Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρεί στη θεσμοθέτηση δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων, ώστε να δοθεί βήμα στη νέα γενιά, προκειμένου μέσω αυτών των εκλεγμένων οργάνων να εκφράζει τις απόψεις της για τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Η λειτουργία δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων για νέους ηλικίας από 15 ως 28 ετών περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον Κώδια Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Πρόκειται για έναν συμμετοχικό φορέα στα όρια του δήμου ή του νομού, με σκοπό τη δραστηριοποίηση των νέων της περιοχής. Τα συμβούλια αυτά θ’ αφουγκράζονται τις ανάγκες της νέας γενιάς στην τοπική κοινωνία, ενώ θα γνωμοδοτούν και θα καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις και αιτήματα, σε σημαντικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως τον Πολιτισμό, την Εργασία, την Παιδεία, την Οικολογία, την Ειρήνη κ.ά. Η ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων μέσα από τοπικά συμβούλια, αποτελεί επίσης μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της 5ης Μαΐου 2003, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να λάβουν όλα τ’ απαραίτητα μέτρα και τις πολιτικές, προκειμένου να εξοφλήσουν μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή της τοπικής κοινωνίας τους, αλλά και στο σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τους παρακάτω στόχους: Προωθεί την ένταξη των νέων σε συμμετοχικές δομές, όπως τοπικά συμβούλια νέων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εθελοντικές οργανώσεις, ενώσεις συλλόγων κ.λπ.
Ενθάρρυνση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ενίσχυση και ανάπτυξη, σε όλα τα επίπεδα, του διαλόγου μεταξύ των κυβερνητικών φορέων με τις αντιπροσωπευτικές δομές των νέων (εθνικά, περιφερειακά, δημοτικά συμβούλια, οργανώσεις νέων κ.λπ.). Ωστόσο, σημειώνεται ότι χρειάζεται να εξασφαλιστεί ο διάλογος και με νέους που δεν ανήκουν σε οργανώσεις νέων.
Γενικά, προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη του διαλόγου με τους νέους με κάθε δυνατό τρόπο, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή.
Προσδιορισμός και μελέτη των στοιχείων που εμποδίζουν τη συμμετοχή των νέων στο σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αλλά και ενθάρρυνση μέτρων που συντελούν στην ένταξη όλων των νέων στις διάφορες συμμετοχικές δομές.
Με βάση λοιπόν και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υπουργείο Εσωτερικών και η γενική γραμματέας Νέας Γενιάς Βάσω Κόλλια που έχει εκπονήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προσανατολίζονται ώστε τα τοπικά συμβούλια νέων να συστήνουν ένα δίκτυο, το οποίο θα εκπροσωπείται από ένα πανελλαδικό όργανο, τα μέλη του οποίου θα εκλέγονται από τα τοπικά συμβούλια νέων σε όλη την Ελλάδα.
Στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια νέων προτείνεται να συμμετέχουν άτομα ηλικίας 15 ως 25 ετών. Δικαίωμα εκπροσώπησης θα έχουν όλες οι αναγνωρισμένες οργανώσεις νέων που έχουν νομική μορφή και λειτουργούν για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Αναλυτικά, τα μέλη των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων θ’ απαρτίζουν:
1. Εκπρόσωπος των 15μελών συμβουλίων των λυκείων του δήμου ή της κοινότητας.
2. Εκπρόσωπος μη κυβερνητικών οργανώσεων νέων που δραστηριοποιούνται στον δήμο ή την κοινότητα.
3. Εκπρόσωποι των πολιτικών νεολαιών (που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο) και δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου ή της κοινότητας.
4. Εκπρόσωπος των εκλεγμένων δημοτικών παρατάξεων κάθε δήμου ή κοινότητας.