συνέπεια, μια καλή επίδοση στις τρεις τάξεις του Λυκείου πρέπει να επιβεβαιωθεί με αντίστοιχες καλές βαθμολογίες και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προκειμένου να διατηρήσει την αξία της στο ακέραιο!
Για την καλύτερη κατανόηση της προσαρμογής, ας υποθέσουμε ότι ένας μαθητής εξασφαλίζει βαθμό προαγωγής απόλυσης από το Λύκειο 18 και η επίδοσή του στις Πανελλαδικές έχει μέσο όρο 14. Ο «πέμπτος βαθμός» αυτομάτως προσαρμόζεται στη μια μονάδα και το 18 γίνεται 15!
Πόσο βάσιμη είναι η υποψία μερικών γονέων ότι η προσμέτρηση των βαθμών του Λυκείου θα οδηγήσει σε μια αθέμιτη ευνοιοκρατία συναλλαγής και παράνομων μαθημάτων;
Οι καθηγητές στο Νέο Λύκειο, ανεξάρτητα από το μάθημα που διδάσκουν, έχουν την ευθύνη της δίκαιης προφορικής και γραπτής αξιολόγησης των μαθητών τους. Η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται τους λειτουργούς της Παιδείας και το Νέο Λύκειο δίνει στους καθηγητές τη δύναμη να ασκήσουν στο ακέραιο το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τους έργο.
Ταυτόχρονα, οι μικρές κοινωνίες των γονέων και των κηδεμόνων, των μαθητών και των καθηγητών κάθε σχολείου οφείλουν να στιγματίσουν κάθε αθέμιτη συμπεριφορά και να απομονώσουν κάθε απόπειρα συναλλαγής. Ακόμα όμως και όταν τα παραπάνω αυτονόητα δεν τηρηθούν, υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα της προσαρμογής των βαθμών του Λυκείου στις πανελλαδικές επιδόσεις των τεσσάρων μαθημάτων.